kapat

01.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uranyum tehyikesi
Yugoslavya'ya A-10 uçaklarınca atılan DU radyoaktif bombalar dehşet saçıyor.

NATO'nun Sırplara yönelik hava saldırılarında Amerikan uçaklarının Sırp tanklarına yönelik DU adlı bir mermi kullanması bilimadamlarını endişelendiriyor. A-10 Thunderbolt (Tank avcıları) tipi Amerikan uçaklarınca atılan DU (depleted Uranium) "Sulandırılmış Uranyum" mermileri, Sırp zırhlı araçlarını tereyağını jiletle keser gibi paramparça etmişti. Ancak İngiliz bilimadamları şimdi çevrede büyük bir radyoaktif tehlikenin varlığından söz ediyor. BBC televizyonuna konuşan İngiliz biyoloji uzmanı Roger Coghill, DU mermilerinin Kosova'da 10 bin kanser vakasına neden olacağını ifade etti.

Amerikan ve İngiliz uçaklarının 1991 Körfez Savaşı'nda ilk kez kullandıkları DU mermisi, savaştan sonraki yıllarda Irak'ta çarpık bebek doğumlarına, bebek ölümlerine ve anormal bitki örtüsünün oluşmasına neden olmuştu.

Yüzde 25 artış
Kosova'nın dışında Sırp kontrolündeki bölgelerde büyük bir uranyum kirliliğinin bulunduğunu belirten Coghill, "Radyasyon seviyesi normalin yüzde 25 üzerinde. Rüzgar Kosova yönünden estiği vakit, Belgrad'a kadar bir radyasyon tehlikesinden söz edilebilir" diye konuştu. Bulgaristan'da ise bazı bilimadamları, kendi topraklarında bile radyasyon seviyesinin NATO bombardımanının ardından normalin sekiz kat üzerine çıktığını belirtiyorlar. DU maddesine batırılıp çıkartılan mermi parçaları havaya saçıldığında rüzgarın etkisiyle 300 kilometre uzaklığa yol katabiliyorlar. A-10 uçaklarından atılan mermilerin sayısının 500 bin olduğu tahmin ediliyor. Her mermi kovanının büyüklüğü ise bir kola kutusu kadar.

Bu arada İngiliz Kraliyet Donanması Adriyatik'te bomba arama çalışmaları başlattı. Yetkililer, hava harekatı sırasında denize düşen bombalardan 235'inin patlamadığını ifade ediyorlar. Mayın tarayıcı HMS Atherstone gemisi altı hafta süren taramaların ardından şu ana kadar sadece 10 bomba bulabildi.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.