kapat

15.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Denetim ordusu kaçak arayacak
Sosyal güvenlik tasarısıyla kaçak işçilerin tespiti için, bakanlık ve kamu kurumlarının denetim elemanları devreye giriyor.

Sosyal güvenlik kuruluşlarının ve en önemlisi SSK'nın açıklarının en büyük nedenlerinden biri olan 'kaçak işçi' uygulamasını sona erdirmek için tam anlamıyla bir denetim ordusu oluşturuluyor. Sosyal güvenlik yasa tasarısında konulan bir madde ile bütün genel ve katma bütçeli kuruluşların denetim elemanları kendi alanları dışında da kaçak işçi denetimine yetkili kılınıyor. Halen SSK'nın yaklaşık 450 ve Çalışma Bakanlığı'nın da 750 kişiye yakın denetim elemanı bulunuyor. Yeni hükümle 10.000 kişiyi bulan bir denetim ordusunun devreye gireceği tahmin ediliyor.

Bakanlıklar devrede
Tasarının 130. maddesinde yer alan hükümle bundan sonra sadece SSK müfettişleri değil, tüm bakanlıkların ve aynı zamanda kamu kurumlarının denetim elemanları işçilerin sigortalı olup olmadığını kontrol edebilecek. Madde ile bu konu ile ilgili uygulama usüllerinin, kanunun çıkmasını takip eden 6 ay içerisinde çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği belirtildi.

Ayrıca, yeni tasarı ile işverene işe başlamadan 1 gün önce bildirim ile yükümlülük getirilmişti. Bunun yanında işçinin de SSK'ya bildirimde bulunma şartı tasarıya eklendi.

Uzmanlar tasarı ile verilen denetim yetkisi ile on bin kişilik ek bir denetim ordusunun sigortasız işçi çalıştırmayı önlemek için tahsis edildiğine dikkat çekiyorlar. Özellikle Maliye Bakanlığı'nın elindeki 4.000 kişiyi bulan denetim kadroları ile bu konuda etkin olabileceğine dikkat çeken uzmanlar diğer kamu birimlerinin konu üzerine yoğunlaşabileceklerini belirtiyorlar. Bu uygulama ile aralarında Çevre Bakanlığı gibi bakanlıklar ve Hazine gibi kamu kuruluşlarının denetim elemanları da devreye girecek.

4.5 milyon kaçak işçi
Bir sosyal sigortalar uzmanı yeni sistem ile kanunla verilen yetkilerin kullanılmasının genellikle denetim elemanlarının iyi niyetine kaldığını belirtiyor. Aynı uzman, yaklaşık 4.5 milyonu bulan kayıtdışı istihdamın kayıt içerisine alınmasını için alınan kararın önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

Üç sosyal güvenlik kuruluşunun kayıtdışı istihdam nedeniyle aylık kaybı yaklaşık 193 trilyonu buluyor. Aynı uzman geçmişte İçişleri Bakanlığı genelgesi ile trafik polislerine otobüs ve minübüslerde Bağ-Kur denetimi yapılma yetkisi verildiğini ancak uygulamanın tutmadığını da belirtiyor. Ancak bu tasarı ile kapsamın genişletildiği ve bunun da özellikle tekstil ve inşaat sektöründe yoğunlaşan kaçak işçi sorununda fayda sağlayabileceğini vurguluyor.

Cüneyt TOROS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır