kapat

21.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Lösemililer için sadece 1 milyon lira!
Oktar Babuna için başlatılan kampanya diğer lösemi hastaları için de umut oldu. Kampanya sayesinde 10 yılda 10 bin olan kayıtlı verici sayısı 2 ayda 80 bine çıktı. Bir gün kendinizin ya da bir sevdiğinizin de bu hastalığa yakalanabileceğini düşünün ve "1 milyon" kampanyasına katılın.

Kanser. Sinsi, hızlı gelişen korkutucu bir hastalık. Çok yakınımızda değilmiş gibi ama bir o kadar da bize yakın. Göğsümüzdeki bir şişlik, cildimizde geçmeyen bir yara, dinmeyen bir sırt ağrısının ardındakinin kanser olduğunu öğrendiğimizde yaşamla ölümün ne kadar yakın olduğunu ansızın anlarız. Gazete sayfalarında okuduğumuz, tanıdıkların yakalandıkları hastalık, pençesini bize de atmıştır. Tek yapmamız gereken bu hastalıktan kurtulmak için doktorların yönlendirmelerini adım adım izlemektir.

Ama bazen bunlar da yetmez. Bunların yetmediğini Türk kamuoyu Oktar Babuna örneğiyle öğrendi. Oktar Babuna kan kanseriydi. Doktordu. Tedavisini eksiksiz uyguluyordu. İyileşebilmek için gereksinim duyduğu şey ilik nakliydi. Ama bu o kadar da kolay değildi.

Babuna'nın aile bireyleri arasında ilik naklini gerçekleştirmek için gerekli doku testleri yaptırıldı, uygun doku bulunamadı.

3 milyon 800 bin kişinin kayıtlı olduğu Dünya İlik Bankası tarandı, kendisine 6/6 uygunluğunda doku bulunamadı. Babuna ABD'de tedavi oluyordu ve doktorları uygun dokunun kendi vatandaşları arasından daha kolay bulunabileceğini söylüyorlardı. Babuna Türkiye'de o güne kadar 2 bin kişiye ait doku grupları bilgisinin mevcut olduğunu öğrendi. Bu yetersiz sayı Babuna ailesini ve arkadaşlarını harekete geçirdi. Babuna'nın, Türkiye koşullarında uygun bir doku bulunabilmesi için yıllarca beklemesi gerekiyordu ama Babuna'nın o kadar zamanı yoktu.

Sonuçta Babuna'nın ailesi ve arkadaşları medya desteğiyle kampanya başlattılar. Kampanya yalnızca Babuna için değil, tüm lösemi hastaları için bir adım atılmasını sağladı.

80 bin kan örneği
Kampanya kapsamında farklı illerde vatandaşlar kuyruklar oluşturarak kan örneklerini verdiler. Yaklaşık 80 bin vatandaşın kan örnekleri alındı, toplanan kan örnekleri test edilmeye başlandı. Ancak bu da yetmiyordu. Bir İlik Bankası'na ihtiyaç vardı. Türkiye'deki mevcut tesisler yetersizdi. Alınan örnekler yurtdışında test ediliyordu. Mevcut ilik bankasının kapasitesi 2000 vericiyi kapsıyordu.

Sonuçta, İlik Bankası'nın kurulması için de bir kampanya başlatıldı. Türkiye çapında başlatılan "1 milyon" kampanyasında, "Bir gün canınız gibi sevdiğiniz bir insanın lösemi olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu insanın yıllarca hastane odasında ağzında maske ile uygun ilik var mı diye beklemesini kim ister?" mesajı verildi.

Nereden nereye...
Kampanya öncesinde Türkiye genelinde günlük toplam 58 kişilik bir test kapasitesi vardı. Yapılan testin maliyeti de 45 milyon kadardı. Kampanya sayesinde 58 kişi olan bu sayı günde 1000 kişiye yükseldi. Testin maliyeti de 45 milyondan 16 milyona düştü. Bu meblağın yakında 3 milyona düşmesi ve kısa bir süre sonra da tamamen sıfırlanması bekleniyor.

Sonuçta Babuna için başlatılan kampanya ile henüz Babuna için tam sonuç alınmadı, ama üç lösemi hastası için uygun doku bulundu.

Kral Hüseyin'in yenik düştü
Ürdün Kralı Hüseyin de bu hastalıktan yaşamını kaybetti. Parası vardı, yurt dışında tedavi oldu, ama kendisi için uygun dokuyu yurt dışında değil, ülkesi vatandaşlarından bulması daha büyük bir olasılıktı. Ama Ürdün'de bir ilik bankası yoktu, gerekli kemik iliği taramaları yaptırmaya zamanı da kalmadığı için tedavisi gerçekleştirilemedi.

Elif ERGU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır