kapat

03.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Canlandırma kararlılığı
Ecevit grupta yaptığı konuşmada ekonominin canlandırılması gerektiğini bir kez daha belirterek 'Türk toplumu durgunluğa dayanamaz' dedi

Başbakan Bülent Ecevit, Türk toplumunun uzun süre daralan bir ekonomiye dayanamayacağını belirterek 'Türkiye'nin durağan değil, dinamik bir istikrara ihtiyacı bulunuyor' dedi. DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, ekonomideki sorunların aşılması, dinamik bir istikrarın sağlanabilmesi için, iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve TBMM'nin Hükümet'e katkı sağlaması gerektiğini, Hükümet'in bunun yolunu açacağını söyledi. DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, partisinin Ecevit, ekonomik istikrarın temelinin siyasal istikrar olduğunu belirterek, ülkenin ağır ekonomik sorunlarının bulunduğunu bildirdi. Bunun nedenlerinden birinin, Türkiye'nin uzun ömürlü bir hükümetten yoksun kalması olduğunu kaydeden Ecevit, o yüzden ekonomide köklü ve uzun vadeli yapısal değişikliklerin gerçekleştirilemediğini anlattı. Ecevit, 57. Hükümetin uzun ömürlü olmasını ve köklü yapısal değişiklikleri gerçekleştirmesini diledi.

Türk toplumunun, daralan bir ekonomiye uzun süre dayanamayacak kadar dinamik olduğunu ifade eden Ecevit, ekonomiyi süratle canlandırmak ve bazı yapısal değişiklikleri gerçekleştirmek, istikrarı sağlamak zorunda olduklarını söyledi.

Dinamik istikrar
Ecevit, 'Ancak bu durağan bir istikrar değil, dinamik bir istikrar olmalıdır. Hükümetimiz bunu kendi başına gerçekleştiremez. İş dünyasının katkısı gerekir, sivil toplum örgütlerinin katkısı gerekir, TBMM'nin katkısı gerekir' diye konuştu.

Ecevit, koalisyon ortaklarının devamlılığa özen gösterirlerse TBMM'nin bir 'Kurucu Meclis' gibi çalışabileceğini belirterek, gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilebilmesi için, kısa bir tatil yapılması gerektiğini bildirdi.

Oral: Bütçe faiz dışı fazla verecek
ANKARA-Maliye Bakanı Sümer Oral, 57. Hükümet'in 2 yıldır sürdürülen enflasyonla mücadele hedefinde kararlı olacağını söyledi. Ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme için her alanda mali disiplinin şart olduğunu, ayrıca yapısal reformların tamamlanması gerektiğini belirten Oral, "Hem 1999 hem 2000 yılı bütçelerini için hazırlık yapacağız" dedi. Bütçenin hızlandırılmış takvimle görüşüleceğini hatırlatan Oral, "İlke olarak faiz dışı fazla verilmesi sağlanacak" dedi.

Oral 1995 seçimlerinin ardından kurulan hükümetin 1996 Bütçesi'ni hazırlama yönteminin 1999 Bütçesi'nde de esas alınacağını söyledi. Uzmanlar, dış desteği hedefleyen bütçenin uygulanma şansı bulunduğunu, ancak faiz, personel ve sosyal güvenlik transferleri ödeneklerin çözülmesi gerektiğini söylediler.

Okan MÜDERRİSOĞLU

Nakit açığı 183.6 trilyon
HAZİNE, Mayıs'ta nakit bazda 2.006 trilyon gelir elde edilirken, 1.2 katrilyon faiz dışı harcama yapıldığını bildirdi. Hazine, Mayıs ayında toplam 969.1 trilyon lira faiz ödemesinde bulunurken, 785.4 trilyon lira faiz dışı fazla oluştu. Mayıs'ta nakit dengesi 183.6 trilyon açık verdi.

MayısNis.-May.2.çey.Hedf.
Gelir2.0063.3443.900
Faiz dışı harcama1.2212.5653.300
Faiz dışı fazla785.4779.23.000
Faiz ödeme969.11.957550-600
Nakit açığı-183.6-1.178.1-
Giderler 2.8 katrilyon saptı
BÜTÇE çalışmalarında, çeşitli kalemlerde ortaya çıkan ek artışlar masaya yatırıldı. Bu çerçevede, faiz ödemelerinin, iç borç faizlerindeki artış nedeniyle 1.6 katrilyon artış gösterdiği belirtildi. Destekleme alımlarının bütçeye 500 trilyon ek bir fatura çıkardığı, toplu sözleşmelerin 300 trilyon, Sosyal güvenliğe ise 350 trilyon ek kaynak aktarılacağı bildirildi.

'Meclis tatil yapmasın'
TİSK, TOBB, TÜSİAD, TİM, Sanayi Odaları ve SİAD'ınekonomik, siyasi ve çalışma yaşamına ilişkin 57'inci hükümetten beklentileri, TİSK Başkanı Refik Baydur tarafından, Başbakan Bülent Ecevit ile hükümet üyelerine bir rapor olarak sunuldu.

*Ekonomide geleceğe yönelik belirsizlik ve güvensizlik atmosferi giderilmeli, kamu açıkları kapatılmalı.

*Siyasi alanda istikrarı temin edecek, kamu yönetiminde halka kaliteli kamu hizmetlerini sunacak yapısal önlemler uygulanmalı.

*Ekonominin daralma trendinin durdurulması, istihdamın artırılması yeni hükümetin temel hedefleri olmalıdır.

*Bankalar, bütçe ve sosyal güvenlik yasa tasarıları hızla yasalaşmalı.

*Gümrük idareleri reorganize edilmeli, vergi muvzuatı ve bürokrasi gözden geçirilmelidir.

* TBMM, 1999 yılının kalan bölümünde tatil yapmadan çalışmalıdır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır