kapat

PERŞEMBE 15 NİSAN 1999

Alçaklar

Tarih 14 Nisan... TSİ 19:00... Kuzey Atlantik Paktı NATO'nun Kararlı Güç Operasyonu'nun 21'inci gününde oldukça önemli bir haber yayınlandı.

Sırp kaynaklarının iddiasına göre NATO uçakları Kosova'nın batısındaki iki mülteci konvoyunu bombalamıştı. Yani Sırplar Prizren'den Djakovica'ya götürülen iki Kosovalı mültecilerin, sivillerin bulunduğu konvoya 6 bomba atmıştı. Alçaklıkları gecenin geç saatlerinde ortaya çıkan Sırplar, ilk etapta NATO uçaklarının "yaptığı" bombardımanda 64 ölü olduğunu açıkladı. Aradan bir saat geçmedi ki Yugoslavya Dışişleri Bakanlığı'na göre bu sayının 75 olduğu dile getirildi.

NATO uçaklarının ölümcül bir hata yapmış olabileceği korkusu başta Amerika olmak üzere 19 NATO ülkesini sardı. TSİ 21:00 civarında Brüksel'deki NATO merkezinden gelen ilk haberler temkinliydi: Prizren ile Djakoviac arasındaki yolda askeri araçları bugün vurduk. Ancak hiçbir şekilde sivillere karşı saldırı düzenlenemedik...

Bu dakikalarda Sırplar da yaygarıcı politikalarını sürdürmeye devam ediyor, NATO uçaklarının Prizren-Djakovica yolu üzerindeki evleri de vurduğunu dile getiriyordu. NATO uçaklarının evleri hedef aldığı Sırpların ilk şüphe çeken açıklamasıydı.

Saatler 23:00'ü gösterdiğinde Amerika Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) yayınladığı "evlerin hiçbir zaman hedef alınmadığı"nı belirttiği açıklaması Sırplar'ın alçak taktiklerinden biri olduğunun ilk habercisiydi. NATO Sözcüsü Jamie Shea, "Sırplar'ın bir taktiği ile karşı karşıyayız. Biz askeri araçları vurduk. Daha sonra da bize karşı güç gösteremeyen Sırplar da savaş uçaklarıyla sivillere bomba yağdırdı" diye açıklama yaptı.

NATO'dan yapılan açıklamaya göre, evlerin vurulması olayın NATO saldırısı olmadığının en büyük kanıtıydı. Saatler 23:40'ı gösterdiğinde de Pentagon'dan bir açıklama geldi: Uçaklarımız İtalya'daki Aviano Üssü'ne döner dönmez, kokpitlerdeki video görüntülerini inceleme altına alacağız. Ancak pilotlardan alınan bilgiye göre olay tamamiyle Sırplar'ın masum insanları kendi politikaları için kullanmalarıdır...


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr