kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dışişleri ABD'ye Merve'yi sordu
Dışişleri Merve'nin Amerikalı olup olmadığını öğrenmek için harekete geçti. ABD bilgi vermezse teyit edilmiş sayılacak

Dışişleri Bakanlığı, Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olup olmadığını ABD'ye resmen sordu. İçişleri Bakanlığı da, Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşlığı konusunda herhangi bir beyan ya da başvurusunun bulunmadığını saptadı.

YSK Başbakanlık aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı'na bir yazı göndererek, Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olup olmadığı konusunda bilgi istedi. YSK'nın yazısı üzerine iki koldan harekete geçen Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne ve Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği kanalıyla ABD'ye Merve Kavakçı'nın vatandaşlık durumunu resmen sordu. ABD'nin Kavakçı'nın ABD vatandaşı olup-olmadığı konusunda resmi cevabını bugün Dışişleri'ne iletmesi bekleniyor.

ABD'nin "Kişisel bilgileri veremeyiz" gerekçesiyle, Merve Kavakçı ile ilgili bilgi vermeyi reddetmesi, Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğunun teyidi sayılacak. Dışişleri yetkilileri, "ABD vatandaşı olan birisinin TBMM'de and içmesine ABD vatandaşlığı da izin vermiyor" diyerek, ABD'nin de Kavakçı'yı vatandaşlıktan çıkarmasının söz konusu olabileceğini belirttiler.

Ersin BAL/ İbrahim GÜNDÜZ

Merve'yi protestolar sürüyor
Sivil Toplum Kuruluşları Birliği temsilcileri, İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısında, FP'li Merve Kavakçı'nın türbanla Meclis'e girmesini protesto ettiler. Birlik Başkanı Türkan Saylan, "Bölücülere ve şeriatçılara karşı savaşımız sürecek. Kimsenin kuşkusu olmasın" dedi. Birliğin diğer başkanı olan Prof.Dr. Bülent Berkarda da, şeriatçıların türban kargaşası yaratarak halkı ayaklanmaya teşvik ettiklerini belirterek, "Herkesi göreve çağırıyoruz" dedi. Toplantıyı izleyen Akit muhabiri Burak Orkun'un "Orduyu ve halkı gerginleştiriyorsunuz" sözleri tepki yarattı. Dinleyiciler Türk bayrağı açarak 10. Yıl Marşı'nı okudular. Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ile Gaziantep Lions ve Leo Kulüpleri de Kavakçı'yı protesto için Atatürk Anıtı'na çelenk koydular.

Çarşamba'ya yine kriz var
TBMM Genel Kurulu'nun 10 gün aradan sonra yarın yeniden açılmasıyla birlikte, Merve Kavakçı'nın türban krizi de yeniden gündeme gelecek. FP Grubu'nda Merve Kavakçı yarın Meclis'e gelsin mi, gelmesin mi tartışması nedeniyle ikiye bölündü. Başta Genel Başkan Recai Kutan olmak üzere, Abdülkadir Aksu, Ali Coşkun, Cemil Çiçek, Nevzat Yalçıntaş, Ali Gören gibi isimler yeni bir kriz çıkmaması için Meclis Başkanlığı'nın kararına kadar Kavakçı'nın Meclis'e gelmemesini istiyor. Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Salih Kapusuz, Lütfü Esengün, Oğuzhan Asiltürk, Temel Karamollaoğlu gibi ağır toplar ise, Kavakçı'nın Meclis'e gelmesinde sakınca olmadığını savunuyor. Kavakçı'ya kilitlenen ve çözüm arayan FP, Meclis Başkanı seçiminden sonra Kavakçı için "Genel Kurul'da müzakere ve oylama" isteyecek. FP'liler, MHP, ANAP ve DYP'deki muhafazakarların destek vereceğini savunuyorlar.

Savcı'ya "dava" emri!
PARTİLERİ hakkındaki kapatma davasından sonra harekete geçen FP yönetimi, davayı açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'a karşı "kısasa kısas" kararı aldı. Savaş'ı önce Yargıtay Başkanlığı'na şikayet eden FP yönetiminin telkiniyle bütün milletvekilleri de Savaş hakkında hakaret davası açacak. Vural Savaş'ın kapatma davası için düzenlediği iddianamede, FP'ye yönelik yer alan "vampir" gibi ağır suçlamaları hakaret kabul eden FP yönetimi, Savaş hakkında tazminat davaları açmaları için tabanını harekete geçirdi. Savaş hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "hukuk adamına yakışmayan üslup" suçlamasında bulunacak olan FP'lilerin milyarlarca liralık maddi ve manevi tazminat davaları açmaya hazırlandığı bildirildi. İlk somut girişimi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül yaptı. Gül, avukatı Mehmet Ali Alan'a dava açması için talimat verdi. FP lideri Recai Kutan ise, Savaş hakkında dava açıp açmayacaklarına yönelik soruya "Etüt ediyoruz. Daha bir karar vermiş değiliz" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır