kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türbanda son nokta
Danıştay Başkanı Erol Çırakman, türbanda ısrar edenin işine son verilebileceğini, üniversitede ise öğrencinin kaydının silineceğini açıkladı

Ankara- Danıştay Başkanı Erol Çırakman, türban tartışmasına son noktayı koydu. Çırakman, Danıştay'ın son kararına dayanarak yaptığı açıklamada, idarenin başını örtmekte ve türban takmakta ısrar eden kamu görevlilerinin işlerine son verebileceğini, bu durumun üniversite öğrencileri için de geçerli olduğunu kaydetti.

Danıştay Başkanı Çırakman, Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut'u ziyaretinden sonra Meclis'ten ayrılırken, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çırakman, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde görevli Züheyla Zeybek'in, kurumu tarafından disiplinsizlik nedeniyle işinden atılmış olduğunu ve bu kişinin idareye karşı açtığı davanın Danıştay tarafından reddedildiğini hatırlattı.

Bilinçli bir eylem
Danıştay Başkanı Çırakman, şöyle dedi: "Sadece başı örtülü olarak, yani türbanla göreve gelmesi bilinçli, şuurlu bir eylem niteliğindedir. Üniversitenin doğrudan görevden çıkarma kararı vermesinde kanuna aykırılık yoktur. Bu konu yargı kararına bağlandığına göre idareler, türban ile göreve gelmekte ısrar eden kamu görevlisi için aynı kararı verebilecekler."

Çırakman, "Karar, milletvekilleri için bağlayıcılık taşır mı?" sorusu üzerine, şöyle dedi: "Onların kendi kuralları var, onlar uygulanır. O konuda Danıştay'a düşen görev yok, ama bu konu, bu anlayış Meclis'te bulunanlar için, o kuralları uygulayacak olanlar için de bir örnektir. Çünkü kamu görevlisi olma yönünden bir fark yok. Burası da devletin büyük bir organı ve aynı resmi kuruluşlar gibi, hatta onların da üzerinde."

"Bu karar üniversite öğrencilerini de etkiler mi?" sorusuna ise Çırakman şu karşılığı verdi: "Memurlar hakkında böyle bir karar vermeniz disipline tabi olmaları nedeniyledir. Üniversite öğrencileri de disipline tabidir. Öğrenci disiplinine tabidir. Üniversite öğrencisine de, disiplin cezası uygulanabilir. Umuyorum ki, üniversitelerde de bu hareketler engellenir, önlenir."

Baba ile yarışıyor
Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut'un kabullerinin ardı arkası kesilmiyor. Akbulut, bu konuda adeta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le yarışıyor. Akulut'un dünkü ziyaretçileri arasında Danıştay Başkanı Erol Çırakman'ın yanı sıra, Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Rıfkı Atasever ve beraberindeki heyet ile TOBB yetkilileri de vardı.

Ali EKEYILMAZ

Sultanbeyli örneği
FAZİLET Partili eski Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak'ın faaliyetleriyle gündeme gelen Sultanbeyli'de, Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü ve Sultanbeyli Kaymakamlığı'nın sıkı çalışması sonucu türbanlı öğretmen kalmadı.

Sultanbeyli ilçesinin çeşitli okullarında görev yapan 42 türbanlı öğretmenden 25'i ikna yoluyla başını derslerde açtı. Kalan 17 öğretmenden 3'ü türbanlarını çıkarmak istemedikleri için istifa etti.

Bütün uyarıları dikkate almayan Sultanbeyli İmam Hatip Lisesi'nde görevli 5 öğretmen görevden alındı. 4 öğretmene deademe kademe olarak uyarı, kınama, kıdem durdurma ve maaş kesme cezası verildi. Bir sonuç alınamayınca görevden alınmaları teklifi yapıldı. İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenlerinden Gülfer Tülay Dedetaş, Hülya Keskin, Fizik Öğretmenleri Hilal Oruk, Gülhan Karaman açığa alındı.

Nebahat KOÇ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır