kapat

SALI 13 NÝSAN 1999

SELAHATTÝN DUMAN (e-posta:sduman@sabah.com.tr )

Ayvaz kasap, zor bir hesap..

Sen beþ yýl boyunca elinin altýndaki dergilerde "Kýldý, tüydü" mevzularý tartýþ.. Þeytana uymaz sorularý bulup, eþeðin aklýna karpuz kabuðu düþür.. Siyasetten tek laf etme.. Ondan sonra da erkek milletinden hesap sor..

Aylýk kadýn dergilerine bakarsanýz Türkiye'nin seçim diye bir meselesi yok.. Hükümetler de seçim sonucu iþbaþýna gelmiyor, tombaladan çýkýyor..

Milyonlarca vatandaþ sandýða keyif için gidiyor.. Beðenirse alýp evine götürüyor, içine kýzýnýn çeyizini dolduruyor..

Herkesin gördüðü, sýradan insanlarýn orasýný burasýný ellediði bu sandýklar makbul bir þey de sayýlmaz.. Daha iyisi Akmerkez'de var.. Hele ithal olanlarý daha iyi..

Milli irade çýkacaksa, böyle Akmerkez'den alýnma ithal bir sandýktan çýkmalý..

ooo

Bütün bunlarý kafadan sallamýyorum..

Kadýnlar için çýkan aylýk dergilerin münderecatýna baktýðýnýzda gözünüze çarpan manzara böyle.. Dün de yazmýþtým..

Dergilerin Nisan sayýsýnda seçime dair tek bir ciddi paragraf yok.. Onun yerine "öpüþme teknikleri" var.. Epilasyon sorunlarýný tartýþmak üzere alýnan uzman görüþleri var.. Üstelik bu aralar seçimi bile boþ verip kafayý "aykýrý" erkeklere takmýþlar..

Sevdiðiniz erkek gay mý?

Nisan taifesinin en fazla okuduðu yayýn olan Cosmopolitan Dergisi, seçim ayýna girdiðimizde okurlarýna bunu soruyor..

Meraklýlarý için yazýyorum.. "Gay" lafý bizdeki malžm lafýn karþýlýðýymýþ.. Ben de bilmiyorum.. "Gay ne lan?" diye sorduðumda bizim Kemal söyledi.. Daha doðrusu þehadet parmaðý ile baþ parmaðýný birleþtirerek yaptýðý halka sayesinde ne olduðunu anladým..

Kemal'den aldýðým uzman görüþüne göre "fikri de zikri de" bozuk erkeðe "gay" diyorlar.. Bu sözcük þimdilik dilimize yeni girmiþ sayýlýr.. Ýnþallah maçlarda "Gay hakem" diye baðýracaðýmýz günlere de eriþiriz..

Gelelim ara baþlýktaki sorunun acaipliðine.. Bir kere soru dediðin böyle uluorta sorulmaz..

Bu memleketteki namus cinayetlerinin yarýsý kadýnlar için iþlenmiþse, diðer yarýsý da erkeklere yöneltiler böyle imalý laflar yüzünden iþlenmiþtir.. Hiçbir erkek böyle bir imaya dayanamaz..

Ýnsan oðlu bir tuhaftýr

Herbir lafý kaldýrmaz..

Gay dersin fena kýzar,

Tatbikatýna aldýrmaz..

Hassasiyetimiz benim kýsmen sansür uyguladýðým bu dizelerden de anlaþýlacaðý gibi þiirlere bile girmiþ..

ooo

Cosmopolitan'ýn araþtýrmacý kýzlarýna göre bir erkeðin "gay" olup olmadýðýný anlamanýn bir sürü yolu var.. Madde madde yazmýþlar.. Toplamý onüç, ondört madde ediyor.. Ben adab-a mugayyýr olanlarý eleyip, en zararsýz dört maddeyi aldým.. Buyrun bakalým:

* Sizi þaþýrtacak kadar duygusalsa..

* Sigara içerken elini zarif bir þekilde yüzüne tutuyorsa..

* Kadýnlarýn giyim kusurlarýný eleþtirmeye pek hevesliyse..

* Her gittiði yere diþ fýrçasýný ve þampuanýný taþýyorsa..

Gördünüz mü yelpazeyi ne kadar geniþ tutmuþlar? "Bu tarife girmeyen erkeði nereden bulacaksýnýz? Birinden biri ille de bu tariflere girer.." diye sakýn itiraz etmeyin.. Çünkü sýfatýnýzýn baþýna bir de "Þirret" sözcüðünü eklerler..

En iyisi bunlara açýk vermemek.. Duygusal tarafýnýzý göstermeyin mesela.. Tam tersine duyarsýz bir erkeði oynayýn.. Diyelim ki kýz arkadaþýnýz bahardan etkilendi ve "Tabiatýn güzelliðine bak, beni çarpýyor.." gibisinden laflar etti..

Hemen zarfa düþüp "Çiçekti, kuþtu, börtü böcekti.." muhabbetine dalmayýn.. Tam tersine "Yaaa! Keþke sýðýr olsaydýk, ne güzel otlardýk.." türünden vereceðiniz bir karþýlýk, imajýnýzýn selameti için daha hayýrlýdýr..

Kadýnlarý eleþtirmeyin..

Bu maddenin kapsamýndan kurtulmak kolay.. Çenenizi tutarsýnýz, olur biter.. Diþ fýrçasý-þampuan belasýný da atlatýrsýnýz.. Yolculuða çýkarken diþ fýrçasý yerine "misvak" taþýr, bir naylon torbaya da Arap Sabunu koydunuz mu kimse þeyinize laf edemez..

Lakin bu sigaranýn tutuþu maddesi önemli..

Bir kere yüzünüze yakýn tutmayýn.. Burnunuzu yakarsýnýz.. Ýþin doðrusu sigaranýn filitresinden iki parmakla tutup, ateþini avucunuzun içinde saklamaktýr..

Bu tarz sigara içmek, karþýnýzdakinde "Acaba esrarkeþ mi?" düþüncesi yaratýr belki ama neresinden bakarsanýz bakýn daha maço bir imajdýr..

Benim kafama takýlan bu kadýn dergilerinin erkek milletini nereye götüreceði.. biz bunlarýn akýllarý ile baþa çýkalým derken "erkeklik deðerlerimizi" birer birer terkediyoruz..

Eskiden böyle þeyler konuþulmazdý bile.. Lafý bile aykýrý kaçardý.. Ýçinde en küçük bir cinsellik taþýyan konular bile dolaylý ifadelerle halledilirdi..

ooo

Hani hikayedeki gibi.. köy yerinde oturan bir delikanlý düðününü yapýp, iki üç gün gönül eðlendirdikten sonra askere gitmiþ.. O vakitlerin askerliði þimdiki gibi üç beþ aylýk deðil, en kýsasý iki sene..

Aradan dokuz ay, on ay geçmiþ.. Çocuðu oldu mu olmadý mý bilmiyor.. Köyden gelen mektuplarda tek bir satýr yok.. Meraktan çýldýracak.. Nihayet dayanamamýþ, oturup babasýna bir mektup yazmýþ.. Dibine de bir mani eklemiþ..

Güzel mektup gez de gel

Bizim köye var da gel

Bir iken iki olduk

Üç olduk mu sor da gel..

Onbeþ gün sonra babanýn cevabý eline ulaþmýþ.. Merakla okuduðu mektup köyden inek, köpek havadisleri ile dolu.. Ortada bebek lafý yok.. Sadece mektubun dibinde bir dörtlük var..

Bir dalda iki kiraz

Böyle mektup yine yaz..

Tarla mahsul vermedi..

Gelecek sene yine kaz..

Ýþte lafý getirmek istediðim yer burasý.. Kadýn-erkek iliþkilerini konuþma meselesinde nereden nereye gelmiþiz..

Onu bilir onu söylerim.. Bu iþin müsebbibi de doðrudan kadýn gazetecilerdir.. Erkek milletinin kýl kadar günahý yoktur.. Toplumu onlar azdýrýyor, ar damarýmýzdaki yýrtýk onlarýn yüzünden geniþliyor..

Kadýn yazarlarýn seçimden sonra yapacaklarý "Neden kadýn milletvekili sayýsý bu kadar az?" türden itirazlarýný ciddiye alýp almamak size kalmýþ..

Kýraç baðýn üzümü, sevdim kendi sözümü..


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. (Her hakký saklýdýr)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr