kapat

01.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsa vergisi masada
Maliye Bakanı borsa vergisi konusunda çalışmaların sürdüğünü ancak nihai bir karara varılmadığını söyledi. Repodan kesilen stopajın yüzde 9-12 aralığında çekilmesi bekleniyor

Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA- Maliye Bakanı Sümer Oral, piyasaların merakla beklediği "borsa vergisi" konusunda çalışmaların sürdüğünü ancak nihai bir karara varılmadığını söyledi. Önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu'nda ise yatırım araçları arasında vergileme açısından adalet ve ahengin sağlanması öngörüldü. Hükümetin talimatı üzerine Maliye kurmayları, borsa vergisiyle ilgili düzenlemelerini, hisse senedi, fonlar, repo, döviz ve hazine kağıtları açısından bir bütün olarak dikkate alacak.

Bu aşamada, VUK 279. maddesinde yeralan ve hazine kağıtlarının vergilendirmeye esas değerini belirleyen hükümde ise uzatma planlanmadı.

Hisse senedi değer artış kazançlarının vergilendirilmesi açısından Maliye iki seçenek üzerinde yoğunlaştı. Öncelikli tercih, geçen yıl yürürlüğe giren 4369 sayılı yasadan önceki duruma dönülmesi olarak belirlendi.

Borsaya kolaylık
Buna göre, borsaya kayıtlı şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapanlar ya da bedelsiz senet sahibi olanlar, hisse senedini ellerinde bulundurma süreleri ne olursa olsun, değer artış kazancı ödemeyecekler. Maliye, bu seçeneğin kabul edilmesi ve hisse senedi kazançlarının beyanname dışı tutulması durumunda düşük oranlı bir işlem vergisi seçeneğinin devreye girmesini istiyor. İkinci tercih ise 1999 Bütçe Yasası'na eklenen hükmün, uygulama süresinin 2003 yılına kadar uzatılmasını içeriyor. Bu durumda, 3 ay ve daha kısa vadeli hisse senedi yatırımlarından doğan kazançlar, değer artışı kabul edilecek ve beyanı sağlanacak. 3 aydan uzun vadeli hisse senedi yatırımlarından ise değer artış kazancı gerekçesiyle vergi alınmayacak.

Repoda stopaj artabilir
Malİye yönetimi, borsa vergisinin yanısıra, faiz gelirlerinin beyanından vazgeçilmesi karşısında ilave gelir teminine dönük formülleri de araştırıyor. Maliye'nin, öncelikle repo üzerindeki stopajı yüzde 6'dan yüzde 9-12 barajına çekmesi bekleniyor. Senaryolar arasında mevduat faizinden yapılan vergi kesintisinin arttırılması da bulunuyor.

4369 sayılı yasadan önce ihraç edilen hazine kağıtları ile 1 yıl ve daha uzun vadeli devlet iç borçlanma senetlerinin alış bedeli üzerinden değerlendirilmesine imkan veren ve 1999 Bütçe Yasası'na eklenen bir fıkra ile getirilen bu kolaylığın, 2000 yılından itibaren uzatılmasına Maliye kanadında sıcak bakılmıyor.

Maliye'nin haftasonu yapacağı çalışmaların, koalisyonun ekonomiyle ilgili bakanlarının bilgisine sunulduktan sonra vergide değişiklik öngören yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması bekleniyor.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.