kapat

27.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Krize rağmen büyümeye devam: E&E
Danışmanlık sektörünün kendi içinde sorunları olduğunu belirten Transsearch E&E'nin patronu Kıvanç Ersöz, "Her şeye rağmen büyümemiz sürecek" diyor

Yönetim danışmanlığının Türkiye'de tanınmasına en büyük katkıyı yapan firmalardan biri Transsearch E&E. 1992'den bu yana yönetici temini konusunda kendi liginin ileri gelenlerinden. Ama geldiği noktayı yeterli görmüyor ve krize rağmen büyümeyi sürdürüyor. Bünyesindeki uzmanlaşmayı ilerletmek isteyen Transsearch E&E, önümüzdeki günlerde üçe ayrılarak her biri kendi alanında uzman kuruluşlara dönüşecek. Transsearch E&E'nin dünden bugüne hikayesini şirketin ortaklarından Kıvanç Ersöz anlattı.

Piyasada birçok danışmanlık şirketi var. Transsearch E&E bunların arasından nasıl sıyrılıyor?
E&E, pazara girdiği 1992'den bu yana kendi liginde lider çalışmalar yaptı. 1994'te ise dünyanın en büyük danışmanlık firmalarından Transsearch ile birleşti. Her zaman müşteri referansına dayanan, müşteri bulmak için kapı çalmayan bir politika izledi.

Müşterilerinizin çoğu yabancı kökenli şirketler...
Evet. Yüzde 90 oranında yabancı kökenli şirketlerle çalışıyoruz. Yabancı şirketlerin danışman kullanma alışkanlığı daha fazla. Prensip ve kalite standardımız yüksek olduğu için bu konuda sorun yaşamıyoruz.

Danışmanların yaşadığı zorluklar neler?
Öncelikle pazar talebi karşılayabilecek kadar büyük değil. Kıran kırana bir rekabet var. Ama piyasa yeterince gelişmeden rekabet gelişti. Rekabet güzel, ama günü kurtarmak isteyen firmalar rekabette öne geçebilmek adına fiyat kırıyor, kâr marjları düşüyor. Bu da hizmet kalitesine yansıyor.

Yabancı şirketlerle çalışmanın size getirdiği avantajı yaşamıyor musunuz?
Yaşıyoruz. Biz bu duruma rağmen ayakta kalıyoruz, çünkü çalıştığımız firmalar fiyatımızın neden daha yüksek olduğunu biliyor. Biz sadece eleman yetiştirmekle kalmıyor, yerleştirdiğimiz elemanın şirkete uyumuna kadar takip ediyoruz. Bunun yanında, Türkiye'deki şirketlerinin büyük bir bölümü finansman açısından güçlü olmadığı için ücret tahsilatı sorunu da yaşanıyor.

Yerleştireceğiniz elemanın seçimini nasıl yapıyorsunuz?
Biz diyoruz ki, "Eleman konusunu bize bırakın. Bizi şirketinizin gelişimine katkıda bulunan iş ortağınız gibi görün." Yerleştireceğimiz kişinin kişilik özelliklerine ve şirket kültürüne uyumuna bakıyoruz. Sonraki adım, kişinin kariyer beklentilerinin karşılanması. Son olarak da kişinin yeni iş arkadaşlarına uyumunu test ediyoruz.

Biraz da uzmanlaşma sorununa değinsek?
Türkiye'de en çok yaşanan sorunlardan biri bu. Transsearch E&E, bunu aşmak için kısa süre içinde gideceği bir yapılanma ile üç ayrı şirkete dönüşecek. Şu anda yapmakta olduğumuz iş aynı kalıplarıyla devam edecek, ama bunun yanında dışardan kaynak sağlama (outsourcing), çıkardığınız elemanı işe yerleştirme (outplacement), alt düzey eleman temini gibi konularda uzman iki şirketimiz daha olacak.

Bu şirketlerin de yabancı ortakları olacak mı?
Çıkardığınız elemanı işe yerleştirme (outplacement) konusunda dünyanın en büyük şirketi olan DBM ile ortaklığımız var. Çok profesyonel bir çalışma düzeni ile testler ve arama metodlarıyla işten çıkan kişiye yeni ufuklar kazandırmaya çalışıyoruz.

Danışmanlık konusunda bir anlam kargaşası var. Sizce bunun önüne nasıl geçilebilir?
Danışmanlığın kendi içinde türleri var. Ama insanların bunun ayırdına varması zamanla olacak. Eskiden danışman kullanmak ayıptı, şimdi herkesin danışmanı var. Trend tam tersine döndü. Danışman, bir işin uzmanıdır. Burada önemli olan tecrübedir. Tecrübe sizi doğru yere götürür.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır