kapat

15.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İsim değişti; işlem tamam
Dünyanın üç büyük yazılım şirketinden Baan, düşüş gösteren hisse değerini yaptığı isim değişikliği ile kısa süre içinde büyük oranda artırdı

Bilişim sektörünün devleri son bir yılda art arda gelen yapısal değişimlerle sarsıldı. Donanım alanında HP ile başlayan değişim depremi, kısa süre içinde yazılım sektöründe de kendini gösterdi. Dünyanın en büyük üç yazılım firmasından biri olan Baan Company, geçtiğimiz yıl kendi içinde bir yeniden yapılanmaya gitti. Yoluna bir bayan yönetici ile devam eden Baan, kısa süre önce de ismini değiştirerek Vanenburg adını aldı. Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımları konusunda Türkiye pazarında da iddialı olan Vanenburg Systems'in Türkiye Genel Müdürü Ayla Türkmen ile pazarı ve iddialarını konuştuk.

Baan'dan, Vanenburg Business Systems'a geçiş süreci nasıl oldu?

Vanenburg Business Systems Türkiye, orta ve büyük boy işletmelere ERP yani kurumsal kaynak planlaması çözümleri sunmak üzere 1997'de kuruldu. Eski adımız Baan Business Systems idi. Aslında biz, Baan Company'nin ERP IV yazılımını satan ve kullanıcıya dönük tarafını yapan firmayız.

Neden bir isim değişikliği yapma ihtiyacını hissettiniz?

Şirket olarak yeniden bir yapılanmaya girdik ve Türkiye pazarında yepyeni bir kimlikle varolmayı amaçlıyoruz. Ayrıca 1998'deki bütün ERP şirketlerini etkileyen mali kriz nedeniyle, halka açık bir şirket olan Baan Company'nin hisse senetlerinde bir düşüş yaşandı ve bu aynı şekilde Baan Business Systems'ı da etkilemesin diye böyle bir isim değişikliği düşünüldü.

Sonuçta başarıya ulaşıldı mı? Hisse değerleri arttı mı?

Sonucun olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü isim değişikliğinin ardından hisse senetlerimiz kısa sürede eski değerinin çok üzerine çıktı.

Bu arada Baan Company'nin faaliyetleri sürüyor...

Evet. Baan Company, Baan ERP yazılmını üreten ve geliştiren ana firma. Dünya genelinde ABD ve Hollanda olmak üzere iki merkezden yönetiliyor. Türkiye'de ise Vanenburg Systems tarafından temsil ediliyor. Bir başka deyişle, Vanenburg Business Türkiye bir müşteriye çözüm sunarken Baan Company'nin ürettiği Baan'ın IV ERP yazılımını satın alıyor ve kullanıyor.

Baan neden yeniden yapılanmaya gitti?

Daha çok müşteriye dönük bir sistem getirmeyi amaçladık. Teknoloji devamlı ilerliyor ve buna ayak uydurmak gerekiyor. Biz, çözüme dönük oluşumuzun avantajlarını kullanıyoruz. Müşteriye dönük birebir pazarlama yapmayı hedefliyoruz. Sistemimizi buna göre re-organize ettik.

Kurumsal sorunları nasıl belirliyor, neye göre çözüm öneriyorunuz?

Doktora ya hasta olduğunuz için ya da kontrol için gidersiniz. Bize başvuranlar da böyle. İlk önce bütün sistemi detaylı bir şekilde analiz ediyoruz, bu analizlere şirket çalışanları da yardımcı oluyor. Amacımız bu sonucu doğuran sorunları bulabilmek. Bu yüzden iş yaptığımız şirketlerle devamlı iletişim halinde bulunuyoruz.

Peki sizi diğer firmalardan ayıran artı değeriniz nedir?

İlk başta anlayış farklılığı. Biz hitap ettiğimiz kesimin sorunlarını çok iyi analiz ediyoruz ve çok çabuk sonuca ulaşıyoruz. Bizim uyguladığımız yazılımın şirketlerin gelişmesine imkân tanıyan bir yapısı var. Biz, müşterilerimizi hiçbir zaman unutmuyoruz. Onların bizden memnun kalmaları çok önemli. Zaten sorunları beraber tespit ediyoruz ve müşterilerimizle devamlı iletişim halindeyiz.

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılım firmaları arasındaki tek bayan Genel Müdürsünüz, bu sizi nasıl etkiliyor?

Açıkçası ben şu ana kadar hiçbir zorlukla karşılaşmadım. Türkiye bu açıdan çok esnek. Bence erkek ve kadın yönetici arasında hiçbir fark yok. Çünkü bizim yaptığımız iş ne kol gücüne dayanıyor ne de özel bir boy gerektiriyor. Bu yüzden ben sıkıntı çekmiyorum.

ERP NEDİR?
ERP, üretim firmalarına yönelik bir sistem. Biz ERP ile firmaların sipariş aşamasından itibaren üretimi kontrol ediyoruz. Bu sistemle birlikte insan, zaman ve materyal gibi herşeyi kontrol altına alabiliyorsunuz. Bu da şirketlere büyük avantajlar sağlıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır