kapat

01.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
TKB ayağa kalkıyor
Türkiye Kalkınma Bankası 1998'de kâra geçti batık kredilerinden büyük ölçüde temizlendi

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

ANKARA- Bir kamu bankası kendini bataktan ve geçmişin kötü izlerinden kurtarmayı başardı. Özellikle Özal Baysal'ın Genel Müdür olduğu dönemde yolsuzluk ve usulsüzlük olaylarına adı karışan Türkiye Kalkınma Bankasında, son iki yıldır izlenen yönetim politikasının sonucu bilanço düzelmeye başladı.

Bankayı "batak"tan kurtaran gelişmeler 98'den itibaren hız kazandı. Banka zararı daha çok döviz açığından kaynaklanıyordu. Döviz açığı 1997 yılı Temmuz ayında 107 milyon dolar seviyesindeyken, 1998 yılı sonunda 14 milyon dolara düşürüldü. Donuk kredilerin çözümlenmesi çerçevesinde aktif kalitesi iyileştirilerek, takipteki alacakların toplam krediler içindeki payı 97 yılı sonunda yüzde 30 seviyesindeyken, 98 yılı sonunda yüzde 24'e düşürüldü.

Zarardan kâra
Bankanın sermayesi de 1998 yılında 30 trilyon liradan 50 trilyon liraya yükseltildi ve 24.8 trilyonluk bölümü ödendi. Mali yapının düzeltilmesi sonucunda "sermaye yeterlilik rasyosu" 1997 yılı sonunda yüzde 12 seviyesindeyken, 1998 yılı sonunda yüzde 32'ye yükseltildi. Uygulanan yeni politikalar sonucu 1997 yılındı 5.4 trilyon lira zararla kapatan Kalkınma Bankası, 1998 yılı faaliyet döneminde 738 milyar lira dönem karı elde etti. Böylece banka kendi kaynaklarından kredi verebilir konuma yükseldi. Kalkınma Bankasının 1999 yılı ilk üç aylık dönemdeki karı 948 milyar liraya yükseldi.

Banka, tarihindeki en yüklü dış borç geri ödemesini 254 milyon dolar ile 1998 yılında yaptı. Bu ödemeler için; bankanın 1996-1998 yılları sermaye girişlerinin tümü olan 90 milyon doların yanı sıra, Hazine'den sağlanan 110 milyon dolarlık kaynak kullanıldı.

Kredide seçicilik
KalkInma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Taci Bayhan, bozulan mali yapıyı düzeltmek amacıyla donuk kredilerin çözümlenmesi, kredi tahsilatlarının hızlandırılması ve yeni kredi tahsislerinde seçici davranılmasına özen gösterildiği söyledi. Banka, 1998 yılında 36.5 trilyon lira kredi verdi ve 9.4 trilyon lira kredi ödemesi yaptı. Tahsis edilen kredilerden 30.2 trilyon lirası sanayi sektörüne, 6.3 trilyon lirası turizm sektörüne, 13.8 milyar lirası finansal kiralamaya verildi.
Sanayi sektörüne verilen kredilerin 7.9 trilyon liralık bölümü Kalkınmada Öncelikli Yöreler ve İşçi Şirketlerine, 22.3 trilyon liralık bölümü ise normal ve gelişmiş yörelere gitti.

Enflasyon tahmini yüzde 3-3.5
Temmuz ayında mali kesim enflasyonda bir miktar yükseliş bekliyor. Reuters'in sekiz banka ve yedi aracı kurum yetkililerinden derlediği tahminlerde temmuz ayı enflasyonu yüzde 3-3.5 arasında çıktı. Uzmanlar Haziran ve Temmuz aylarında akaryakıta gelen yüzde 30'a yakın zammın enflasyon üzerinde yükseltici etki yapacağı yorumunda bulundular. Ayrıca tarımın geçen aylardaki enflasyonu düşürücü etkisinin bu ay görülemeyebileceği tahmin edildi.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.