kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DNA korkusu
Dr. Babuna için yürütülen kampanya tıp dünyasını ikiye böldü. "Genetik kodlarımız tehlikede" diyenlerle, "Kuşkuya gerek yok" diyenler karşı karşıya...

Sağlık Bakanlığı dün Dr. Oktar Babuna için yürütülen kan toplama kampanyasını durdurdu ve bundan sonra kan toplama işleminin ancak izin alınmak şartıyla yapılacağını duyurdu. Bakan Osman Durmuş, kan örneklerinin gönderildiği laboratuvarlarının listesinin 48 saat içinde bakanlığa bildirilmesi için talimat verdi, Babuna için toplanan ancak henüz tetkiki yapılmayan 110 bin kan örneğini geri istediklerini söyledi. Durmuş, kan örneklerinin yurt dışına gönderilmesinin "stratejik sakınca" taşıdığını söyleyerek başlattığı tartışmanın ardından, bu kez de "Kan örneklerinin tetkikini kimin finanse ettiği" sorusunu ortaya attı. Sağlık Bakanı "Bu kadar örneğin yabancı bir devlet adamı için toplanmış olabileceği" kuşkusunu da dile getirdi.

Milli servet
Durmuş, toplanan 150 bin kan örneğinden 40 bininin Avrupa ve ABD'de resmi olmayan bazı laboratuvarlarda tetkik edildiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: "Hangi laboratuvarlara gönderdiniz, diyorum. Özel laboratuvar, deyip isim vermiyorlar. Bu milli bir servet. Nereye gittiği, ne yapılacağı önemli değil mi?"

Durmuş, kampanyanın finansmanını kimin sağladığı sorusunu da gündeme getirdi: "150 bir örnek toplanmış. 40-50 bin örneğin tetkiki yapılmış. Bunun tutarı 500 milyar lira ile 1 trilyon lira arasında bir para yapar. Bu parayı nereden sağlamışlar? Bu organizasyonun arkasındaki güçler kim ve amaçları ne? Bunlar önemli. Batılı büyük bir devlet adamı bu iş için finansman ayıramaz mı? Belki kendi hastadır. Hatırlarsanız Kral Hüseyin de hastaydı, onun için de arandı, bulunamadı" dedi.

Durmuş, şu anda Çapa'da bir laboratuvar bulunduğunu ve bu laboratuvarın günde 500 kişiye bakabildiğine işaret ederek "Biz toplandığı söylenen 2 trilyon lira ile 7 laboratuvar daha kurabiliriz" diye konuştu.

Yanlış
Prof.Dr. Asım Cenani: Genetik bilgilerimizin ehil olmayan eller tarafından dışarıya kaçması doğru değil. Türkiye'nin genetik yapısını bilmeye kimsenin hakkı yoktur.

Türkiye Bilimler Akademisi: Bu kampanya ile yurt dışına hem genetik bilgi, hem de büyük bir mali kaynak aktarımı yapılıyor. Böylece dış ülkelerde yapılacak DNA analiz yolu ile hastalıklara yatkınlık ya da direnç sağlayan genler, ilaç metabolizmasını etkileyen gen bilgiler elde edilebilir.

Türk Tabipler Birliği: "Kişilerin bir ilik bankası oluşturulmasına katkı için verdikleri ve pek çok genetik inceleme de dahil her türlü testin uygulanabileceği kanlarla ilgili tüm bilgilerin testler sonuçlanır sonuçlanmaz Türkiye'ye gönderilmesi gerekir."

Doğru
Yıldırım Aktuna: Şimdiye kadar yurtdışındaki hastanelere birçok Türk vatandaşı gidip tedavi oldu. Eğer araştırma yapılacak olsaydı, bu kişilerde de araştırma yapma imkanı olurdu. Tıbben bu tür araştırmalar yapılıp yapılmadığı ortaya konmalıdır.

Prof. Dr. Ahmet Çolak: "Türkiye'den yurt dışına hergün çeşitli vesilelerle hastalar gidiyor. Bu insanlar orada da kan veriyor. Kaldı ki Avrupa ve Amerika'da milyonlarca Türk yaşıyor ve yurt dışında tedavi oluyor. Buradan giden 50, 100 bin kan örneğinin genetik veya stratejik bir sorun yaratmaz."

Prof. Dr. Bekir Sıtkı Şaylı: "Hekimlik evrenseldir. Kan örneklerinin burada ya da yurt dışında incelenmesinin ne zararı olabilir? Tam tersine bilgiler paylaşılırsa, daha çok bilgi edinilir ve tedavide ilerleme kaydedilebilir."

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır