kapat

15.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NECATİ DOĞRU(ndogru@sabah.com.tr )


Memur ve verim!

Aynı daktilo tuşuna aynı parmakla basan memurun biri 100 alıyor, öbürü 500. Biri A devlet dairesinde diğeri B devlet dairesinde aynı işi yapan iki memur; A dairesindeki 100 alıyor, B dairesindeki 500.

Aynı emeği sunan iki emekçi biri sendikalı, diğeri sendikasız;

Sendikalı 500 alıyor.

Sendikasız 100...
Neden? Çünkü KİT'ler ve belediyeler dahil yaklaşık 2 milyonu bulan memur ordusu içinde kariyer memurluğuna geçilmemiş, memurun görev tarifi yapılmamış da onun için... Memur örgütleri, işçi sendikaları memuru verimine, çalışkanlığına, iş ahlâkına, eğitimine, kendini geliştirmesine göre ayıracak "Çalışkan, işini yüksek verimlilikle yapan memura insanca yaşayacağı çok maaş, kötü memura iş yok..." anlayışını da savunmadıkları için memur eylemleri diğer kesimlerden destek bulmuyor. Memurlar, "açız..." diyorlar, "Bıçak kemiğe dayandı..." diye haykırıyorlar.

Gerçekten haklılar.
Fakat üç hafta önce yapılan Devlet Memurluğu Sınavı'na 1 milyon 900 bin kişi başvurdu. Korkunç büyük rakam. Mevcut memurun; "ben bu maaşla geçinemiyorum" dediği ücrete talip 2 milyon insan... Gerçekten memur örgütleri bu çelişkiyi ve DPT'nin eski başkanı Yıldırım Aktürk'ün dile getirdiği; "devlet kadrolarında 800 bin aylak karga var, bunlar hiç bir iş yapmadan maaş alıyorlar" tesbiti karşısında söyleyecek sözleri olmalı...

***

Sözleri nedir?

Sözleri yok...

Çünkü devlet memurluğu kadroları "arpalık..." olmuş. Geçen gün gazetelerde Devlet Demiryolları Genel Müdürü Hasan Mollaoğlu'nun demeci vardı. Genel Müdür şöyle diyordu: "Türkiye'de bütün demiryollarını kapatsak, trenler dursa, demiryollarında çalışan 42 bin memur ve işçiyi evlerine göndersek, hiçbiri çalışmasa ama her ay başında hepsinin maaşını tıkır tıkır ödesek, bu operasyondan devlet 70 milyon dolar kârlı çıkar. Devlet Demiryolları'nda yıllık zarar 600 milyon doların altına inmiyor. Zarar Hazine'den ödeniyor. 42 bin memur ve işçi var. Bunu yarıyarıya düşürsek demiryolları yine çalışmaya devam eder, hiç bir hizmet aksamaz..."

Genel Müdür'ün itirafı:

Çalışanın yarısını çıkarsak...

Yine de işler aksamaz...

Bu tablo her devlet kurumunda üç aşağı-beş yukarı var. Zonguldak Kömür İşletmeleri için işadamı İshak Alaton da 15 yıl önce dile getirmişti. 15 yıldır en küçük bir önlem alınmadı. Ve Zonguldak Kömür İşletmeleri'nin geçen yılki geliri 70 milyon dolar, gideri 480 milyon dolar oldu.

Bu kadar örneğin...

Bu kadar rakamın...

Bize söylediği şu: Bütçe açığını sadece memur maaşları yaratmıyor. Fakat memur örgütleri de bu gerçeği anlatamıyor. Çünkü, "Çalışkan, bilgili, kendini yenilemiş memura iyi ücret, çalışmayana iş yok..." diye özetlenecek bir kariyer memurluğu reformu isteğini dile getirmiyorlar. Ve mevcut memurların beğenmediği ücrete çalışmaya hazır 2 milyon aday kapıda bekliyor.

Not: Dünkü yazımda 6 yıllık bir hakimin eline yüzde 20 zam ile birlikte 475 milyon geçeceğini yazmıştım. Oysa bu Hakimler Yüksek Kurulu'nun istediği rakamdır. 6 yıllık bir hakimin yüzde 20'lik zam ile birlikte eline geçecek maaş 300 milyon liradır. Düzeltir, özür dilerim.

Bina yapar, binaya tapar....

Bir araştırmaya göre, yaptığı hizmete oranlandığında dünyanın en büyük hizmet binaları Ankara'da yoğunlaşıyor. Türkiye'de kamu hizmetleri çözümlenmeyip, çoğaldıkça ve kördüğüm oldukça hükümetler sorunu çözecek bilimsel araçlar bulmak yerine hemen yeni bir bakanlık oluşturuyorlar. Ve o bakanlığa hemen Ankara'da yüksek bir bina dikiyorlar. Pek çok bakan bu büyük masraflı binalara geliyor, kendini çalışıyor göstermek için de gereksiz protokollerle gününü dolduruyor. Örneğin; kültür bakanları sinema açıyor, insan hakları bakanı cenazelerle, kadın hakları bakanı mantı partileriyle, denizcilik bakanı yelken yarışlarıyla ilgileniyor, turizm bakanı özel otel sahiplerinin uçağına binip, azgın akan nehirlerde rafting sporu yapıyor.

Türkiye dibe vurdu.

Hükümet, sadece memur maaşlarını görüyor.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır