kapat

03.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DGM için referandum görünüyor
DGM'lerin sivilleştirilmesi değişikliğinin Meclis'den referandumsuz geçme olasılığı çok düşük.

DSP-MHP ve ANAP'ın Abdullah Öcalan Davası için hemen devreye soktukları DGM'lerin sivilleştirilmesi konusundaki Anayasa değişikliğinin, Meclis'den referandumsuz geçme olasılığının çok düşük olduğu hesaplandı. Koalisyon ortaklarının toplam oyu 350'de kalırken DYP ve Fazilet'in öneriye destek vermemesi nedeniyle, değişiklik yapılabilse dahi refarandum kapısı açılacak.

Bu yöndeki Anayasa değişikliğinin TBMM'de Referanduma gerek kalmamadan benimsenebilmesi için en az 367 oy gerekiyor. DGM'lerdeki Askeri Hakimin çıkarılarak, yerine sivil hakimin atanmasını öngören değişiklik, 330 ile 367 oy arasında benimsenirse otomatik olarak refaranduma gidiliyor. 367 ve daha fazla oy çıkarsa refaranduma gerek kalmıyor.

MHP'den de ret
Avrupa'nın DGM'leri "Normal mahkeme" olarak kabul etmemesi ve DGM'lerde verilen kararların, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürülerek, Türkiye'nin para cezasına mahkum edilmesini önlemek amacıyla yapılması öngörülen değişiklik MHP'de de sıkıntı yarattı. MHP'li bir kurmay, Anayasa değişikliğine ilişkin öneriyi Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin de imzaladığını hatırlatarak "Biz parti olarak bu değişikliğin arkasındayız. Ancak, Anayasa değişikliği gizli oy ile yapılacak ve kimin ne oy verdiği anlaşılamayacak" dedi.

Oral Çalışlar örneği
MHP'de çok sayıda milletvekili "Oral Çalışlar'a verilen cezaya, askeri hakimin muhalefet şerhi koyduğu unutulmasın. DGM bu yapısı korunsa da, sivil hakim olsa da, Apo'ya idam cezası verir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de isterse Türkiye'yi mahkum etsin. Türkiye, 30 bin kişinin katilini yakalayıp, yargıladığı ve hakettiği cezaya çarptırdığı için mahkum edilirse, bu bizim için onur olur" görüşünde birleşiyor.

Fazilet Partisi ile DYP de değişikliğe karşı çıkarak " Bu ortamda ve bir kişi için yasa değişmez" görüşünde birleşiyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır