kapat

21.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mahkeme 'İdam' dedi Apo çöktü
Şemdin ve Arif Sakık'a Türk adaletinin idam cezası vermekten kaçınmaması diğer davalar için işaret oldu

Diyarbakır 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), Kuzey Irak'ta "Yarasa operasyonu"nda yakalanan, terör örgütü PKK'nın ikinci adamı "Parmaksız Zeki" kod adlı Şemdin Sakık ile kardeşi Arif Sakık hakkında vatana ihanetten idam cezası verdi.

Bu tarihi karar İmralı'da ilk duruşmasına çıkacağı günü bekleyen terör örgütünün başı Abdullah Öcalan'da şok yarattı. Türk adaletinin yakalandığı ilk andan itibaren pişmanlık gösteren ve Türk güvenlik güçleri ile işbirliği yapan Sakık'a idam cezası vermekte tereddüt etmemesi Apo'nun da umutlarını söndürdü.

Top Yargıtay'da
DGM'nin, TCK'nin 125'inci maddesinde yer alan "vatana ihanet ve ülkeyi bölmeye teşebbüs" suçuna dayanarak verdiği idam cezası için Sakık kardeşler Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne başvuracak. Yargıtay, kararı esas yönünden bozarsa yeniden yargılama olacak. Ancak Yargıtay idam cezasını onaylarsa karar TBMM'ye gönderilecek. Meclis'in kararı onaması ve Cumhurbaşkanı'nın Meclis kararını imzalaması halinde Şemdin ve Arif Sakık'ın cezası infaz edilecek.

Pişmanlık talebi
13 ay önce yakalanan, 9 aydır da DGM'de yargılanan Şemdin Sakık ve Arif Sakık dünkü duruşmada çıkacak bir pişmanlık yasasından yararlanmak istediklerini söylediler.

Durgun görünen Şemdin Sakık, daha önce verdiği savunmanın aynen geçerli olduğunu belirterek, "Örgütten koptuğum günden bugüne kadar, örgüte karşı mücadele veriyorum. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürme kararındayım. Eğer önüne geçilmezse; Türkiye Yugoslavya'nın ve Kürt halkı da Arnavut halkının durumuna düşebilir" dedi.

KALEM KIRILMADI
Mahkeme Başkanı Fahrettin Gültekin (sağ baştaki) Türkiye'nin terörle mücadele tarihinde özel bir yer alacak olan idam kararını açıklarken son derece sakin görünüyordu. 9 aylık yargılama süreci sonunda mahkeme heyetinin oy birliği ile aldığı idam kararından sonra gazeteciler başkanın her idam cezasında olduğu gibi kalemini kırmasını beklediler. Ancak Gültekin basının bu beklentisini boşa çıkararak kalemini kırmadı.

Sakık'ın Suç Dosyası
*113 sivil vatandaşın ölümü.

*15'i subay 125 askerin şehit edilmesi.

*Öldürme, yaralama ve baskın gibi 191 eyleme katılma.

*24.05.1993'te Elazığ-Bingöl karayolunda 33 erin otobüsten indirilerek kurşuna dizilmesi. 7 vatandaşın öldürülmesi.

*29 Temmuz 1989'da Siirt'te Gülburnu köyünün basılarak aralarında 2 günlük bir bebeğinde bulunduğu 5 vatandaşın öldürülmesi.

*31.10.1986'da Siirt-Oymakılıç'ta bir vatandaşın öldürülmesi.

* 7.05.1987'de Şırnak Taraklı Mezrası'nda 4'ü kadın 8 vatandaşın kurşuna dizilmesi.

*23.08.1988'de Şırnak Güçlükonak Yavuzoymak köyünde 9 çobanın öldürülmesi.

*28.01.1989'da Diyarbakır Yalımlı Mezrası'nda 3 polisin şehit edilmesi.

*21.03.1990'da Elazığ Kovancılar Kayaönü'nde 15 kişinin öldürülmesi.

*28.04.1991'de Solhan Kaymakamı ile Cumhuriyet Savcısı'nın öldürülmesi.

*14.7.1992'de Diyarbakır-Silvan, Dolaplıdere-Malagiri mezrasında 1 er ve 2 polisin şehit edilmesi.

*12.05.1996'da Şırnak Ballıca köyü Sıçandere mevkinde 6 erin şehit edilmesi.

*10.06.1996'da Van-Başkale Erenler Jandarma Karakolu'na saldırıda 2 erin şehit edilmesi.

*26.06.1997'de Şırnak Merkez Greyhaline Tepe'de 1 erin şehit edilmesi.

"Karar Apo için ölçü olacak"
SAKIK Kardeşler için verilen idam cezasını dünyaya "Bu karar Öcalan için de bir ölçü olacak" yorumuyla duyurdu. Yorumda şöyle denildi:

"Sakık'ın duruşması Öcalan davası için bir elbise provası gibi görülüyordu. Şemdin Sakık Türk Ceza Kanunu'nun 125'inci maddesine göre vatana ihanet ve bölücülük suçlamasıyla yargılanıyordu. Duruşması 31 Mayıs'ta başlayacak olan Öcalan için de aynı suçlardan idam isteğiyle dava açılmış bulunuyor."

Öcalan, kararı radyodan duydu
HAKKINDA "idam" istemiyle dava açılan Abdullah Öcalan'ın duruşması 31 Mayıs'ta başlayacak. Duruşma için İmralı'daki hazırlıklar son aşamaya geldi. Adaya 4 tane de özel eğitilmiş kurt köpeği gönderildi. Öcalan'ı yargılayacak Ankara 2 nolu DGM heyeti ile Savcıları, duruşmadan 4 gün önce adaya giderek son kontrolleri yapacak. Duruşmaya 12 sanık avukatı, 12 müdahil avukat, 24 gazeteci ve 90 izleyici katılacak. Yargılama kesintisiz süreceği için Haziran ortasında bitecek. Dün Apo'yu ziyaret eden avukatı Niyazi Bulgan, "Abdullah Öcalan'ın el yazısı ile yazdığı 110 sayfalık savunmasını aldık. Sakıklar'a verilen idam cezasını radyodan duymuş. Bu konuyla ilgili konuşma imkanımız olmadı" dedi. Ersin BAL

NOTLAR...
*13 Nisan 1998'de Kuzey Irak'tan müthiş bir operasyonla Türkiye'ye getirilen Şemdin Sakık 9 ay süren yargılanmasında dün 10. kez hakim önüne çıktı.

*Çok şık giyinen Şemdin Sakık, gri bir takım ve kravat tercih etmişti. Sakık, duruşmalarında ilk kez kravat taktı.

*Sakık Kardeşler sabah saat 09.30 sıralarında cezaevi aracıyla DGM'ye getirilerek arka kapıdan içeriye alındılar. Saat 10.00 sıralarında başlayan duruşmanın ilk bölümüne foto muhabirleri ile kameramanların girmesine izin verilmedi.

*Sakık, avukatlarını daha önce azlettiği için duruşma avukatsız olarak gerçekleşti. Şemdin Sakık, savunmasını yaparken, mahkeme heyetinden hem avukatı olmalarını, hem de kendisini yargılamalarını istedi.

*Karar için verilen 5 dakikalık aradan sonra fotoğraf ve kamera çekimlerine izin verildi. Duruşmayı yaklaşık 25 gazeteci izledi.

* Kararı duyan Şemdin Sakık'ın gözleri doldu, boynunu bükerek mahkeme heyetine bir süre baktı. Daha sonra askerler tarafnıdan koluna girilerek salondan çıkarıldı.

İdamlık sırası
TÜRKİYE'DE mahkemelerin haklarında idam kararı verdiği 68 kişi var. Bunlardan 42'sinin dosyaları TBMM gündeminde bekliyor. Meclis'teki idam dosyaları arasında önemli bir bölümü PKK'lılarla ilgili. Bunun dışında TKP ve TİKKO davaları nedeniyle yargılanıp idama mahkum edilenler de var. Bir kısım idam dosyası ise onay içinde Yargıtay'da bekliyor veya Yargıtay'dan döndüğü için yeniden mahkeme aşamasında bulunuyor. Türkiye'de son olarak 1984 yılında İlyas Has ve Hıdır Aslan idam edilmişlerdi. Yasadışı örgüt üyesi İlyas Has, örgüte silah temin etmek maksadıyla bir bekçiyi öldürmekten, yine yasadışı örgüt üyesi Hıdır Aslan da iki kişinin öldürülmesinden sorumlu tutularak hüküm giymişti. Türkiye'de Cumhuriyetin ilanından bu yana geçen 75 yıllık sürede 449 kişi idam edildi. En çok idam olayı da 176 kişi ile 1938 yılından 1960 ihtilaline kadar olan dönemde yaşandı.

Gürsel ESER (SHA) - Nuri KAYIŞ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır