kapat

PERŞEMBE 15 NİSAN 1999

KISA KISA KISA

İkinci toplu mezar

Kosova'da bir toplu mezar daha ortaya çıkarıldı. Pentagon'dan yapılan açıklamada, düşman mevzilerini keşif için çekilen uydu fotoğraflarında Kosova'nın Velika Krusa kasabası yakınlarında yeni bir toplu mezara rastlandı. Bölgeden kaçan Kosovalı mülteciler Sırplar'ın burada 100 Arnavut erkeği öldürmüş olabileceklerini belirtiyor. Sırp askerlerinin bu kasabadaki erkekleri ailelerinden ayırdıktan sonra, kadın ve çocukları bölgeden uzaklaştırdıkları kaydedildi.

"70 sivil öldü" iddiası

Sırplar Kosova içlerine dün NATO uçaklarınca gerçekleştirilen son operasyonlar sırasında bir bombanın yanlışlıkla sivillerin çoğunlukta bulunduğu bir bölge üzerine düştüğünü iddia ettiler. Arnavutluk sınırına beş kilometre uzaklıktaki Meha köyünden çıkan bir konvoyun üzerine düşen bombanın en az 70 Kosovalı sivilin hayatına mal olduğu iddia edildi. NATO ise olayı doğrulamadı.

Sırplar'dan taciz ateşi

Sırp birliklerinin dün de Arnavut tarafına yönelik taciz ateşinde bulundukları bildirildi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yetkililerince yapılan açıklamada Sırp topraklarından Arnavutluk sınırı içerisinde kalan köylere dün iki kez havan topu mermesi atıldığı belirtildi. Arnavutluk'un kuzey sınırındaki Vlahem köyü yakınlarına düşen iki havan topu mermisinin 82 milimetre çapında olduğu ve 400 metre uzaklıkta Sırp tarafında kalan dağdan fırlatıldığı belirtildi.

Alman yardım paketi

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Balkanlar için bir "Marshall planı" önerdi. Schröder, AB'nin Kosovalı göçmenler için 150 milyon Euro, Arnavutluk ve Karadağ için 100 milyon Euro tutarında bir insani yardımı onayladığını hatırlattı. Sırp lider Miloseviç'i sert bir dille eleştiren Alman Başbakan, ABD olmadan NATO'nun başarılı olamayacağını, Rusya olmadan ise Balkanlar'da barışın garanti altına alınamayacağını bildirdi.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr