kapat

15.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CENGİZ ÇANDAR(ccandar@sabah.com.tr )


Demirel niye İsrail'de?

Süleyman Demirel'in İsrail ziyaretinin anlamının farkında mısınız? Cumhurbaşkanı, İsrail'de Ehud Barak'la açılan yeni sayfadan sonra, Barak'ın ilk yabancı ziyaretçisi. Ziyaret, Ehud Barak'ın Washington'a hareketinden tam bir önceye denk düşürülüyor.

Demirel ziyaretinin iki boyutu söz konusu:

1. Ortadoğu'da Türkiye-İsrail ekseninin öneminin, Türkiye'de ve İsrail'deki seçim sonuçlarından etkilenmeyecek boyutlar taşıdığının dışavurumu;

2. Ehud Barak'ın Suriye'ye yeni açılımının yani İsrail bölge politikasında "önceliklerin değişebileceği" ihtimalinin ortaya çıkmasının Türkiye'de yarattığı tedirginliğin yansıması.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin hangi seyirde bulunduğu hakkında bilgiyi İsrail basınından alabiliyoruz. Nitekim, Temmuz başında İsrail gazetesi Haaretz'de yayınlanan bir haberde "Suriye ile barış görüşmeleri Türkiye'nin İsrail ile özel ilişkilerini feda ederek mi gerçekleşecek" sorusu ortaya atılmıştı. Aynı haberde, Demirel'in Barak'tan "İsrail'in Türkiye ile özel ilişkilerini muhafaza edeceğine dair söz almak isteyeceğine" yer verilmişti.

Resm” beyanlarında her iki taraf da, aralarındaki ilişkileri herhangi bir gelişmenin etkilemeyeceğini vurgulamaya özen gösteriyorlar. Hatta, İsrail politikasının en liberal şahsiyeti denebilecek, Barak'ın kabinesinde bakan olarak yer alan Yossi Beilin açıkça "Türkiye ile ilişkilerimiz başka taraflarla ilişkilerimize feda edilemez. Yakınımızdaki büyük bir Müslüman ülke ile ilişkilerimizde açık çıkarımız vardır ve Suriye ile barış yapmakta da çıkarımız bulunmaktadır. Her ikisi de stratejik önemdedir ve ikisi arasında bir irtibat yoktur" demişti.

Yine de geçen ay sonunda Barak, Türk tarafının kaygılarını gidermekle büro şefi Danny Yatom'u görevlendirmişti. Danny Yatom, kısa bir süre öncesine kadar Mossad'ın başı idi. Bu bilgiler, İsrail basınından...

Türkiye'nin, hernekadar gizlense ve hatta tersi resm” beyanlarla vurgulansa da, İsrail ile ilişkilerinin geleceği hakkında belirli bir tedirginlik duymasının bir zemini mevcut. İşçi Partisi milletvekillerinden Şlomo Ben Ami, mayıstaki İsrail seçimlerinin sonuçları belli olduktan sonra, İsrail'in "bölge politikasını Türkiye'den ziyade Mısır üzerine bina etmesi gerektiğine" ilişkin bir öneri sunmuş ve bu, İsrail basınında yer almıştı. Dahası, "Barak Hükümeti için bir Politika Gündemi" başlığını taşıyan ve Tel Aviv Üniversitesi'nin Jaffee Stratejik Çalışmalar Merkezi Başkanı Prof.Shai Feldman tarafından sunulan bir raporda, Suriye ile anlaşmaya varılması için, İsrail'in "Suriye'nin özel kaygı duyduğu alanlarda Türkiye ile işbirliğinin tonunu düşürmesi" gerektiği ifade edilmişti.

Barış sürecine rafa kaldıran Benyamin Netanyahu, bunu yapmak için en büyük gücü Türkiye ile kurulan eksenden alıyordu. Türkiye oldukça Araplara ihtiyacı yoktu. Oysa, Barak, tersine Suriye ile barış öncelikli ve Arap Dünyası ile uzlaşma yolları arayan bir politikaya yöneliyor. Gerçi, Türkiye-İsrail ilişkileri iki taraf için de "esas" teşkil etmeye devam etseler de, İsrail yönünde belirli bir "ton değişikliği" olmaması ve bunu Türkiye'nin sezip, bir tedirginlik duymaması düşünülemez.

Jerusalem Post dünkü sayısında, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Türklerin tedirginliğini dağıtmak için, Ehud Barak'a Demirel'in yanında taşıdığı Türk gazetecilerine demeç vermesini önerdiğini bildiriyordu. Barak, "gündemi çok sıkışık" olduğu için kabul etmemiş. Bize kalırsa, Amerika gezisi öncesinde ve Suriye ile yeni bir starta hazırlandığı sırada, kartlarını tam göstermek istemediğindendir.

Demirel'i İsrail basınından izlemeye devam edeceğiz. Haber de, yorum da orada.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır