kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Güç geri geldi
AMERİKA'DA Star Wars çılgınlığı yaşanıyor. Serinin son filmi Phantom Menace, 19 Mayıs'ta sinemalarda. Oyuncakları bir günde bitti. Filmi izlemek için o gün iş bırakacak fanatiklerin ekonomiye vereceği zarar 113 trilyon lira

EMRE ERGÜL

Yıldız Savaşları... Bir filmden öte... Başlı başına bir kültür. Tüm dünyayı etkisi altına alan 22 yıllık bir efsane. Kötü olan imparatorluğa karşı savaş veren iyi Asiler Topluluğu'nun savaşı. Luke Skywalker, Ben Kenobi, Han Solo, Prenses Leia'nın, imparator Palpatine ile Jedi'lıktan cani ruhlu Darth Vader'e dönen Anakin Skywalker'a karşı verdikleri savaş... SW'nin 3 bölümü 1977-1983 yılları arasında çekildi. 20 yılda 1.8 milyar dolarlık (648 trilyon lira) hasılat elde edildi.

Ve zamanı geldi. SW'nin yeni bölümü Phantom Menace'a az kaldı. SW fanatikleri nefeslerini tuttu ve gerisayıma başladı. Yıldız Savaşları Fan Kulübü'nün Amerika'daki 200 bin üyesi, Denver'da 3 gün 3 gece şölen düzenledi. SW'nin ilk bölümünün gelişi kutlandı. Ciddi ciddi konferanslar düzenlendi. Star Wars fanatikleri, 1 aydan bu yana filmlerin gösterileceği sinemaların önünde kamp kurdu. 30 yılda dünya gençliğini SW ile avcuna alan yönetmen George Lucas, paraya para demiyor. Oyuncak satışından 20 yılda 4.5 milyar dolar (1.7 katrilyon) kazandı. "Kendi parası" ile çektiği Phantom Menace'da yarattığı karakterlerin oyuncaklarının satışına 2 Mayıs'a kadar ambargo koydu. Amerikalılar, o gün oyuncakçılara hücum etti. Stoklar 24 saatte tükendi. Şu ana kadar 55 kişinin seyrettiği yeni SW filminin 2 dakikalık fragmanı için Apple firmasıyla anlaştı. İnternet'te satılan fragmanı 10 bin kullanıcı aldı. New York sinemalarına verilen fragmanı seyretmek için Amerika'nın dört bir yanından gelen fanatikler film ücreti ödediler.

Pepsi, şişelerine SW yazabilmek için Lucas'a 2.5 milyar doları saydı. Phantom Menace'ın kitabı best-seller listesinde haftalarca kaldı. İnternet'te karaborsaya düşen kitap, 15 dolardan alıcı buluyor.

Geçmişe dönüş
Ülkenin en sakin bölgelerinden Washington'da dahi 1 aydır gişe önlerinde kuyruklar görülüyor. Ancak 19 Mayıs'ın hiç gelmesini istemeyen bir kesim de var: İş verenler! Çünkü film için mazeret bildirip gelmeyen, işten erken çıkan çalışanların olacağı tahmin ediliyor. İşlerin aksaması yüzünden SW tutkusunun 19 Mayıs günü Amerikan ekonomisine vereceği zarar tam 293 milyon dolar... Yani 113 trilyon lira... Filmde Luke Skywalker'ın babası olan ve daha sonradan kötü karakter "Darth Vader"e dönüşen Anakin Skywalker'ın çocukluğu anlatılıyor.

YÖNETMEN 20 YIL BEKLEDİ
Yıl 1977. "Yıldız Savaşları"... 1980. "İmparator"... 1983. "Jedi'nin Dönüşü"... Bunlar Yıldız Savaşları (SW) serisinin bugüne kadar gösterime giren 3 bölümü... 24 yıl önce yapımcı şirket Fox'la olan şahsi problemler yüzünden yönetmen George Lucas, kafasındaki 9 bölümlük SW serisinin çekiminde sıralama değişikliği yapmak zorunda kaldı. İlk SW filmi olarak lanse edilen 1977'deki "Yıldız Savaşları", aslında SW'nin dördüncü bölümü! "İmparator" beşinci... "Jedi'nin Dönüşü" altıncı... "Phantom Menace" (Belalı Hayalet) dördüncü SW filmi olmasına rağmen serinin esasta ilk bölümünü anlatıyor. Yani Anakin Skywalker'ın çocukluğunu... Sıralama değişikliğini şöyle açıklıyor Lucas: Yapımcı şirket 24 yıl önce yeterli finans sağlamamıştı ve istediğim görsel efektler için teknoloji yetersizdi. Lucas'ın kafasındaki SW serisi, 9 bölümden oluşuyor.

"Tam bir görsel efekt şöleni"
115 milyon dolara (44.5 trilyon lira) mal oldu. 2 saat 15 dakika sürüyor.

Çekimler 1997'de İngiltere, İtalya ve Tunus'ta 65 gün içinde tamamlandı. Lucas, iki yıldır bilgisayar başında film üzerinde oynadı.

Filmin yüzde 95'inde bilgisayar efekti var.

Lucas, filmde yönetmen arkadaşı Francis Ford Coppola'nın çocuklarını da oynattı.

Film şu ana kadar yalnızca 55 eleştirmene izlettirildi.

Kamera arkasını bir tek ünlü fotoğrafçı Annie Leibovitz görüntüledi.

David Ansen (Newsweek dergisi) : Yazamadan daha fazla dayanamayacağım. Film kelimenin tam anlamıyla bir hayalkırıklığı. Hem de inanılmaz derecede. Sizin için bir şey ifade etmiyor değil mi?

Vanity Fair dergisi : Bu film Titanic'ten de büyük olay yaratacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır