kapat

21.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ben de değişeceğim
Siyasette izin olur mu? Oldu. İstifadan sonra evinde bir ay dinlenen Baykal, örgütün "dön" imzalarına dayanamadı

18 Nisan genel seçimlerde CHP'nin ağır bir yenilgi alarak barajın altında kalmasıyla Genel Başkanlıktan istifa eden Deniz Baykal, bir ay evinde izin yaptıktan sonra "dön" imzalarına dayanamadı.

Baykal'ın dönüşü muhalefet gruplarını sıkıntıya soktu. Muhalefetin birleşememesi halinde kurultayda şanslarının olmadığı belirtiliyor. Baykal'ın adaylığıyla birlikte gözler oluşacak yeni parti meclisi listesine döndü.

SABAH'a konuştu
Baykal, SABAH'ın sorusu üzerine tekrar aday oluşunu, "Dağınık bir manzara ortaya çıktı. Partinin toparlanması zorunluluğu var. Ortaya çıkan çok sayıdaki aday, parti kamuoyunda ve toplumda bir rahatsızlığa neden oldu. Bunların birbiriyle anlaşamaması, partinin kamuoyunda dağınıklığa girdiği kaygısı yarattı. Bunu gidermek zorundayız" diyerek, adaylığını kesinleştirdi.

İstifa ettikten sonra evine yüzlerce mektubun geldiğini, yüzlerce delegenin kendisine başvurduğunu, üyeler ve üye olmayan çok sayıda vatandaşın, kendisini arayarak bu durumdan rahatsızlığını bildirdiğini belirten Baykal, adaylığıyla birlikte, partide yeniden yapılanma ve reformu gerçekleştireceğini söyledi.

Genel Başkan seçilmesi halinde eskinin unutulacağı, yeniye bakılacağını partinin de değişeceğini belirten Deniz Baykal, "Herşey değişiyor. Ben de değişeceğim. Her şey yeniden başlayacak" dedi.

Baykal'ın bu doğrultuda, Kurultay'a sunacağı listeyi de hazırlamaya başladığı, bu nedenle çeşitli çevrelerde diyalog kurduğu öğrenildi. Baykal'ın Parti Meclisi listesine yıllardın birlikte politika yaptığı kadroların tamamını almayacağı bildirildi. Adnan Keskin, Eşref Erdem, Önder Sav gibi isimler de listelerde yer almayacak. Liste, yeni isim ve gençlerden oluşacak.

Muhalefet uzlaşamadı
Baykal'ın aday olmasıyla birlikte muhalefet gruplarında hareketlenme başladı. Sık sık bir araya gelen muhalefet grupları, aday sayısının azaltılması için çaba harcadı ancak bir sonuç alamadı. Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Hasan Fehmi Güneş, dün adaylardan Karayalçın'la birlikte bir büroda buluşarak adayın teke indirilmesi çabasını sürdürdüler. Baykal'ın adaylığından sonra, "Altan Öymen çekilir" yorumlarını ise Öymen, "Adaylığımı sürdürmekte kararlıyım" diyerek karşıladı.

CHP'ye cerrah lazım
CHP Genel Başkan adaylarından Hurşit Güneş, 18 Nisan seçimlerinde tarihinin en ağır yenilgisini alan CHP'nin komada olduğunu belirterek, "Komada olan hastaya da ilaç verilmez, cerrahi müdahale, radikal önlemler gerekiyor" dedi.Güneş, partisinin Konya İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın erken seçim istemekle, olası koalisyonlarda yer almamakla tarihinin en büyük hatasını yaptığını iddia etti.

Seçim sonuçlarından kısmen Baykal'ın, kısmen parti yönetiminin sorumlu olduğunu, ancak durumun bundan ibaret olmadığını anlatan Güneş, bununla partinin içinde bulunduğu durumu, genel başkanlık sorunuyla sınırlı olmadığını anlatmak istediğini kaydetti.

Güneş, DSP ile MHP arasında devam eden koalisyon görüşmelerinin geleceğinin, CHP Kurultayı'na bağlı olduğunu öne sürerek, zira Başbakan Ecevit'in kurultayda CHP Genel Başkanlığı'na seçilecek kişiye göre tavır takınacağını kaydetti.

"Cenazelere katılalım"
Güneş, dinsizlikle suçlanan CHP'nin aslında öyle olmadığını, bunun önümüzdeki dönem gösterilmesi gerektiğini söyledi. Güneş, şöyle konuştu: "Bunu her platformda anlatmamız lazımdır. Partimizin kurucusu Büyük Önder, cenazelerin üzerinde Kuran okunmasını sağlamış, bugün sahip olduğumuz her şeyi de O'na borçluyuz. Bundan sonra din konusunda CHP'de farklı bir yaklaşım göreceksiniz. Biz sosyal demokratlar, her şehit cenazesinde üzüntü duyuyoruz. Vatandaşımızı öldürenler kuşkusuz teröristtir. Şehit cenazelerini, ülkücülerin gösteri alanı olmaktan kurtarmalıyız. Bundan sonra şehit cenazelerinde 6 okla yer alacağız. Çünkü CHP'nin kuruluş teması budur. CHP Kürt meselesi konusundaki açılımlarıyla büyük bir diyet ödedi. Buradan bir kez daha sesleniyorum: Türkiye'yi böldürmeyiz."

Adaylar 10'a çıktı
TÜRKİYE'DE ilk defa Politika Okulu'nu kuran işadamı Nazif Ülgen, CHP Kurultayı'nda Genel Başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Ülgen, seçimlerde CHP'nin aldığı sonuçların ardından yeni bir hareket başlatmak amacıyla Yenilikçi İşadamları Grubu'nu oluşturduğunu söyledi. Ülgen, "sahip olduğu birikim ve değerlerle ülkeye hizmet edebileceğine inandığını" kaydetti. Ülgen, 1994'de de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bağımsız aday olmuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır