kapat

PERŞEMBE 15 NİSAN 1999

Alanda radyasyon paniği

Londra'dan gelen İyot-131 yüklü bir paket yükleme aracının tekerlekleri altında parçalandı... Kıyamet de ondan sonra koptu

Lufthansa Havayolları ile Londra'dan getirilen 1.5 kilogramlık bir paket dün Atatürk Havalimanı Kargo servisini saatlerce felç etti. Radyoaktif iyot-131 maddesi içerdiği öğrenilen paket uçaktan alınırken yere düştü ve yükleme aracının altında kalarak parçalandı. İkitelli kazasının anıları hâlâ akıllarda olduğu için de paketin radyasyon yayabileceği hemen dikkate alındı. Bölge boşaltılırken, paketi taşıyan 5 işçi karantinaya alındı.

Londra'dan gelen paketi almak üzere havalimanına gelen Ali Rıza Durmaz adlı gümrük komisyoncusu, söz konusu maddenin Türkiye'de çeşitli hastanelerde kanser tedavisi için kullanılmak üzere getirildiğini söyledi.

Bunun üzerine ambara alınan söz konusu madde, Nükleer Araştırma Merkezi'nden gelen görevliler tarafından incelendi ve çekirdeğin parçalanmadığı belirlendi. Nükleer Araştırma Merkezi'nden gelen 3 kişilik uzman ekip tarafından yapılan açıklamada, 5-6 santimetreküp hacmindeki İyot 131 maddesinin bir cam şişe içerisinde sıvı olarak bulunduğu bildirildi. Türkiye'de çeşitli hastanelerde kanser teşhisinde kullanılmak üzere İngiltere'den ithal edilen söz konusu maddenin 739 megabekürel radyasyon ihtiva ettiğini belirten Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi uzmanı Mehmet Altunkaya "Bu 739 megabekürellik değer, yüksek radyasyon değeri olarak kabul edilmiyor. Kaldı ki şişe kırılmadığı için herhangi bir sızıntı söz konusu değil" dedi.

Karantina kalktı

Paketi uçaktan alan ve hasar gördükten sonra paketle temas eden Çelebi Yer Hizmetleri şirketi çalışanı 5 işçi de kısa süreyle karantina altına alındıktan sonra bırakıldılar.

GÖKHAN ARTAN (SHA)


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr