kapat

01.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Vahşice davrandık'
Dışişleri Bakanı'ndan sonra eski Başbakan Miçotakis de hükümetin Batı Trakyalı Türk azınlığa kötü davrandığını kabul etti

Yunanistan eski Başbakanı Konstantin Miçotakis, Yunan devletinin 1990 yılına kadar Batı Trakya azınlığına karşı "aptalca ve vahşi bir siyaset uyguladığını" kabul etti. Yunan Eleftherotypia gazetesine dün verdiği özel demecinde azınlık sorununa değinen eski başbakan Miçotakis, çeşitli Yunan hükümetlerinin azınlık politikalarını eleştirdi ve kendisinin başbakan olduğu 1991 yılında Batı Trakya'da Türk kökenlilerin de yaşadığını resmen kabul ettiğini anımsattı.

Azınlıkların, kendi kimliklerini kendilerinin saptaması gerektiğine de dikkati çeken Miçotakis, Türkiye'yi ima ederek "Yabancı bir devletin, başka devletin içinde yaşayan azınlıklara milli kimlik empoze etmeye hakkı yoktur. Azınlıklar kendi kimliklerini kendileri tayin etmelidir" şeklinde konuştu.

Ölü gibi hareketsiz
İçten açıklamalarıyla tanınan Miçotakis, çeşitli Yunan hükümetlerinin Kıbrıs siyasetini eleştiren ve Kıbrıs Türkleri'ne karşı haksızlık yapıldığını kabul eden az sayıdaki Yunan siyasetçileri arasında. Miçotakis, Atina hükümetlerini, Ankara'nın azınlık politikalarına kayıtsız kaldıkları için de eleştirdi. Miçotakis, "Atina, Ankara'nın Rumlar'a yönelik politikasına ölü gibi hareketsiz kalıyor" dedi.

Papandreu'ya eleştiriler
Geçen hafta Yunan basınına bomba gibi düşen Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun Batı Trakya'daki azınlığı Türk olarak tanımladığı açıklamasına eleştiriler sürüyor. Papandreu, muhalafetten sonra partisi PASOK'un 18 üyesinin de eleştiri oklarına hedef oldu. Milliyetçi PASOK üyeleri, Batı Trakya'daki azınlığın "Türk" olarak tanımlanmasının, milli çıkarlar için tehlike oluşturduğundan söz ettiler.

Papandreu ise "Herkesin fikrini dile getirmeye hakkı vardır. Azınlık konusunda tehlike arzedecek herhangi bir şey görmüyorum. Bu bir tabu meselesi değildir. Beni eleştirenlerle tatil sonrasında ayrıca görüşeceğim" şeklinde konuştu.

Eylül'de yeniden
Öte yandan Türkiye ile Yunanistan arasında başlayan görüşmelerin ilk aşaması sonuçlandı. Bir haftalık görüşmelerde iki ülke arasında işbirliği olanakları arandı. Türk ve Yunan heyetler, terörle mücadele dahil birçok alanda işbirliği yapmaya niyetli olduklarını "not" ederek 9 Eylül'de başlayacak görüşmelerde daha somut kararlar almaya karar verdiler.

Başbakanlar memnun
Türk-Yunan diyaloğunun, başlatılması, gerek Başbakan Bülent Ecevit gerekse Yunanlı meslektaşı Kostas Simitis tarafından memnuniyetle karşılandı. Ecevit, "Atina'dan gelen mesajların olumlu olduğunu" açıklarken, Simitis de Saraybosna'da yaptığı açıklamalarında "Türk-Yunan diyaloğunun ilk aşaması başarıyla sonuçlanmış ve ikinci turun Eylül'de yapılmasına karar verilmiştir" dedi. Bu diyaloğun mimarları olan Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları İsmail Cem ile Yorgo Papandreu da önceki gün Balkan zirvesi sırasında Saraybosna'da yaptıkları ikili görüşmelerinde, Türk-Yunan diyaloğunun ilk sonuçlarından memnuniyetlerini dile getirdiler ve temasların sürdürüleceğinden söz ettiler.

STELYO BERBERAKİS

TONY BLAIR: ALKIŞ TUFANI KOPTU
SARAYBOSNA'DAKİ zirvenin ardından Kosova'ya geçen İngiltere Başbakanı Tony Blair, başkent Priştine'de kahramanlar gibi karşılandı. Priştine'nin merkezinde toplanan kalabalık, daha Blair BM yönetimi binasından çıkmadan, tezahürata başladı. Bazıları Blair'e çiçek sunarken, bazıları da ayaklarının altına çiçekler attı. Blair, Kosova'da tüm etnik grupların birlikte yaşaması gerektiğinin altını çizdi.

BİLL CLINTON "ADALET İÇİN SAVAŞIYORUZ"
AMERİKA Başkanı Bill Clinton Istikrar Paktı Zirvesi için gittiği, Saraybosna'da her zamanki gibi büyük sevgi seliyle karşılandı. Clinton, Treca Lse'sinde çoğunluğu öğrencilerden oluşan heyecanlı bir izleyici topluluğuna yaptığı konuşmada dinleri ve ırkları ne olursa olsun, adaletin tüm insanlar için geçerli olması gerektiğini belirterek, gelecekte bölge için umut, güven ve refah şansından söz etti.

DİYALOG YOLUNDA ATILAN ADIMLAR
*Yunan hükümeti, son bir yıl içinde başdöndürücü bir değişiklikle Türkiye'nin hemen her talebini dolaylı olarak yerine getirdi.

*Kardak kayalıklarından bayrağı indirdi. Kıbrıs için S-300 füzelerinden vazgeçti. Apo olayında daha "akılcı" bir politika izlemeye başladı.

*Yurtdışına çıkan azınlıkların Yunan yurttaşlığını yitirmesini öngören 19. maddeyi kaldırdı.

*Batı Trakya'da Türk kökenlilerin de yaşadığı ilk kez resmen kabul edildi.

rKıbrıs sorununun iç yüzü kamuoyuna anlatıldı. Milliyetçi Rumlar'ın Kıbrıs Türklerine uyguladığı etnik temizlikten bahsedildi ilk kez.

*Ege'de Güven Artırıcı Önlemler müzakerelerinde alınan olumlu sonuçlar sayesinde Türk ve Yunan donanma ve hava kuvvetleri komutanları arasında sık sık telefon görüşmeleri başladı.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.