kapat

21.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
120 milyon dolar
Birinci futbol ligi maçlarının naklen yayını için yapılan ihaleyi, 120 milyon 500 bin dolar karşılığında Uzanlar'ın sahibi olduğu TeleOn kanalı kazandı

Türkiye aylardır bu ihaleyi bekliyordu... Yapılacak mı, yapılmayacak mı, ertelenecek mi derken, beklenen gün gelip çatmıştı. Birinci Lig maçlarını önümüzdeki 2 yıl boyunca yayınlayacak TV kanalı belli olacaktı...

Futbol Federasyonu'nun Levent'teki binasında, ihalenin başlama saati olan 16.00'ya kadar ortam müthiş gergindi. İhaleye Uzanlar'ın sahibi olduğu Star ve TeleOn, Doğan Grubu-Karamehmet ortaklığındaki Galaxy TV ile Fun TV ve Erol Aksoy'un Cine 5'i katılıyordu. Koridorlarda hummalı bir kulis faaliyeti vardı. Herkes birbirinin teklifini öğrenmeye çalışıyordu. Cine 5'in müdürü Enis Karslıoğlu, Cine 5'in sahibi Erol Aksoy ile müthiş bir telefon trafiği içindeydi. İhalenin başlamasına az bir zaman kala Star TV'nin patronu Cem Uzan ile kardeşi Hakan Uzan kapıda göründüler. Diğer kanallar yöneticileri tarafından temsil edilirken, Uzanlar'ın patron sıfatıyla ihaleye gelmesi, "Demek ki, bu ihaleye çok asılacaklar" yorumlarına neden oldu.

İlk teklifler astronomik
Uzan kardeşler de bir hayli heyecanlı görünüyorlardı. Cem Uzan ihaleden önce, İhale Kurulu Başkanı Ata Aksu'ya başvurarak ihale sırasında telefon görüşmelerinin yasaklanmasını talep etti. Ancak, bunda bir sakınca olmadığı karara bağlandıktan sonra, Aksu ihaleye katılan TV kanallarının tekliflerini aldı ve oturuma ara verdi. Saat 17.00 sularında ise sıra ilk teklif turunun sonuçlarının açıklanmasına gelmişti. İhale Başkanı Ata Aksu, en yüksek tekliften başladı okumaya, ilk olarak TeleOn'un ismini söyledi, yutkundu ve sonra inanılmaz rakamı telaffuz etti: "110 milyon 650 bin dolar."

Sinir savaşı
Taban rakamın 80 milyon dolar olarak belirlendiği bir ihale için, bu astronomik bir rakamdı. Diğer teklifler ise sırasıyla, Star, 97 milyon 255 bin dolar; Cine 5, 90 milyon 100 bin dolar; Galaxy TV, 86 milyon 500 bin dolar; Fun TV, 86 milyon dolar düzeyindeydi.

En düşük teklifi veren Fun TV ihale dışı kalmıştı. 3 yıldır maçları şifreli kanaldan yayınlayan Cine 5'in patronu Erol Aksoy ise rakamların yüksekliği karşısında telefonla adamlarına "çekilin" talimatı verdi. Ancak Cine 5 yöneticileri, ikinci turun hemen başında çekilmek yerine bir süre ihaleyi izlemeyi tercih ettiler. İkinci turun kıran kırana geçeceği belliydi. İhaleye katılan TV yöneticilerinin ifadeleri bunu gösteriyordu. Teklifler en yüksek rakam olan 110 milyon 650 bin dolardan başlayacak ve her artırımda en az 100 bin dolar yükselerek devam edecekti...

Ve Galaxy TV temsilcisi mücadeleyi başlattı: "Bizden 110 milyon 750 bin dolar!". Karşılık, Star'ın temsilcisi Vahit Alpata'dan hiç bekletmeden geldi: "110 milyon 850 bin dolar..." Tam o sırada o ana kadar Star için oraya geldiği sanılan Cem Uzan'ın sesi duyuldu.

Sonuna kadar devam
Kardeşi Hakan'la yanyana oturan Cem Uzan, alaycı bir gülümsemeyle, "TeleOn'dan 100 bin dolar daha" diyordu. Bir homurtu yükseldi salondan, öyle ki, Ata Aksu, "Sessiz olun" uyarısında bulunmak zorunda kaldı. Galaxy TV'nin bir değil, iki çetin rakibi olacaktı.

Federasyonun asbaşkanı Ufuk Özerten'in keyfi yerine gelmişti: "Yok mu arttıran? Herşey Türk futbolu için" diyerek ortamı yumuşatmaya çalışıyordu. İhale pinpon maçına benzemişti. Kafalar bir buraya, bir karşı masaya çevriliyordu. Cem Uzan sigarasından derin nefesler çekiyor ve sürekli artırıyordu. Galaxy TV temsilcisi, cep telefonuyla talimat aldıktan sonra artırımda bulunuyor, 10 saniye geçmeden Star TV hemen arttırıyordu. Arada Hakan ile Cem Uzan birbiriyle fısıldaşıyor, Star Murahhas Üyesi Vahit Alpata sürekli kahkahalar atıyordu.

İhalede Galaxy 19, Star 17, TeleOn 4 defa fiyat arttırırken, artık yavaş yavaş "Bu iş ne zaman bitecek?" soruları başlıyordu. İhale Başkanı Ata Aksu da heyecandan tir tir titriyor ve bunu itiraf ediyordu: "İnanın, biz sizden daha fazla heyecanlıyız." Star 114 milyon 350'ye çıktığında Hakan-Cem Uzan ve Vahit Alpata üçü "Tamam mı, devam mı?" diye kafa kafaya verdiler. Kısa bir fısıldaşmanın ardından "Sonuna kadar devam" kararı çıktı.

Ve finiş
Galaxy TV 115 milyon dolara gelmişti... Başından beri ihaleyi sadece izleyen Cine 5'in yöneticileri bu aşamada resmen çekildiler. Bu sırada Cem Uzan, İhale Komisyonu'na bir kez daha itirazda bulundu, "Madem bu arkadaşlar yetkili olarak buraya geldiler, karar versinler. Patronlarına telefon etmesinler" çıkışını yaptı. Galaxy'ciler sinirlenmişti, ortam iyice kızışmıştı, artık 100 100 değil, 500 500 artırılıyordu. Star 117 milyon 500" diyor, Galaxy hemen yapıştırıyordu: "118 milyon."

Ve sonunda Cem Uzan'ın TeleOn adına verdiği "120 milyon 500 bin dolar" teklifiyle yarış artık finiş çizgisine ulaşıyordu. Galaxy'ciler havlu atmak zorunda kalmıştı, yorgun bir ifadeyle ağızlarından şu cümle döküldü: "Peki efendim, hayırlı olsun."

TeleOn'un ödeyeceği miktar, yüzde 15 KDV ve yüzde 10 Futbol Federasyonu payı ile 150 milyon dolar olacak. Bir yıl için ihale bedeli olan bu paranın yüzde 30'u hemen, geri kalanı ağustostan itibaren 10 eşit taksitte ödenecek.

Maçlar nasıl izlenecek?
Uzan grubu, Birinci Lig maçlarının naklen yayını için, Cine 5'in uyguladığı 'decoder'lı sistemden biraz daha farklı bir sistemi uygulamaya koyacak. Yayınların izlenebilmesi için bir 'dijital adaptör' ve 'settopbox' denen bir cihazın alınması gerekecek. Böylece televizyon izleyicileri, sadece izlediği maç veya film karşılığında bir bedel ödeyecek.

Tüm Telsim bayileri temmuz ayı içerisinde bu 'box'ları satmaya başlayacaklar. Cihaz ve dijital adaptör takıldıktan sonra şu anda evinde Kral TV'yi izleyebilen herkes maçları belli bir ücret karşılığında televizyonundan izleyebilecek. Sistemin avantajı, Cine 5'in decoder'lı sisteminde olduğu gibi "Ben sadece maçları izliyorum, ama tamamı için bedel ödüyorum" gibi şikayetlere yer bırakmamasında yatıyor. Telsim aboneleri ise sisteme daha avantajlı mali şartlarla sahip olabilecek. Sistemin ayrıntıları önümüzdeki günlerde tüm yönleriyle açıklanacak.

Rekabet Kurulu: İhale sakıncalı
Futbol Federasyonu'nun yaptığı naklen yayın ihalesi, rekabet kurulu tarafından sakıncalı bulundu ve ihaleden önce Futbol Federasyonu bir yazı ile uyarıldı.Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü "Futbol Federasyonunun naklen yayın ihalesinin incelenmesini talep ediyorum" şeklinde bir yazıyla Rekabet Kurulu'na başvurdu Başvuru üzerine Rekabet Kurulu Futbol Federasyonu'na bir yazı gönderdi. Yazıda, Futbol Federasyonu'nun daha önce Cine-5 ile yaptığı anlaşma ile ilgili olarak Rekabet Kurulu'nun soruşturmasının devam ettiği belirtilerek, "Soruşturma sonuçlanmadan buna benzer yeni bir sözleşme yapılması sakıncalıdır" denildi.

Besim GÜÇTENKORKMAZ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır