kapat

01.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İstanbul'da yok yok
Tarihi boyunca dünyanın dört bir yanından gelen malların toplandığı bir merkez olan İstanbul, şimdi de dünyanın en nadide ve ulaşılmaz sanılan ürünlerini barındıran dev bir mağaza...

Barbarların şefi Byzas, Milattan önce 604'te gelip, bugünkü Sarayburnu'nda kıyıya ulaştığında, 3 denizin birleştiği bu yerde büyülenmiş gibi kalakaldı. Hayranlıkla çevresine bakarak, "Dünyanın merkezi burası herhalde" diye düşündü. Ve o gün barbarların kendilerine yurt edindiği bu topraklar, bugün gerçekten de dünyanın önemli merkezlerinden biri.

Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti, Bizans'ın mor asilzadesi, Osmanlı'nın muhteşem payitahtı, İpekyolu'nun son durağı İstanbul, tarihi boyunca dünyanın dört bir yanından gelen malların toplandığı yer oldu. Ama 1980'li yıllarla birlikte ekonominin dışa açılması, yurt dışı trafiğinin artması; ithalatta sınırların kalkması, beş yıldızlı oteller, dünya mutfakları ve yabancı TV kanallarının yaşamımıza girmesi; ürünlerle birlikte bir yaşam şeklini de ithal etti.Ve İstanbul, tıpkı tarihte olduğu gibi sadece Türkiye değil, bölge için de bir ticaret merkezi oldu.

İstanbul Türkiye'nin dış kapısı. Burada dünyanın en pahalı porselenlerinden, en aristokrat kalemlerine; mücevher değerindeki Fransız mantarından, İngiliz kumaşına kadar paranın satın alabileceği en nadide ürünleri bulmak mümkün.

Bu araştırmada, tüm marka ve adresleri anlatmak mümkün olamayacağı için onlardan isimleriyle sözedip, özellikle bizi şaşırtan ve sizi de şaşırtacak olanlara yer verdik. Konfeksiyon ve ayakkabıda Türkiye pazarına girmeyen yok gibi. İşte ilk akla gelenler: Marks and Spencer, Armani, Gucci, Les Copains, Tommy Hilfiger, Escada, Paul&Shark, Zara, Mango, Max Mara, Xpace, DKNY, Esprit. Ayakkabıda Studio, Max Co, Lisa Rossi, Lumberjack, Sascha, Baldinini, Yves Saint Laurent, George Hogg, Calvin Klein, Vetrina, Timberland, Bata, Frederic Theak, John Lobb, Alden, Trickers, Sperry Top Sider, Sebago, Buffalo, Harley Davidson.

YARIN: Dünya tadları

EDWARDS
Sedir ağacından ayakkabı kalıbı

Koç Grubu'nun mağazası, çok özel zevklere hitap ediyor. Edwards, bugüne kadar yurt dışında bulunabilen markaları, meraklıları için Türkiye'ye getirdi. Turnbull&Asser ve Hilditch&Key gömlekler 400-500 Mark arasında değişiyor. Bunun dışında Blanc Blue, Lanvin, Magee, Charles Hill (kravat), Michelson (kravat), Derek Rose (pijama, ropdöşambr), Henry Lloyd (tişort, mont), Pringle (golf giysisi), James Lock (şapka), Fox (şemsiye), Parks Candle (mum), Woodlore (Sedir ağacından ayakkabı kalıbı, elbise askısı), Roy Tyler (kol düğmesi), Melts (kemer), Gift (hediyelikler) markaları da Edwards'larda satılıyor.

ADRES: Abdi İpekçi Cad. No: 44 Nişantaşı

TEL: (0212) 233 76 99

ARMANI GUCCI
2.5 milyara timsah derisi çanta

İki ünlü İtalyan markası, geçtiğimiz yıl Maçka Palas'ta birkaç ay arayla mağaza açtıklarında, İstanbul'da yer yerinden oynadı, ilk gün raflar boşaldı. Şık güvenlik görevlilerinin karşıladığı mağazalar, kendi adlarını taşıyan cafeler ile de hizmet veriyor. Gucci'nin özellikle 2.5 milyar lira fiyatla satılan timsah derisi çantası, açıldığı günden beri ilgi görüyor. Çantanın fiyatı indirim nedeniyle bugünlerde 1.6 milyar liraya düştü. Her iki markada da bugünlerde indirim var. Armani takımlar 250 milyon liradan 125 milyona, bluzlar 79 milyondan 39 milyon liraya indi.

ADRES: Maçka Palas girişi, Nişantaşı TEL: (0212) 225 20 80

CARVELA
Harrods'un el yapımı ayakkabıları

Ünlü İngiliz şirketler grubu Harrods'un bugüne kadar sadece İngiltere'de satışa sunulan Carvela, Kurt Geiger ve KG marka ayakkabıları Londra, Paris ve New York'tan önce İstanbul'a geldi. Bağdat Caddesi'ndeki mağazada 150 çeşit ayakkabı, sandalet ve bot modeli ile 50 çeşit çanta modeli var. Ayakkabılar el yapımı olması nedeniyle ün kazanmış. Kurt Geiger marka sandaletler 61.5 milyon, abiye ayakkabılar 104 milyon lira. İngiliz markası Carvela'nın üretimi İtalya ve İspanya'da gerçekleştiriliyor. Sandaletler 26 milyon, ayakkabılar 52 milyon lira. KG, spor modelleri kapsıyor, fiyatlar 49-52 milyon lira arasında değişiyor.

ADRES: Erenköy Bağdat Caddesi 326/3

TEL: (0216) 360 17 64

ERMENEGILDO ZEGNA
Kaşmir bebek battaniyeleri

Kumaşlarıyla iddialı bir başka marka daha. Ceketlerin iç yapısını oluşturan tela, kaliteli deve tüyü, İrlanda pamuğu ve at kılının bileşiminden yapılıyor. Yapıştırma yerine doğal ipliklerle ceket kumaşına dikiliyor. Devir ayrıntı devri. Bir takım elbisede ne ararsınız? Ermenegildo Zegna'nın takım elbiselerini değerli kılan sadece kumaşı değil. Akla gelmeyecek özellikleri: "Düğmelere çapraz dikiş uygulanıyor. Çok ince kumaşlara ise, hakiki boynuzdan üretilmiş düğmelerin büyükleri ceketlerin önüne, küçükleri kollarına dikiliyor. Kol düğmelerinin iliği açılabiliyor. Ceketlerin en az dört cebi var. İç sağ üçgen kapaklı cep çok önemli, çünkü bir uçak biletini bile içine alabilecek kadar derin. Takım elbise yedek düğme ile birlikte, yırtıklara yardımcı olmak üzere kendi kumaşından bir parçayı içeriyor. Bu özellikleri taşıyan takım elbise fiyatları 1 milyar liraya kadar çıkıyor.

Ermenegildo Zegna'da iddialı başka ürünlerinden biri de kaşmir bebek battaniyeleri. Bu battaniyelerin hammaddesi İç Moğolistan'da yaşayan keçilerin tüylerinden. Ismarlama giyim ünitesinde de ölçüleriniz alınıyor, detaylar dosyalanıyor ve faks ile İsviçre'deki bilgisayarlara gönderiliyor. Sipariş 4-5 haftada hazır.

ADRES: Rumeli Cad. No: 9 TEL: (0212) 241 65 00

CONCITTA COPPOLA
Çocuk abiyesinde tek isim

1910 doğumlu Concitta Coppola, 50 yıldır İstanbul'un tanınmış ve ünlü isimlerini giydiriyor. Meslek hayatına büyükleri giydirerek başlayan bayan Coppola, 25 yıl önce torunu doğduğunda çocukları iyi giydirmenin de önemli olduğu kavrayıp "abiye çocuk giysileri" dikmeye başlamış. İlerlemiş yaşına rağmen, her siparişi kendi kesiyor, dikiyor. Yıllar önce Simavi, Koç, Sabancı ailelerinin gelinliklerini diken bayan Coppola, şimdi yine ünlü ailelerin torunlarını giydiriyor, mezuniyet, doğumgünü, "vaftiz" giysilerini dikiyor. Kendi adını taşıyan Nişantaşı'ndaki mağazasında az da olsa hazır giyim satan Bayan Coppola'da ipek organze bir çocuk tuvaleti 150 milyon lira. Concitta Coppola sadece kızlara hizmet veriyor ve fiyatlar 100-300 milyon lira arasında değişiyor.

ADRES: Vali Konağı Cad. No. 26 Nişantaşı

TEL: (0212) 248 58 29

SCABAL
Metresi 2 milyara lama tüyü kumaş

Dünyanın en büyük kumaş üreticisi Scabal, 11 yıldır İstanbul'da dünyanın en değerli kumaşlarını satıyor. Beş yıl önce hazır giyime de giren Scabal'ın asıl gücü hâlâ kumaş. Nasıl olmasın? Sadece Scabal markasında 4 bin çeşit kumaş var. Kaşmir, ipek, pamuk, keten, flanel, paltoluk, ceketlik, gömleklik, kravatlık. Scabal'da, bir erkek için ayakkabı ve iç çamaşırı dışında her şeyi bulmak mümkün.

Dünya genel merkezi Belçika'da olan bu şirket, İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden hemen sonra kurulmuş. Scabal'ın yünü Çin ve Avusturya'da üretiliyor, İngiltere'de dikiliyor. Keten İrlanda'da yapılıyor. Palto Almanya'da, kravat ve kaşmir İtalya'da dikiliyor.

Scabal'da fiyat sınırı yok, markayı Türkiye'ye getiren Marcel Mevorah, "Bu bir gurur kaynağı mıdır bilmem ama en pahalı elbisenin satıldığı yer biziz" diyor. Yalan da değil. Sadece Scabal'da bulunan bir kumaş var; adı "Vicuna". 1 metresi 2.750 pound. Yani 1 milyar 850 milyon lira. Kaşmirden biraz daha yumuşak ve parlak olan bu kumaş palto yapımında kullanılıyor. Bir palto için 3 metre kumaş gidiyor. Kaşmir nasıl keçiden elde ediliyorsa, bu da lamadan elde ediliyor. Ama öyle tamamından değil, sadece gerdan altından ve bir hayvandan 10-20 gram çıkıyor. İşte bunun için değerli. Scabal'ın lama üreten kendine ait çiftlikleri var. Ancak lamalar BM Hayvanları Koruma Programı'na dahil edilince çiftlik kapanmış. Şu anda sadece eldeki stoklarla talep karşılanıyor. Kumaşın değerini biraz da bu arttırıyor.

Yine Scabal'ın icadı kaşmir blucin 400 pound, takım elbiseler 385-600 milyon lira, pamuk streç takım 263 milyon lira. Scabal'da ayrıca damat servisi de var.

ADRES: Akkavak Sok. No: 19/21

Valikonağı/Nişantaşı

TEL: (0212) 296 20 50

ESEN PİŞİRİCİ


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.