kapat

27.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çin'in Amerika'ya dönük füzeli yüzü
Pekin'in Amerikalı bilimadamlarından sızdırdığı sırlarla geliştirdiği nükleer başlıklı füzelerden en az yirmisi Amerika'ya çevrili

ABD Kongresi'nin ülkeyi sarsan 'Çin'in nükleer casusluğu' raporunun yankıları sürerken, raporun resmen açıklanmayan bölümlerinde, Pekin'in Washington'dan çaldığı sırlarla geliştirdiği nükleer başlıklı füzelerden en az 20'sinin ABD'ye çevrili olduğu bildirildi. Nükleer casusluk skandalını ilk ortaya çıkaran gazetecilerden, Washington Times gazetesi muhabiri Bill Gertz, Çin'in ABD'den çaldığı sırlar sayesinde bizzat ABD'yi tehdit ettiği gerçeğinin Kongre raporunda da doğrulandığını belirtti. Gertz, 'En kötüsü Çin, bizden çaldıklarıyla geliştirdiği nükleer füzeleri Amerikan topraklarının üzerine çevirmiş durumda' dedi.Raporda, Çin'in, ABD'den sızdırdığı sırların bazılarını Kuzey Kore, Libya ve İran gibi ABD'nin düşmanı olan ülkelere yaptığı silah ihracatı yoluyla sızdırdığı da belirtildi.Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi Christopher Cox başkanlığındaki bir Komite'nin hazırladığı 700 sayfalık raporun yüzde 70'i dün basına açıklanmış, kalan bölümlerde ise devlet sırları ve yasal takibatta kullanılacak bilgiler bulunduğu belirtilmişti. Raporda, Amerikan silah şirketlerinden Loral ve Hughes da, Çin'e füze sistemlerini geliştirmekte kullanılan 'verilmemesi gereken' bilgiler sağlamakla suçlanıyor.

İçki ve övgü
ABD Kongresi'nin raporunda, ABD'li bilim adamlarından bilgi almak için Çin'in çeşitli teknikler kullandığı belirtildi. Bu teknikler arasında, Çin'i ziyaret ettikleri sırada Amerikalı bilim adamlarına durmadan içki içirmek ve oteldeki odaları ajanlar tarafından soyulurken etrafı gezdirmeye götürmek olduğu kaydedildi. Komite'nin Başkanı Christopher Cox tarafından ele alınan raporda, 'Çin, hassas teknolojiyi biraraya getirmek için profesyonel bilim gezileri, heyetler ve mübadelenin kullanımına güveniyor. Çin tarafından kullanılan taktiklerde, ziyaretçi bilim adamlarının bilgilerini ve zekalarını övmek, onların onuruna özenli ziyafetler düzenlemek, bazen önemli miktarda içkinin tüketildiği ziyafetten sonra bilim adamlarını teknik soru yağmuruna tutmak yer alıyor' denildi. Raporda ayrıca, ziyaretçi bilim adamları gezideyken, Çinli ajanların otel odalarını bilgi için soydukları belirtildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır