kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Mahruki Tan'a konuk oldu
DÜNYACA ünlü dağcı, AKUT (Arama Kurtarma) Başkanı Nasuh Mahruki, Turizm Bakanlığı'nda düzenlenen "Ayın Sohbeti"nin konuğu oldu. Bakanlık personelinin de dinlediği sohbet toplantısının açılışında konuşan Turizm Bakanı Ahmet Tan, dağ turizmin geliştirilmesi için Sarıkamış'ta "Kar Şenliği" düzenlediklerini, önümüzdeki günlerde Erzincan'a gideceklerini belirtti. Dünyanın en güzel dağlarının Anadolu'da olduğunu söyleyen Tan, "Dağlar fethedilmeyi bekliyor" diye konuştu.

"Kar Leoparı" ünvanlı, Everest'e tırmanan ilk Türk dağcısı olan Nasuh Mahruki de dağ turizminin yeni gelişen bir dal olduğunu vurgulayarak, "Dağ turizmi, çarpık yapılaşmayı engeller" dedi.

Hollandalı turist havuzda boğuldu
MARMARİS'TE tatil yapan 13 yaşındaki Hollanda uyruklu turist kız, kaldığı otelin havuzunda boğularak öldü. Otelin havuzuna babasıyla birlikte giren Hollanda uyruklu Kimberly Heukels (13), havuza çamaşır mandalı atarak almak için dibe daldı, ancak çıkamadı. Çevreden yetişenler tarafından havuzdan çıkarılan ve yapılan ilk müdahaleler sonucu nefes alması sağlanan turist kız, kaldırıldığı Marmaris Ahu Hetman Hastanesi'nde kurtarılamadı. Olaydan sonra turist kızın babası Gerrit Jan Heukels'in gözaltına alındığı, soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.

ÖSS hırsızları için 1600 kan örneği
ÖSS sınavlarının ertelenmesine neden olan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 2 soru kitapçığının çalınması olayıyla ilgili olarak bugüne kadar 1600 kişiden kan örneği alındı. Polisin Kriminal Laboratuvarı'nda yapılan incelemeler sırasında olay yerinden elde edilen kanın bir erkeğe ait olduğunun belirlenmesi üzerine, kan örnekleri alınan 1600 kişiden bayan olan 600'ü tarama dışı bırakıldı. Geriye kalan kan örneklerini gruplara ayıran polis, olay yerindeki kanla uyuşan örnekleri DNA testiyle alt gruplarına ayırmaya çalışıyor.

Mersin'de derse türbanla girdiler
MERSİN İmam Hatip Lisesi'nde, okul müdürünün uyarılarına rağmen, kız öğrenciler derslere türbanla girdi. Mersin İmam Hatip Lisesi'ne yaklaşık bir ay önce atanan Müdür İnayet Sert, dün sabah, kız öğrencileri Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne uymaları konusunda uyararak, türbanla derslere girmemelerini istedi. Müdür Sert'in sözlerini kesen ve tartışmaya başlayan bir grup kız ve erkek öğrencinin protesto gösterisi güvenlik güçlerinin müdahalesiyle yatıştırıldı. Ancak, kız öğrencilerin türbanlı olarak sınıflara girdikleri gözlendi. Valilik olayla ilgili soruşturma başlattı.

Polis ağıza göze biber sürecek
ALMANYA'NIN Bavyera eyaletinde polis görevlileri yasadışı gösteriler ve benzeri olaylarda bundan böyle gözyaşı gazı yerine bir tür 'sıvı biber' kullanacaklar. Sıvı biberin kullanılan kişi üzerinde, gözyaşı gazı gibi darmadağın eden bir etkisi bulunuyor. Sıvı biber gazı suçlunun ağzını, burnunu, gözünü ve genzini yakıyor.

Buna karşılık yeni "silah", gözyaşı gazı gibi masumları hatta kimi zaman görüldüğü gibi emniyet güçlerini de etkilemiyor. Sıvı biberin hedefe dolaysız olarak yönlendirilmesi de daha kolay.

Japonlar 'sarsıntıları' gözleyecek
Ankara- Türkiye deprem zararlarını azaltmak için konuda uzman olan Japonya ile işbirliği başlattı. Özellikle Türkiye'nin Doğu bölgesinin deprem kuşağında bulunması, Türkiye'nin bu konuda dış ülkelerden de destek alma ihtiyacına neden oldu. Depreme dayanıklı yapı konusunda araştırmalar yapılması ve depremler sonrasında alınacak önlemler konusunda, Türk-Japon işbirliği ile, bir Deprem Araştırma Merkezi kuruldu. Deprem zararlarını azaltmayı hedefleyen Araştırma Merkezi, Şiddetli Deprem Hareketi Gözlem Ağı ve Değerlendirme Merkezi ile Deprem Mühendisliği Merkezi'nden oluşuyor. Araştırma Merkezi, Türkiye'nin doğusunu hedefleyen deprem zararlarını önleme, bilgi-gözlem sisteminin geliştirilmesi ve depreme dayanıklı cinste onarımlar için deney sisteminin kurulmasını amaçlıyor. Pırıl BOLEL

Misafirler 15 bine ulaştı
Kosova'dakİ zulüm ve toplu kıyım nedeniyle bugüne kadar Türkiye'ye gelen Kosovalı mülteci sayısı, 4 bin 689'u çocuk olmak üzere toplam 14 bin 954'e yükseldi. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dün, Çorlu'dan 6 bin 522, Kapıkule'den 6 bin 905, İstanbul'dan ise bin 527 Kosovalı mülteci Türkiye'ye giriş yaptı. Öte yandan, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, göçmen misafirhanesinde kurulan basın merkezine, 1 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında, 517'si Türk, 140'ı yabancı olmak üzere, toplam 657 basın-yayın menbunun başvurduğu bildirildi.

Yeni yangın helikopterleri
Ankara- Orman Genel Müdürlüğü'nün, orman yangınları ile mücadelede kullanılmak üzere, kiralama yöntemi ile temin edeceği helikopterlere yönelik ihale yapıldı. 12 adet gövdeden su atar helikopterin kiralama işi, Güneydoğu Havacılık firmasına ihale edildi. Orman Genel Müdürlüğü'nün Haziran ayından itibaren filosuna katmayı planladığı toplam 24 helikopter için, firmaya yaklaşık 4.7 milyon dolarlık bir kiralama bedeli ödenecek. Orman Genel Müdürlüğü'nün, Haziran, Temmmuz, Ağustos, Eylül aylarında hizmete almayı planladığı helikopterlerin büyük bölümü, Haziran ayından itibaren Türkiye'ye getirilerek hizmete alınacak.

Çaya uçan araçta 6 kişilik aile öldü
GÜMÜŞHANE'NİN Torul ilçesinde, Işıl Sema İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Ali Demir'in (42) kullandığı otomobil, Harşıt Çayı'na uçtu. Ali Demir'in eşi Nevize ile çocukları İsa, Sümeyla, Şeymanur ve Kadir Demir sulara kapılıp kayboldu. Ali Demir, Nevize Demir ve İsa Demir'in cesedi dün çıkarıldı. Diğer 3 kişi ise aranıyor. Sivas'ta, Erdem Şen'in otomobili, Ahmet Demir'in kullandığı traktöre arkadan çarptı. Erdem Şen ile aynı araçta bulunan Volkan Sevinç öldü. Ankara Esenboğa'da, otomobiliyle ters yöne giren Hasan Türk, Mesut Alpaslan'ın aracıyla çarpıştı. 1 yaşındaki Eda Alpaslan can verdi. Yurdun diğer bölgelerinde meydana gelen kazalarda da 12 kişi yaşamını yitirdi.

Kars'ta, koruma görevlisi ölüm saçtı
KARS'TA, Yerdelen Dinlenme Tesisi'ne girmek isteyen Güngör Mandus (40), kardeşi Burhanettin (35), Turgut (33) ve oğlu Gökhan (16), güvenlik görevlisi Güven Morkoç tarafından geri çevrildi. İçeri alınmayan dört kişi tesisinin camlarını kırmaya başladı. Bunun üzerine Morkoç, pompalı tüfek ile dört kişiyi kurşun yağmuruna tutarak öldürdü. Kardeşlerinin öldürüldüğünü duyarak tesise gelen Gürsel Mandus ise dövülerek yaralandı. Morkoç firar etti, Burhanettin Yerdelen ve Zafer Çakaz, gözaltına alındı.

Hüseyin KAYA

Kriz yaratan başkan serbest
BELEDİYE Meclisi'nin ilk oturumunda yaşanan İstiklal Marşı Krizi ile ilgili olarak mahkemenin tutuklama kararı verdiği Kocaeli'nin Gebze ilçesi FP'li Belediye Başkanı Ahmet Penbegüllü, dün Gebze Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdi. Ardından Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Penbegüllü tutuklandı. Cezaevine konulan Penbegüllü, 2 milyar lira kefaletin yatırılmasından sonra serbest bırakıldı.

Hücre evde kalan 2 kişi öldürüldü
İSTANBUL Avcılar'da yasadışı bir örgüte ait olduğu belirlenen hücre evinde kalan Yıldırım Taş (25) ve Hasan Hüseyin Mercan (34) kimliği henüz saptanamayan 1'i kadın 2 kişi tarafından kurşun yağmuruna tutuldu. Taş ve Mercan'ı öldüren kişiler kaçtı. Evde bulunan bir kadın fotoğrafı görgü tanıklarına gösterildi. Tanıklar, bu fotoğrafın, olaydan sonra bir erkekle birlikte evden kaçan kadına ait olduğunu teşhis etti. Polis olayın örgüt içi hesaplaşmadan kaynaklanmış olma ihtimali üzerinde duruyor.

Muammer BÖVELEK

6 PKK'lı terörist ele geçirildi
GÜNEYDOĞU'DA PKK'ya yönelik operasyonları sürdüren güvenlik güçlerinin Van'ın Gürpınar İlçesi kırsalında bir grup terörist ile girdikleri çatışmada 3'ü yaralı, 3'ü ise sağ olmak üzere toplam 6 terörist yakalandı. Bingöl'ün Kiğı ilçesinde de örgütten kaçan bir terörist güvenlik güçlerine teslim oldu. OHAL Bölge Valiliği'nden yapılan açıklamada operasyonların bölge genelinde aralıksız biçimde sürdüğü bildirildi.

Gaziosmanpaşa'da molotoflu saldırı
İSTANBUL Gaziosmanpaşa'da, Gazi Mahallesi Okul Caddesi ve 351. Sokak'ta bulunan Can Kardeşler kıraathaneleri ile aynı sokaktaki Park Market'e gelen kimliği belirsiz kişiler, bu işyerlerine molotofkokteyli attı. Daha sonra aynı kişiler, Erzincanlılar Kıraathanesi'ne de "boru tipi" bomba atarak kaçtı. Bombanın patlaması sonucu, market ve kıraathanelerde ufak çapta maddi hasar meydana geldi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır