kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Emlak işi sabır işi
Emlak, Türk insanının 'öncelikli' yatırım aracı. Nüfus artışı, kentleşme ve göç devam ettiği sürece, emlak sektörü gençler için önemli bir iş sahası olmayı sürdürecek

Son yıllarda yaptığı atılımla 'prestij' kazanan emlak sektörü, gelecek yıldan itibaren 'mektepli' oluyor. Emlağa talep de bu kadar yüksek olunca, bu sektör gençler için büyük bir iş olanağı sunuyor

Türkiye nüfus artışı açısından incelendiğinde dünyanın en hızlı artışa sahip ülkelerinden biri. Aynı zamanda iç göçü en çok yaşayan ve kentleşme sürecinde en çarpık büyüyen ülkelerden biri. Bunlar toplumsal istikrar açısından olumlu veriler olmasa da, dünyanın en eski mesleklerinden birinin gelişimini sağlıyor: Emlak finans dünyasındaki tüm gelişmelere ve yatırım araçlarının yüksek getirilerine rağmen gayrimenkul Türk halkının öncelikli yatırım aracı olmaya devam ediyor.

Talep bu kadar yüksek olunca, emlak sektörü günden güne gelişen ve büyüyen, aynı zamanda da çok kazandıran bir meslek kolu haline geliyor. Sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en büyük emlak organizasyonlarından biri olan TURYAP'ın Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay'la emlak sektörünün dününü, bugününü ve geleceğini konuştuk.

* Sizin gözünüzle emlak sektörü nasıl bir sektördür?
Bundan 15 yıl önce emlakçılık sadece kapıcılar, bakkallar ve düşük sermayede iş yapmak isteyenler tarafından yapılan bir işti. Ancak geçen 15 yılda hem bizim çalışmalarımız hem de insanların bilinçlenmesi sayesinde bir devrim yaşadı. Prestiji ve çok kazandıran bir meslek haline geldi. Hatta o kadar kârlı bir iş ki, bu mesleği yapan bir insana başka bir iş yaptıramazsınız. Bu iş insanı sosyal yapar, ömrüne ömür katar.

* Türkiye'de son yıllarda borsa, faiz, repo gibi yatırım araçları gelişti. Gayrimenkul sizce hâlâ kârlı bir yatırım aracı mı?
Evet, evet, evet... Şunlara dikkat etmek lazım: Türk insanı emlağı sever, nüfusu artar ve kentleşir. Zaten emlak sadece konut değildir. İçine arsa, işyeri, fabrika gibi araçlar da girer. Türkiye ekonomisi sürekli gelişiyor. Türk insanının öncelikli hedefi de emlak sahibi olmak olduğundan, gelişen ekonomi emlağa yarışıyor. Herkesin böyle bir yatırım yapamayacağı da dikkate alınarak Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları kuruldu. Yani emlak her dönem kazandıracak bir yatırım aracı.

* Son yıllarda emlak sektöründe büyük atılım var. Buna rağmen kalifiye eleman açığı olduğunu düşünüyor musunuz?
Kesinlikle. Bu işi yapanlar arasında tıp doktorları, doçentler var. Bizim çalıştığımız insanların çoğu üniversite mezunu. Ama özellikle yanlarında çalıştırdıkları eleman konusunda sıkıntıları var. Ekonomi ileri gittikçe bu sayının artacağını sanıyorum.

* Peki bu neden kaynaklanıyor?
Yanlarında çalışanların çoğu kendi işini kurmak isteyip gidiyor. Oysa kalıp kendilerini biraz daha geliştirseler daha fazla kazanabilirler. Bir de emlak sektörü ne kadar çok insan girerse girsin mevcudu kaldırabilecek bir sektör.

* Emlak sektöründe başarılı olmak için neler yapmak ve hangi özelliklere sahip olmak gerekir?
Emlakçının başarı için sabırla çalışması gerekir. Emlakçılık, sadece yer göstermek demek değildir. Bu işi yapan kişi, hukuktan, maliyeden, teknik bilgiden anlamalıdır. Yaratıcı olması, örneğin yerden yer kazandırmayı bilmeli. En önemlisi az konuşup çok dinlemeli.

* Bu alanda çalışmak için belirli bir alanda eğitim şart mı?
Aslında çok önemli bir gelişme var. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksekokulu bünyesinde, önümüzdeki yıldan itibaren 2 yıllık bir emlakçılık programı uygulanacak. Böylece eğitimli, bilinçli emlakçılar yetişecek. Bu, sektör için çok faydalı. Böyle bir uygulama Avrupa'da yok.

* TURYAP olarak çalıştığınız insanlarda ne tür özellikler arıyorsunuz?
Sabır, girişimcilik, ama en önce insanlık. İnsanların bizimle çalışabilecek bir özgeçmişe sahip olmalarını bekliyoruz. Mümkünse bu işi hiç bilmeyenlerle çalışmak istiyoruz. Çünkü arkadaşlarımızın kendi şirket kültürümüz içinde yoğrulmasını bekliyoruz. Biz onlara hep şunu söylüyoruz. Emlakçılık altın aramak gibidir, ama bu işte altını mutlaka bulursunuz.

* Emlak alım-satım bilinci Türk insanında yeterli seviyeye ulaştımı?
Evet diyemem. Çünkü insanlar hâlâ emlak almak istedikleri zaman önce kendileri almak istiyor. Oysa emlakçı emlağı çok daha ucuza alır. Doğru emlağı, doğru fiyata ve hukuki açıdan hatasız sunar. Elinde alternatif çok olduğu için alıcıyı ve satıcıyı doğru platformda buluşturabilir.

* Emlak sektöründe bundan başka ne gibi zorluklar var?
İyi diye bildiğiniz ama yanlış yapan emlakçılar var. Bunlar tüm sektörün adını lekeliyor. Bilinçsizlik de sorun. Ayrıca belirttiğim gibi bir kalifiye eleman açığı var. Bir de kapıcılar, bakkallar gibi bu işe soyunan "teşrifatçı" ya da "ayakçı" dediğimiz grup sözkonusu. Zaten bu sektördeki en büyük rakibimiz onlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır