kapat

21.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Melekler de viski sever
Bir zamanlar sosyal statü sembolü sayılan viski, şimdilerde Türk insanının en aradığı içkilerden biri. İşte size Scotch'undan Bourbon'una ateş suyunun yapım hikayesi...

Viski, eskiden şatafatlı bir hayatı simgelemek için en çok başvrulan araçtı. "Elinde viski kadehi..." kalıbıyla başlayan bir cümle, kişinin demografik durumunu, yaşam biçimini ve sosyal sınıfını tanımlamaya yetiyordu. 1980'li yılların öncesinde yurtdışına giden herkes Türkiye'ye bavulunda bir viski şişesiyle geri dönüyordu. Çünkü o zamanlar viskiyi her babayiğit alamazdı; cüzdanının kalın olması gerekirdi.

Bugün ise Türk insanı için viski, Kızılderililer'in kovboylardan barış karşılığı istediği ateş suyu kadar sınırlı değil. 1996 yılında Türkiye'nin viski satışı 8.5 milyon litreyken bugün bu rakam 14 milyon litreye ulaşmış durumda. Chivas Regal'inden Dimple'ına, Malt'ından Bourbon'una kadar Türk insanı ateş suyunu çok sevdi. Bunun yanında en iyi viskinin İskoçya'da yapıldığını bilecek kadar da aşinayız artık viskiye.

Peki, insanların sosyal sınıfını belirleyecek kadar etkin bir rolü olan viski nasıl üretiliyor? Bu sorunun birden fazla yanıtı var. Örneğin İskoçlar'ın ününe ün katan malt viski, sadece arpadan yapılıyor. Filizlenmeye başlamış ıslak arpaların peat denilen bitki kömürü ile kurutulması nedeniyle kendine özgüÿ20isli bir kokuya sahip. Değirmene alınarak öğütülen arpalar, daha sonra büyük kazanlarda sıcak suyla karıştırılıyor. "Malting" denilen bu işlemin ardından iki günde fermente olan sıvı büyük imbiklerden geçirilerek damıtılıyor. İki kez imbikten geçen viski, özel meşe fıçılara doldurularak en az 8 yıl olmak üzere 12-15 yıl arasında beklemeye alınıyor. Yüzde 60-65 alkol oranına sahip bu viskinin gücü, su eklenerek düşürülüyor.

BAŞKA TAHILLAR
Amerikan viskilerinde ise durum daha farklı. 200 yıllık bir geçmişi olan Amerikan viskilerinin ham maddeleri arasında arpadan başka tahıllar da var. Ayrıca bu viskiler, malt viskilerin aksine sanayi tipi büyük imbiklerde damıtılıyor.

Türk viskiseverlerinin genellikle tercih ettikleri viski yumuşak olanı; yani bourbon. Malt ya da skotch viskiyi ise daha çok ateş suyunu çekip genzini yakmak isteyenler tercih ediyor.

Herkes tarafından egemenliği kabul edilen viskinin babası İskoçlar'ın bir sözüyle bitirmek istiyoruz yazıyı: Scotch viskinin yüzde 2'si damıtma sırasında buharlaşır. Bunun adı 'melek hakkı'dır. Yani melekler de viski sever...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır