kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İki kızkardeşin başarı öyküsü
Dört yıldan bu yana insan kaynakları alanında büyük başarıların altına imza atan Merih ve Mehtap Alanyalı, referanslarının kalite olduğunu söylüyor

Türkiye'nin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri uzmanlaşma. Profil olarak, bir konu üzerinde mütehassıs olmaktansa her alanda "biraz" faaliyet göstermeyi yeğliyoruz. Bu danışmanlık sektörü için de böyle. Ancak başarılı iki kızkardeş tarafından kurulan ve yaklaşık 4 yıldır piyasada kendine oldukça iyi bir yer edinen Alanyalı ve Alanyalı, tek sektör üzerinde uzmanlaşmayı başarmış bir danışmanlık firması. İnsan kaynakları konusundaki faaliyetleri ile herkesin takdirini kazanan Merih ve Mehtap Alanyalı bize uzmanlık alanlarını anlattı...

Alanyalı ve Alanyalı neden kuruldu?
İkimiz de eğitimimizin ardından belirli sektörlerin en üst noktasındaki şirketlerde çalıştık. Zaten Mehtap'ın tez konusu insan kaynaklarıydı. Yeterli deneyime eriştiğimizi düşündüğümüzde de şirket kurmaya karar verdik. Ve biz henüz şirketi açmadan iş gelmeye başladı.

Şu anda hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?
Proje bazlı yönetim danışmanlığı, performans değerlendirmesi, kariyer planlaması ve ücretlendirme üzerine çalışmalar yapıyoruz. Yani kısacası insan kaynakları danışmanlığı yapıyoruz. Bu alandaki faaliyetlerimiz yüzde 75 oranında yönetici temini ve seçimi üzerine oluyor.

Piyasada sizin yaptığınız işi yapan birçok şirket var. Sizi onların önüne geçiren artı değer nedir?
Deneyiminiz, iş hayatını tanımanız ve eğitiminiz biraraya gelince bir bakış açınız oluşuyor. Bunu düzgün bir sistem ve sorunlara doğru teşhis ile birleştirince ortaya başarı çıkıyor. Başarımızda empatinin ve Türk piyasasını iyi tanımamızın da etkisi var. Ama bunların hepsinden çok yaptığımız işin kalitesine güveniyoruz. Bunun için şirketin adına isimlerimizi koyduk.

Kendi içinde büyük zorlukları olan bir piyasada iki bayan olmanızın sıkıntıları oldu mu?
Bunu hiç yaşamadık. Biz de, birlikte çalıştığımız şirketler de cinsiyet konusunda hiçbir ayrım yapmadık.

İki kardeş olarak çalışmanın artı ve eksileri neler?
Klasik ortaklıktan çok daha avantajlı. Kardeşç olmamıza rağmen anlaşamadığımız şeyler oluyor. Farklı yapılara sahibiz. Ama mutlaka bir orta yol bulabiliyoruz. Ayrıca şirket içinde de sorumluluk alanlarımız ayrı.

Başarıya giden yolda sizi zorlayan unsurlar neler oldu?
Sektörün tam oturmaması, bilinmemesi. Danışmanlık şirketlerinin farklı yapıları vardır. Kimi yönetici temini, kimi geçici eleman temini, kimi veritabanıyla hizmet verir. Piyasa tüm danışmanlık şirketlerinin aynı olduğunu düşünüyor. Bir de etik sorunlar var. Örneğin mülakatlara işinin ehli ve eğitimli kişilerin girmesi alışkanlık olmadı.

Peki sizce Türk insanında danışmanlık bilinci oluştu mu?
Hayır. Piyasa hiç bilinçli değil. Bazen danışmanlık şirketini sadece veritabanı olarak kullanmak istiyorlar. Bir de pazarın belirli kuralları, ücret politikaları yok. Ucuz fiyata çalışıp günü kurtararak piyasayı düşüren firmalar var.

Sizin bu sektörde kendinize koyduğunuz çıta nerede?
Bizim en büyük hedefimiz uluslararası bir şirket olmak. En büyük değil, en kaliteli olmak istiyoruz. Bunun için sistem takibinden gündem takibine, kendimizi yeniliklere adapte etmeye kadar birçok yönde çalışıyoruz.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır