kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Utanç pazarına baskın
Bu pazar başka pazar... Burada 12-13 yaşlarındaki çocuklar kiralanıyor. Üstelik yasak olduğunu bile bile... Ancak bu kez polis izin vermedi.. 10'u çocuk 14 kişi gözaltında

Bayram OK (SHA)

Anadolu'nun gerçekleri şehirlerde oturanların yüzüne tokat gibi çarpıyor. Kocası kahvede otururken sırtında bebesi dağdan odun indiren kadınlar, kız çıkmadı diye aile kararıyla öldürülen taze gelinler ve yaz aylarında ırgatlık yapsın diye başka köylere kiralanan küçük çocuklar...

Samsun'un Bafra ilçesinde yıllardır her bahar kiralık çocuk pazarı kurulur. Pazarda Sinop'un Durağan ilçesi Sarıyar ve Beyardıç köylüleri, çocuklarını 6 veya 8 aylığına, aylık 100 milyon liradan kiraya verir. Ancak Valilik geçen yıl bu pazarı yasakladı.

İnadım inat
Ama Anadolu'da gelenekleri değiştirmek kolay değildi. Bu utanç pazarı yasağa rağmen gizlice kurulmaya çalışıldı. Polis pazara baskın düzenledi. Yaz sezonunda tarımsal işlerde çalıştırılmak için kiralanmak üzere getirilen çocuklar M.K (16), M.K (14), A.D (15), M.T (15), Y.A (15), O.A (15), Y.B (16), M.U (16), A.K (15) ve R.D (12) ile bu çocuklardan 4'ünün babası Selahattin Aslan (43), Selim Koru (43), Mehmet Ak (39) ve Faik Doğan (45) gözaltına alındı.

Durumumuz iyi değil
Yaşları 12 ile 16 arasında değişen çocuklar, "Ailemizin durumu iyi değil. Babalarımız bizi pazara götürerek orada anlaştıkları kişilere kiralıyor. Bizi kiralayan kişinin hayvanlarına bakıyoruz. Tarla işlerini yapıyoruz" dedi. Polis yakalanan babalar hakkında "Küçük yaşta çocukları kiraya verme" suçundan soruşturma başlattı.

Samsun Emniyet Müdürü Ömer Sağırkaya, bunun bir insanlık ayıbı olduğunu ve aileleri çocuklarını kiraya vermekten vazgeçirmek için bu operasyonu yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. Artık operasyonlar haftada iki kez yapılacak.

İlçedeki sivil toplum örgütleri ise Bafra'nın adının bu olayla anılmasından rahatsızlık duyduklarını açıkladılar.

YILDIRIM OPERASYON
Polis bu kez işi sıkı tuttu, Samsun-Sinop karayoluna pusu kurdu. Beklenen minibüs bir süre sonra göründü. Durağan ilçesinden gelen İbrahim Böcek'in minibüsü Kızılırmak köprüsünde durduruldu.

Balık istifi doldurulmuş gibi görünen minibüsten 10'u çocuk 14 kişi indirilerek tek tek sorguya çekildi. Kısa sürede bu çocukların utanç pazarında kiralanmak için getirildikleri ortaya çıktı .

Gözaltına alınan yaşları 12 ile 16 arasında değişen çocuklarla, onları kıralamak için getiren 4 veli, Emniyet Müdürlüğü'ndeki ilk ifadelerinden sonra mahkemeye sevk edilecekler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır