kapat

PERŞEMBE 15 NİSAN 1999

Güvercin yükseliyor

Tecrübeli araştırmacılar ile siyasetçiler, ülke genelinde bir DSP rüzgarı estiğini belirtiyor ve "18 Nisan seçimlerinin birinci partisinin DSP olması kesin" diyorlar

Seçim kampanyasının hemen başlarında Apo'nun Kenya'da yakalanmasıyla başlayan DSP tırmanışı finale doğru iyice belirginleşti. Çeşitli kuruluşların yaptıkları ve yaptırdıkları kamuoyu araştırmaları ile araştırmacıların tahminlerinde DSP birinci parti olarak görülüyor.

Tecrübeli araştırmacılar ile siyasetçiler de ülke genelinde bir DSP rüzgarı estiğini belirterek, "18 Nisan'ın birinci partisinin DSP olması kesin" yorumu yapıyorlar. Şimdi tartışmalar DSP'nin kaç puanla birinci olacağı üzerinde yoğunlaşıyor.

Ecevit'in başbakanlığı döneminde devletin çalışmasına engel olmayan tavrının da hızlı tırmanışında etkili olduğunu belirten bu çevrelerin anket ve tahminlerine göre, ikincilik koltuğu için 2 aday var: ANAP ve Fazilet.

İkincilik yarışı

Şu an için ikincilikte az da olsa önde görünen parti Fazilet. Ancak kamuoyu araştırma sonuçlarına göre, ANAP İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Adana gibi büyük şehirlerde eski oyunu muhafaza ederse, Fazilet Partisi'ni yakalayıp seçimden ikinci olarak çıkabilir. Erbakan'ın siyasi yasaklı olmasının da Fazilet oylarını olumsuz yönde etkileyebileceği vurgulanıyor.

Elden ele dolaşan anketler ilk üç partiyi "DSP-Fazilet-ANAP" veya "DSP-ANAP-Fazilet" olarak sıralıyor. Yine bu anketler, DYP, CHP ve MHP'nin de Meclis'te temsil edilecek partiler olabileceğini gösteriyor.

Anketlere göre, büyük bir yarış da dördüncülük için olacak. Dördüncülük için geçen seçimin üçüncüsü DYP şu anda önde görülüyor. Ancak MHP'nin özellikle Ege'de DYP'den alacağı oyları arttırması halinde Çiller'i beşinci parti konumuna itmesi de ihtimal dışı görülmüyor.

İstanbul'da durum

Araştırma va anketlere göre, DSP rüzgarı Ege'den Akdeniz'e, Karadeniz'den İç Anadolu'ya kadar bütün ülkeyi sardı. Ancak, "Güvercin"in etkisi büyük illerde en üst düzeye çıkmış durumda. Araştırmalar, toplam 69 milletvekili çıkaran İstanbul'da DSP'nin en az 24 milletvekiliğinin kesin olduğunda birleşiyor. Oyların dağılımının bu rakamı 30'lara kadar çıkarabileceği belirtiliyor. Bu sayı geçen seçime göre en az yüzde 100'lük bir artışı ifade ediyor.

Araştırmalara göre, Fazilet İstanbul'daki milletvekili sayısı bir-iki eksiğiyle koruyabilecek. CHP'nin de İstanbul'da geçen seçime benzer bir sonuç alabileceği kaydediliyor.

İstanbul'da en çok oy kaybına uğrayan parti ise DYP olarak görülüyor. "Refah'la mücadele" sözü vererek İstanbul'da oylarını artıran DYP'nin Refahyol ortaklığının bu partiye özellikle İstanbul'da çok pahalıya malolduğu ortaya çıkıyor. DYP oylarının İstanbul'da yüzde 4-5'ler seviyelerine kadar gerilediği ve geçen seçimde 11 olan milletvekili sayısının bu kez 3 veya 4'e düşeceği vurgulanıyor.

Araştırmalar, DYP'nin İstanbul'daki üç seçim bölgesinde de çok gerilere düştüğünü ve İstanbul'da 6'ncı sırada olduğunu gösteriyor. DYP üç bölgede de yüzde 5'in üstüne çıkamıyor.

Başkent'in tablosu

Ankara da DSP'nin birinci sırada yeraldığı iller arasında. Araştırma ve anketler, DSP'yi Fazilet ve ANAP ve CHP'nin küçük farklarla izlediğini gösteriyor. İki partinin Başkent'teki yerinin çok az farkla ortaya çıkacağı gözlemleniyor. CHP'nin ise 1995 seçimlerindeki yüzde 17'lik oy oranını ya koruyacağı ya da bir puan arttıracağı ifade ediliyor. Ankara'da, özellikle varoşlarda MHP oylarında ciddi bir tırmanış gözlenirken DYP'nin yarıya yakın oyunu kaptırdığı ifade ediliyor. MHP'nin yükselişinin, Başkent'te hem Fazilet'i, hem de DYP'yi aşağılara çektiği vurgulanıyor.

İzmir'de de DSP

Benzer bir tablo Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'de de ortaya çıkıyor.

Fazilet'in fazla varlık gösteremediği İzmir'de DSP birinciliğini aradaki farkı açarak koruyor durumda. İzmir'de de en büyük oy kaybı DYP'de. Tahminler ve anketler, 24 milletvekili çıkaran İzmir'de DYP'nin en fazla 4 milletvekili alabileceğini, 3'te kalmasının ise sürpriz olmayacağını belirtiyor. İzmir'de DSP'nin ardından ANAP geliyor. Anketlere göre, MHP'nin de İzmir'de varlığını hissettirdiği görülüyor.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr