kapat

PERŞEMBE 15 NİSAN 1999

13 yıl geciken adalet

11 yaşında bir kızı tecavüz edip öldüren katil Roy, 10 yıl adaletten kaçtı. Binlerce kişiye DNA testi yapan polis, Roy'u 1996'da enseledi. Dava dün sonuçlandı ve Roy cinayetten hüküm giydi

7 Temmuz 1986... Kanada'nın Toronto kentinde yaşayan Parrott Ailesi'ne telefon eden bir adam, bir spor dergisi için ailenin sporcu küçük kızı Alison'ın fotoğrafını çekmek istediğini söyledi. 25 Temmuz'da ikinci bir telefon geldi. 11 yaşındaki atlet Alison,diğer genç atletlerle birlikte fotoğrafının çekileceğini ümit ederek Varsity Stadyumu'na gitti. Ama geri dönmedi....

Küçük kızın cesedi 3 gün sonra stadyumun yanındaki koşu parkında bulundu. Alison tecavüze uğramış, hunharca öldürülmüştü. Paramparça olan kızın cinsel organında sperm bulan polis, bu bilgiyi medyaya sızdırmadı. Polis soruşturmayı genişletti ve koşu parkının yanındaki bir bankanın gizli kamera sistemini inceledi. Kamera, Alison'ı parkın yan tarafına doğru elinde fotoğraf makinesi olan bir adamla birlikte yürürken görüntülemeyi başarmıştı...

Sabıka dosyası kabarık

Tarih Eylül 1986... Polis, bu gizemli fotoğrafçıyı bulmak için ilk önce Alison'ın koşu pistini beraber paylaştığı insanları sorgulamaya başladı. Toronto polisinin dikkatini bir kişi çekiyordu. Francis Carl Roy. Roy, daha önceden sabıkalı, fotoğrafa ilgili, Alison'la beraber pistte koşan 28 yaşında bir gençti. 1979 yılında 19 yaşındaki bir genç kıza, 1980'de 14 yaşında bir kıza tecavüz etmiş, 1981 yılında 6 yıla mahkum edilmişti. İyi bir hukuk öğrencisinin yardımı ile Alison'ın cinayetinden iki ay önce kefaletle serbest kalmıştı.

Yakalatan test

Roy sorgulanıyordu. Ancak dahi avukat Todd Ducharme ortaya çıktı. Polisi, bankanın gizli kamerasının görüntülediği adam olmadığına ikna etti. Görgü tanıkları, Alison'ın yanındaki fotoğrafçının Roy olmadığının altını çizdi. Polis zor geçinen Roy'un kameradaki adamın elindeki fotoğraf makinesine sahip olamayacağına inandı. Ancak polis Roy'u incelemekten vazgeçmedi.

Aradan tam 7 yıl geçti. Roy'un içi oldukça rahattı. Ancak Alison'ın ölümünün ardından cinsel organında sperm bulan polis, gizlice bilimadamı Norm Erickson'la temasa geçmişti. Kanada'da spermden DNA çözümü yapılabilecek bir sistem olmadığını söyleyen Erickson, Alison'ın cinsel organından aldığı spermleri dondurarak saklamıştı. Ve bu dondurulmuş spermler 7 yıl sonra yeniden ortaya çıktı. 1993'ün sonbaharında harekete geçen polis, Toronto'nun altını üstüne getirdi. 30 bin yeni soruşturma başlattı ve tam 10 bin şüpheliyi sorguya çekti... Taa ki, 1996 Temmuz'una kadar.

Garip savunma

Sonunda şüpheli Roy'a geri dönüldü. Polis, Roy'un yeni işlediği silahlı saldırıyı bahane ederek Roy'un içtiği sigara izmaritlerinde, iç çamaşırlarında DNA kalıntıları aradı. Parrott Ailesi'ne müjde tam 10 yıl sonra verildi ve Roy'un birinci derece cinayet suçundan davası başladı. Roy DNA sonuçları karşısında kızın cesedini gördüğünü kabul etmek zorunda kaldı. Ancak mahkemede inanılmaz bir savunma yaptı: "O sabah masturbasyon yapmıştım. Sonra da koşuya çıktım. Ağaçların arasında Alison'ın cesedini gördüm. Sanırım sabahki olaydan dolayı elime sperm bulaşmış. Cesedin her yerini ellediğimi kabul ediyorum. Sonra etraftaki çocukları çağırdım, onlar da polisi... Onu ben öldürmedim!"

Üç yıl daha...

Ancak bu süre içinde de Roy'un dahi avukatı sahte bir şüpheli ve kanıt lar yarattı. Katil zanlısı Roy içeride yatarken, polis yalnış "kanıtlar" peşinde tam 3 yıl geçirdi. Tüm davalarda sessiz sakin oturup davayı izleyen Roy'a karşı halk desteği de başlamıştı. Şeytan zekalı katil ile avukatı emellerine tam ulaşacakken, dün 12 kişilik jüri Roy'u cinayetten sorumlu tuttu. ÿNe fotoğrafçı Pendry'nın olayla ilgisi ne de ortada bir ikiz kardeş vardı. Avukat Ducharem'in çabaları da yetmedi. Adalet tam 13 yıllık bir çalışmanın ardından tecelli etti. Mahkeme sonrası kentte kahraman haline dönen Alison'un annesi Lesley ile babası Peter Parrott,"İlk günden itibaren Francis Roy'un katil olduğunu biliyorduk. Çok mutluyuz" diyerek kameralara kahkaha attılar.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr