kapat

27.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Kampanyalara gözaltı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı tebliğ, kampanyalı satışları zorlaştırıyor, takibe alıyor. Kampanya düzenlemek isteyen firmalar artık Bakanlık'tan izin alacak ve teminat yatıracak

Artık Çukurovalı Otomotiv'de olduğu gibi 'Kampanyalı Dolandırıcılık'a tanık olmayacağız. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, ilgili kuruluşlara "Acele ve Günlüdür" başlığıyla gönderilen tebliğ, kampanyalara çeki-düzen getiriyor.

Başta tüketici dernekleri olmak üzere tüketiciyle ilgili kuruluşlara gönderilen ve görüş istenen tebliğ, kampanyalı satışları haksız kazanç kapısı gibi gören kişi ve kuruluşların piyasadan silineceğini müjdeliyor.

Tebliğde, bakanlıktan izin alınması istenen ürün yelpazesi oldukça geniş: Minibüs, otomobil, motorsiklet, mopet, bisiklet, araç, cep ve telsiz telefonlar, bilgisayar, bilgisayar yazıcıları, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, derin dondurucu, klima, fırın, şofben, elektrik süpürgesi, halı yıkama makinesi, televizyon, video, müzik seti ve kamera.

Dolandırıcılığa son
Kampanyayı üretici firma düzenliyorsa bakanlığa taahütname vermek zorunda. Yani üretici, tüketiciye vaadedilen fiyat, miktar ve kalitede teslim edeceğine dair Bakanlığa taahütte bulunacak. Tahmini katılımcı sayısı, başlangıç ve bitiş tarihlerini içeren bilgiler de bakanlığa bildirilecek.

Tebliğ, üretici firmanın garantisi altında yapılmayanlara teminat yatırma zorunluluğu getiriyor. Böylece firma sahipleri ortadan kaybolduğu taktirde tüketicilerin mağdur olmasının önüne geçiliyor.

Artık X şahıs çıkıp, sizden aldığı paralarla bir başkasının arabasını teslime çalışmayacak. Çünkü kampanyaya katılanların teslimata kadar yapacakları ödemelerin toplamı tutarındaki banka teminat mektubunu, hazine bonosu veya devlet tahvilini Bakanlık adına bloke etmek zorunda kalacak.

Kampanya düzenleyecek bir firma yetkilisi, şirketi hakkındaki bilgileri de bakanlığa sunacak. Şayet kampanyanın şartlarına uymamış, tüketiciye vaadedilen taahütleri yerine getirmemişse para cezası uygulanacak. Cezalar 50 milyar liradan başlıyor, firma taahütlerine uymamaya devam ederse para cezası katlanarak gidiyor.

Tebliğ, firmalar açısından bürokrasiyi ve maddi yükü arttırsa da tüketicinin korunmasını sağlıyor.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır