kapat

03.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yıldız savaşları internette
İnternet kullanıcılarının hangi konuya alaka ve iltifat gösterecekleri belli olmuyor. Meşhur "Star Wars" filminin İnternet'te son bir aydır mazhar olduğu alaka Pamela Anderson'u bile kıskandıracak seviyede.

Yıldızlardan Pamela Anderson ve Madonna yeniden ivme kazanarak başkan Clinton'dan fazla aranıp sorulmaya başlandılar. Bunlar normal, bu kişiler bir nevi İnternet klasiği oldular. Ama meşhur yıldız savaşları "Star Wars" filminin İnternet'te son bir aydır mazhar olduğu alaka Pamela Anderson'u bile kıskandıracak seviyede. Geçen yıl İnternet kullanıcıları bir ankette Star Wars'un başkahramanı Luke Skywalker'ı "kahramanlar" listesinde zirveye yerleştirmişlerdi.

Haliyle şimdilerde hepsi filmin yeni bölümü için teyakkuz durumunda. ABD'de yeni vizyona giren "The Phantom Menace" adlı bölüm ortalığı fena halde kasıp kavuruyor. Bir yandan da binlerce Star Wars fanatiği Episode II ve Episode III için şimdiden tartışmaya başladı.

Apayrı bir kültür
İnternet gibi herkesin ayrı telden çaldığı, kim kime dum duma bir ortamda, eğer herhangi bir olay herkesin aynı anda ilgisini çekebiliyorsa hatta "gündem" yaratabiliyorsa, o olayı dikkatle izlemek lazım. Hele bu bir filmse o zaman durum daha da inanılmaz. Ama Star Wars herhangi bir film değil, başlı başına bir kültür. İnternet'te hakkında binlerce site var.

Herkesin ortak derdi "The Phantom Menace" filmine bilet bulabilmek. Yani ortalık tam anlamıyla ana baba günü. Sadece Star Wars siteleri arasında arama yapabilen bir arama motoru bile geliştirmişler. Adresi http://www.starwarsnet.com olan site, uzaylılar, oyunlar, filmin kahramanları arasından dilediğinizi bulup getiriyor.

Star Wars Türkiye'de
Dünyaca ünlü Time dergisi ise "Kara Şövalye" Darth Vader'in çocukluğunun anlatıldığı yeni bölümü kapak yaptı. Star Wars'ın resmi sitesi http://www.starwars.com oldukça doyurucu bir içeriğe sahip. Ama bir de içeriği Türkçe olan site var ki, resmi siteden aşağı kalır yanı yok. Sitenin hazırlayıcısı Hasan Yalçın.

Adresi http://www.starwars.gen.tr , hem teknik, hem de içerik ve grafik açısından göz alıcı olan bu siteye giren bir Star Wars cahili, kapıdan üniversite diplomasını almış olarak, sıkı bir Star Wars takipçisi ise tam not vermiş olarak çıkıyor.

Bu sitede tıpkı resmi Star Wars sitesi gibi filmin bölümleri tek tek ele alınmış, bütün karakterler birer sayfa ve fotoğraflarla tanıtılmış. "Rehber"de ise, "Droidler", "Irklar ve Yaratıklar", "Yerleşimler", "Terimler", "Gezegenler ve Sistemler", "Grup ve Organizasyonlar" gibi sayfalarla Star Wars kültürünün belli başlı unsurları büyük bir titizlikle incelenmiş. Bunları, "Taşıt Araçları", "Silahlar", "Aygıtlar" ve "Teknik Şemalar" sayfalarının bulunduğu "Ne Nedir"deki bilgiler takviye ediyor.

Hasan Yalçın işin eğlencelik tarafına da gereken ağırlığı vermeyi ihmal etmemiş. "Multimedya"da birbirinden güzel illüstrasyonlar, posterler, bir "George Lukas Yaratıklar Galerisi", tema müzikleri ve iki Quick Time fragman yer alıyor. Sitenin ziyaretçilerine ayrıca bir takvimli duvar kağıdı da sunuluyor. Daha da güzeli sitenin bir de kendi arama motoru var. Onca sayfa arasında aradığınıza bir an önce ulaşmak isterseniz, veriyorsunuz anahtar kelimeyi, tıklıyorsunuz "ara" düğmesini. Siteye yeni eklenen sayfalardan haberdar olmak isterseniz, bu kez de abonelik kaydı yapıyor, herhangi bir ekleme yapıldığında Yalçın'dan gelen mektupla uyarılıyorsunuz.

Luke Skywalker ve Prenses Leia'nın bulunmadığı The Phantom Menace için bu kadar gürültü kopartıladursun, bir taraftan da Star Wars fanatikleri Episode II ve Episode III'te neler olabileceğini harıl harıl tartışmaya başladılar bile. Kimbilir tam kadrolu bu bölümlerin vizyona gireceği gün yaklaştığında nasıl bir kıyamet kopacak İnternet'te.

MeraklısınaStar Wars Linkleri
*Resmi Star Wars Web sitesi:

http://www.starwars.com

*En aktif online forum:
http://starwarz.com/boards

*En büyük Star wars sitelerinden biri:
http://www.theforce.net

*3-D Phantom Menace sitesi:
http://www.surfthenet/swma

*Evan's Star Wars Cinema:
http://www.jedinet.com/cinema


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır