kapat

03.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bilgisayar, finans, pazarlama
Geleceğin mesleklerini yönetim danışmanlarına sorduk. Ortaya bu sektörler çıktı. Geleceğin gençlerinde olması gerekenler ise bilinç, öğrenme arzusu, sabır, yaratıcılık

AÇIL SEZEN

Eğitim yılının sonuna geldiğimiz şu günlerde, Türkiye'nin dört bir yanındaki birçok evde gençlerin geleceğine yönelik tartışmaları yapılıyor. Gençlerin bir kısmı üniversite sınavına hazırlanırken, bir kısmı üniversiteden mezun olmanın heyecanını yaşıyor. Ama ne olursa olsun, hepsinin buluştuğu ortak bir payda var: Hepsi, hangi mesleğin kendileri için daha uygun olduğuna karar vermeye çalışıyor. Bu konuda yapacakları bilinçli seçim, onların gelecekleri açısından çok önemli. Ama iş, doğru seçimi yapmakla bitmiyor. Doğru bir kariyer için doğru adımları atmak, doğru özellikleri barındırmak gerekiyor.

Doğru meslek seçimi ve kariyer için gereken özellikler konusunda sözü işin uzmanlarına; danışmanlara bıraktık. İşte gençlere önerileri:

Murat Demiroğlu- PriceWaterhouseCoopers
İnsan Kaynakları Danışmanlık Hizmetleri Yöneticisi

Gençlere en büyük tavsiyem öğrenmeyi öğrenmeleri. Nasıl öğrenebileceklerini bilmeli, kendilerini bu yönde geliştirmeliler. İyi bir eğitimin ardından planlı ve belirli bir amaç doğrultusunda staj yapmalılar. Bu, onlara gelecek için büyük avantaj sağlar. Kariyer planlamalarının kendi sorumluluklarında olduğunun bilincine varıp, ona göre hareket etmeliler. Böylelikle kararlarında kendi doğrularını gözönünde bulundurabilirler.

Merih-Mehtap Alanyalı
Alanyalı&Alanyalı Danışmanlık

Gençlerin parlak bir kariyer yolunda atmaları gereken ilk adım, üniversite öncesinde yapacakları bilinçli seçim. Genç arkadaşlara tavsiyemiz, hangi üniversiteye ve meslek grubuna gireceklerini belirlemeden önce bu mesleklerde çalışan insanlarla görüşmeleri ve seçecekleri meslek konusunda net bilgi almaları. Gelecekte yapacakları işi yapanları çalışma ortamında görmeleri, doğru karar vermelerini kolaylaştıracaktır. Üniversiteyi bitirme aşamasındaki gençler için yapılması gereken şey staj yapmak. Böylece master yapmanın mı; çalışma hayatının mı kendilerine göre olduğuna çok daha rahat karar verebilirler. Hemen müdür seviyesine gelmeye çalışmak yerine önce o işi eye yapmaları gerekir. Kariyer yoluna girmiş olan gençler için ön plana çıkan değerler ise gözlem ile başlıyor. Etrafındaki oluşumları, kendi şirketiyle birlikte rakip şirketlerin çalışma düzenini de inceleyen gençler, işin hangi özellikleri gerektirdiğine daha rahat karar verebilir. Bir de, kişinin kendini eleştirmeyi bilmesi gerekir. "Çevrem benden memnun mu? Doğruları yapabiliyor muyum?" sorularını yanıtlayabilmeli.

Tufan Sevincel-Kariyer Danışmanlık
Yönetim Kurulu Başkanı

Yeni bilgisayar sektörüne girenlerin işsiz kalma sıknıtısı yok. Şimdi kapıyor firmalar. İş seçiyorlar. 3. sınıftan takip ediyorlar. Özellikle bilgisayar mühendisliği. Üçüncü sınıf öğrencilerine ücretsiz eğitim verdi. Hiçbir adayın gelecek kaygısı olmadığı için maaş beklentileri çok. Piyasa çok yükseli. firmalar takip için elinden geleni. Türkiye'de tesadüf. Bilgisayar puanları yüksek olduğu için bunu hedefleyerek istiyorlar. Teknik bölümlere bilinçli geliyor. Aday üniversiteye bilinçli girdiği için kariyenrinin kalanını biliyor. Alternatifi değerlendiriyor, kendi işini yapıyor. Özellikle yazılım. IT sektörü için çok bilinçli kariyer planlamaları. Şu anda com0p. çok elek. 100 kişiden 80'i. Sebebi, bilgisayar mühendisliği bölümleri çok kısıtlı. IT sektörü için kendini geliştirmiyorsa, arkadaşları arasında arka planda bulunuyor. Aday bilgisayar mühenrdisi olacak kişi kendini geliştirmek sorundadır. Okulu bitirmenin önemi yok. Birinci sınıftan itibaren part-time çalışıyor. Bunu yapmak gerekir. Ve staj yapmak gerekir.

Aslıhan Özyıldırım Ernst & Young Üst ve Orta Düzey Yönetici Temini
Kariyerinin başında olan bir genç için en önemli nokta, insanlarla ilişkisi. Bir genç, yapmacık bir tavırla karşısındakileri etkilemeye çalışmak yerine olduğu gibi davranmalı. Aceleci olmamalı, "Hangi iş olursa yaparım" edasından sıyrılmalı. İstediklerini kesin bir şekilde planlayıp onlar doğrultusunda hareket etmeli. Bilmediği konularda açık davranmalı, bunları saklamaya çalışmamalı.

Gençler açısından kariyer öncesi ne istediğini bilmek çok önemlidir. Gelecekte önü açık olan mesleklerin başında bilgisayar sektörü geliyor. Bu pazarda büyük eleman açığı bulunuyor. Finans sektörünün gösterdiği aşamalar, bu alanda da büyük bir potansiyelin bulunduğuna işaret ediyor.

Müge Yalçın- Arthur Andersen Üst ve Orta Düzey Yönetici Temini
Gençler için en önemli nokta, kişilik özelliklerine ve donanımlarına uygun, severek yapacakları iş konularına yönelmeleri. Severek yapılan iş başarıyı da beraberinde getirir. Kariyer öncesinde kendilerine uzun dönemli bir hedef belirlemeli, fakat hedefleri ünvan olarak değil yapılacak iş ve kazanılacak deneyim olarak görmeliler. Unvan nasılsa gelecektir. Kariyerde önemli olan bir diğer nokta, sonuç odaklı çalışmaktır. Kariyerin başındaki gençler kendilerine "Bu işi niçin yapıyorum? Bu işin sonunda benden neyi başarmış olmamı bekliyorlar?" sorularını sormalı. Daha sonra bu sonuca uluşmak için yapılması gerekenler belirlenmeli. Başarının anahtarlarından biri de kendini geliştirme ve sürekli güncel kalmaktır. Diğer yandan, insan ilişkilerindeki başarı, olumlu düşünmek, dinlemeyi bilmek, sorumluluk almak ve sorgulayıcı olmak, parlak bir kariyer için gerekli adımlar.

Bir diğer önemli konu ise defansif olmamak. Hatalarını kabullenen insanlar kendilerini çok daha rahat geliştirebilir. Suçu başkalarına atmamak ve eleştirilerden ders almak erdemdir. Son olarak dikkat edilmesi gereken şey, stresle başa çıkmayı öğrenmek ve karışık durumlarda soğukkanlılığı koruyabilmek.

Dominique Bouchez- Mazars&Denge Danışmanlık
Avrupa ve Orta Asya Sorumlusu

Bugün dünyada yükselen sektörler bilişim sektörü ve finans. Teknolojinin geldiği noktada en yoğun potansiyel bilgisayar sektöründe. Geleceğe yönelik düşünebilen, mekanik yetisi olan, analitik düşünme yeteneği bulunan, sabırlı ve yaratıcı gençler için bilgisayar sektörü geniş bir kariyer imkanı sunuyor. Bununla birlikte, finans sektörü de önemli gelişmelere gebe. Para, geleceğin dünyasında da bugün olduğu gibi etkin bir rol oynayacak. Bu nedenle parayla oynamayı bilenler için dünya güzelliklerle dolu olacak. Bir diğer önemli nokta ise giderek tüketici kültürlerin egemen olduğu dünyada, seçeneklerin en uygununu, en uygun biçimde sunabilen satıcı ve pazarlamacılar. Onlar için de geleceğin çok parlak olduğunu düşünüyorum.

Hepsinin buluştuğu ortak paydayı ele aldığınızda görülüyor ki, dinamizm, araştırıcılık ve yaratıcılık geleceğin gençleri için vazgeçilmez özellikler.

Bekir Özkan- KRM Danışmanlık Genel Müdürü
Şu anda gençlerde bir acelecilik var. İki yılda üst konumlara gelmeye çalışıyorlar. İşin ilim tarafı tamam da bir de film tarafı var. Önce kendinizi göstermelisiniz. Başarın ve bekleyin. Karşılığını mutlaka görürsünüz. Tek alana sıkışıp kalan, vizyonu olmayan, kendini sorgulamayan gençler için kazanmak kolay olmayacak. Bana kalırsa geleceğin mesleği teknolojiden çıkacak. Teknoloji denince de akla bilgisayar geliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır