kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDA KAYA GÜLER(sguler@sabah.com.tr )

Serbest düşüş!

Güney Pasifik'te bulunan Pentecoast Adaları'nda yaşayan yerliler, erkekliğe geçiş dönemlerinde 30 metrelik bir bambu kuleden ayaklarına sarmaşık bağlayarak kendilerini boşluğa atıyorlar.

Yüzyıllardır süregelen bu etkinlik, günümüzde adrenalin dozu yüksek bir aktiviteye dönüşmüş bulunuyor. Adı da; Bungee Jumping. Tabii sarmaşıklar yerini yüksek teknoloji ürünü bungee iplerine, bambu kuleler ise çelik kulelere terk etmiş. Üstelik sadece erkekler değil, kadınlar da yapıyor. 40-215 kg.'da ve 18-55 yaş arasında sağlıklı herkes Bungee Jumping yapabiliyor.

Ama ben yapmadım. Yapmayı da hiç düşünmedim. Kendimi yüksekten boşluğa atma ve zıp zıp topu gibi sallanma fikri cazip gelmedi. Oysa Skydiving'i düşünebilirdim.

Düşünebilirdim de, düşünmekle yapılan bir spor değil skydiving. Yani uçaktan paraşütle atlama. 16. yüzyılda Leonardo da Vinci tarafından icat edilen paraşüt, 19. yüzyılda tamamen kontrollü bir hava aracına dönüşmüş.

1. Dünya Savaşı yıllarında uçak pilotlarının hayatını kurtarmak amacı ile kullanılan paraşütler, zamanla gelişmiş, farklı fonksiyonlar edinmeye, yere sağlam inebilmenin yanı sıra insanları "serbest düşüş"ün tadına varmaya yöneltmiş.

Serbest düşüş! İşte bu zevkli. Aralarında dünya şampiyonu da bulunan milli takım sporcuları Erdal Akkuş, Tankut Aysel ve Alper Yıldız yedibin metreden kendilerini aşağıya attılar ve inmeye yakın paraşütlerini açtılar.

Seyrederken yüreğimiz ağzımıza geldi ama gökyüzünde süzülmeleri çoğumuzu imrendirdi. Ama dedim ya, istesem de yapamazdım.

Yapabileceğim bir tek yamaç paraşütü vardı. Kendimi pilotun ellerine teslim edip, gökyüzünde uçmak...

Kararı verip, yola çıktım. Arabada benim gibi ilk kez yamaç parüşütüyle uçacak üç gazeteci, kendi başına uçacak olan ünlü dağcı Nasuh Mahruki ve biraz önce adlarını yazdığım paraşütçüler var. Bizler heyecanlıyız ama belli etmiyoruz. Sorular sorarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz.

Hep aynı sorulara muhatap olan ve eminim bundan son derece sıkılan ama belli etmeyen paraşütçüler, gülümseyerek yanıtlıyorlar bizi. Babadağ'a çıkışımız yaklaşık bir saat sürüyor. Heyecan iyice dorukta...

Devam edecek...

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır