kapat

SALI 13 NİSAN 1999

NECATİ DOĞRU (e-posta:ndogru@sabah.com.tr )

Nafiz Usta ve ÖDP...

Okumuşlar halkın korkusuna gülerler, halk da okumuşların ödlekliğine. Nafiz Usta, 1946 yılında askerden Adana'ya döndüğünde "okumuşların ödlekliğine güldü..." ve Dr. Esat Adil Müstecaplı'nın kurduğu Sosyalist Parti'ye üye oldu... O yıllarda komünizm Rusya'da çelikten bir zırh içinde hiç bir zaman yıkılmayacak gibi dururken ve komünist olmak Türkiye'de birinci tehlike olarak görülürken sosyalist bir partiye üye olmak, inanmışlığın yanı sıra biraz da yürek isteyen bir durumdu...

Nafiz Kaçmaz Usta...

20 yaşında sosyalist oldu...

O sıralarda Türkiye'de komünist yazarları, şairleri Karadeniz'in hırçın dalgalı lacivert sularında boğuyorlar ya da Rusya'ya kaçıp canlarını kurtarmaya zorluyorlardı.

Nafiz Usta...

Şimdi 75 yaşındadır...

Ve yine sosyalisttir...

Komünizm Moskova'da çöktü...

Onun inancı yıkılmadı.

***

Nafiz Usta diyor ki; sosyalizm kötü bir sistem olduğu için yıkılmadı. İnsanlar henüz bencillik duvarını geçemedikleri için yıkıldı. Sosyalizm, hiç aksatmadan yüksek verimde kardeşçe çalışmayı ve ürettiğini hiç yüksünmeden kardeşçe paylaşmayı gerektiren bir sistem olduğu için insanın egoizmine dayanamadı. İnsanoğlu, hayvanlık durumunu budayamadı, egoizmini frenleyemedi, benciliğini törpüleyemedi ve özveriyi öne geçiremedi. Bu yüzden sosyalist sistem çöktü. Kapitalist sistem ise "sahip olmak istiyorsan yarış, ez geç, köşeyi önce sen dön ve kazan..." diyerek insan benciliğini kendine hayat vitamini yaptığı için yaşadı..

Nafiz Usta 75 yaşındadır...

Ve hala inanıyor...

İnsanoğlu bir gün...

Benciliğini bitirecek...

Sosyalizmin yaşayacağı şartlar işte o zaman olgunlaşacak. Bu inançla Nafiz Usta, 1963'de 12 sendikacının kurduğu ve Mehmet Ali Aybar'ı Genel Başkan yaptıkları Türkiye İşçi Partisi'ne de girdi, çalıştı. Türkiye İşçi Partisi kapatıldı. Nafiz Usta sonra Prof. Sadun Aren'in kurduğu Birleşik Sosyalist Parti'ye üye oldu...

Şimdi o, ÖDP'li...

***

Nafiz Usta...

Yapı ustası değildir.

O yıkım ustasıdır...

Eskimiş, ömrünü doldurmuş, işlevini bitirmiş, insanlığa faydası kalmamış, köhne binaları yıkar. Onun yıktıklarının yerine çağdaş, ileri teknolojide, yeni ve insanlığa faydalı binalar yapılır. Adana Küçüksaat'te eskimiş Belediye otelini yıktı, yerine Yapı Kredi'nin çok modern binası dikildi. Eski borsa binasını yıktı yerine çok ileri bir alışveriş merkezi yapıldı. Abidinpaşa Caddesi'ni İnönü Parkı'na bağlayan güzergahtaki bütün eski evleri 35 yıl önce yıktı, yerine Adana'nın trafiğine nefes aldıran Gürsel Bulvarı yapıldı. Nafiz Usta, askerden döndükten ve "okumuşların ödlekliğine gülüp..." sosyalist olduktan bu yana 45 yıldır sessiz, sedasız, tedirgin etmeden, rahatsızlık yapmadan, ortalığı toza, toprağa, velveleye, gürültüye boğmadan yıkıyor. Nafiz Usta hem kendisi ÖDP'li hem bu seçimlerde herkesi ÖDP'ye oy vermeye ikna etmek için canını dişine takmış çalışıyor.

Niçin?

ÖDP de, tıpkı Nafiz Usta'nın yaptığı gibi eskimiş, köhnemiş düzeni sessiz, sedasız, tedirgin etmeden, ortalığı velveleye vermeden, yıkmak ve yerine çağdaş, ileri, insanlığa ve ülkeye faydalı düzen kurmak isteyen bir parti olduğu için...

***

ÖDP, eski tüfeklerin sosyalist inancını, gençlerin köhnemiş düzenini ihtilalci yöntemlerle değil "henüz egoizimini törpüleme aşamasına gelememiş halkı yanına alarak" değiştirme ihtiyacı üstünde yükseliyor.

Hem İstanbul'da gözlemledim..

Hem Anadolu'da gördüm...

ÖDP, eski kök üzerinde...

Taze bir filiz gibi yükseliyor...

ÖDP, partileşiyor...

Diğer partilerin tamamını kirlenmiş, gerici ve köhnemiş olarak görenler "tek temiz parti" dedikleri ÖDP'ye meylediyorlar. Fakat bunların Türkiye'de oyları yüzde kaçı bulur? Yüzde 2'yi mi bulur, 3'mü bulur? ÖDP'lilere göre, oran önemli değil, filizlenmeye başlayan duygu önemli. ÖDP Adana Yüreğir Belediye Başkan Adayı Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu Kezban Tangerli, "Biz diğer partiler gibi halka gidip, bize oy ver biz sana herşeyi verelim, seni biz kurtaralım demiyoruz. Biz halka gel sen de bize katıl birlikte kurtulalım diyoruz" diyor. Adana'nın Kiremithane Mahallesinde dolaşırken konuştuğum Ruhi Palalı, "Lan gardaş.. Şu seçim resimlerine bakıyom bakıyom...Bütün partilerin adayları yaşlı, erkek ve zengin... ÖDP'nin adayları genç, okumuş, dürüst... Gönlümden mühürü ÖDP'ye basmak geçiyor..." diyor. Fakat yanındaki arkada şı, Ahmet Çalışkan ise "Lan gardaş sen öyle söylüyon amma bunlar da aşkın-fişnenin partisiyik diyorlar. Kuruluş yıldönümlerinde de Amerikan rock müziğiyle oynuyorlar..." diye bir itiraz yükseltiyor.

Şöyle ya da böyle...

ÖDP, konuşulan parti oluyor...

Nafiz Usta...

Egoizmin törpüleneceğine inanıyor...


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr