kapat

CUMA 26 MART 1999

KISA.. KISA.. KISA..

* Canlı bombalar hakim önünde

Van'da, intihar saldırısı planlarken yakalanan iki terörist ile bunlara yardım ve yataklık eden 8 kişinin yargılanmasına başlandı.

28 Aralık 1998'de Van Orduevi önünde askeri araca bombalı saldırı düzenleyen terörist Hamdiye Kapan'la birlikte eylem yapacağı ve daha sonra bu eylemden vazgeçtiği tespit edilen Kars Öğretmenokulu mezunu "Hasan-Reber" kod adlı Adem Nikbay ve Necip Kurtcebe idam istemiyle, Osman Gerçekli ve Edip Bozkurt 15 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası, Osman Gerçekli'nin eşi ve çocukları ise 5 yıla kadar ağır hapis istemiyle yargılanıyor.

* Hizbullahçılar ömür boyu yatacak

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülen yasadışı Hizbullah örgütü davasında, 3 sanık hakkında idam, 1 sanık hakkında da 12.5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, Hüseyin Günay, Abdullah Gülcan ve Mehmet Can Gündüz hakkında "Silahlı eylemlerde bulunmak, devletin mevcut Anayasal düzenini değiştirerek şer'i esaslara dayalı bir yönetim şekli kurmak istediklerinin tespit edildiğini" belirtilerek, idamla cezalandırılmalarına karar verdi. Mahkeme, sanıkların "iyi hallerini" dikkate alarak cezayı müebbet hapise çevirdi. Diğer tutuklu sanık Mustafa Gezer'i de 12 yıl 6 ay hapis cezasına indirilmesine karar verildi.

* TEM katliamı sanıklarına tahliye

Edirne-İstanbul TEM Otoyolunda, bir otobüsteki 6 kişinin öldürülmesiyle ilgili davada tutuklu olarak yargılanan 5 sanık, bugünkü duruşmada tahliye edildi. Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Mahmut Önder Topbaş, Cemil Andırmak, Gafur Çalışkan, Cavit Demircan ve Nurullah Körken ile avukatları hazır bulundu. Avukatlar, müvekillerinin ifadelerini baskı altında verdiklerini ve olayın tek görgü tanığı Polonyalı Renata Weselowska Kinga'nın "Katliamı yapanlar bu fotoğrafları gösterilen kişiler değildi" yolundaki ifadesini göz önünde bulundurarak tahliye talep ettiler. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların toplanan kanıt durumuna göre tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine ve gıyabi tutuklu sanık Selahattin Büyüköstekin'in gıyabi tutukluluk halinin devamına karar verdi.

MURAT SAVAŞ (SHA)

* Mutiş'in kaderi bayramdan sonra

Hazine'nin de taraf olduğu trilyonluk bir miras davasında, heyetten habersiz olarak tek başına karar onaylamakla suçlanan, Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Necdet Mutiş'le ilgili soruşturma tamamlandı. Soruşturmayı yürüten Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Demirel Tavil, Mutiş hakkında hazırladığı raporu, nihai kararı verecek olan Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu'na teslim etti. Raporunda, Mutiş'in heyetten habersiz olarak tek başına karar vermesi "usul hatası" olarak belirtildi. Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, Bayram'dan sonra toplanarak Mutiş'le ilgili kararını verecek. Karar, Mutiş hakkında dava açılması yönünde çıkarsa, dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilecek ve Başsavcılık tarafından iddianame hazırlanarak Mutiş hakkında Yüce Divan'da dava açılacak. Bu durumda Mutiş, Yüce Divan'da yargılanan ilk Yargıtay üyesi olacak.

* Madımak davasına devam edildi

Sivas'ta, 1993 yılında, Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle ilgili olarak haklarında dava açılan ve haklarındaki karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından usul yönünden bozulan 25'i tutuklu 50 sanığın yargılanmalarına Ankara 1 No'lu DGM'de devam edildi. Duruşmaya, tutuklu 8 sanık, avukatları ve çok sayıda müdahil avukatı katıldı. Sanıklar, önceki savunmalarını tekrarladıklarını belirterek, beraatlerini istedi. Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

* Serdar Güreş'in cezası onandı

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Genelkurmay eski Başkanı, DYP Kilis milletvekili Doğan Güreş'in oğlu Serdar Güreş'e "memuriyet unvan ve şerefini gaspa iştirakten" para cezası verilmesini ve bu cezanın ertelenmesini öngören hükmü onadı. İstanbul 4 No'lu DGM'nin; Cengiz Tanyıldız'ın, "6136 sayılı Kanuna aykırılık, oto hırsızlığı, kullanmak amacıyla esrar bulundurmak, memuriyet ünvan ve şerefini gasp, ruhsatsız bomba bulundurmak" suçlarından toplam 9 yıl bir ay ağır hapis cezasına, Serdar Güreş'in de "memuriyet unvan ve şerefini gaspa iştirakten" önce hapis, daha sonra da 225 bin lira ağır para cezasına çarptırılmasına ve bu cezanın ertelenmesine ilişkin karar temyiz edilmişti.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, yaptığı inceleme sonunda yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararlarını yasa ve usule uygun bularak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın istemi gibi hükmü onadı.

* Bodrum hortumdan ucuz kurtuldu

Bodrum kıyılarını vuran hortum, Akyarlar, Bağla ve Kargı koylarında maddi zarara yolaçtı. Önceki gün, denizden gelip bir anda kıyıda patlayan ve Akyarlar, Bağla, Kargı koylarını vuran hortum sırasında birçok ağaç yerinden söküldü, tekneler battı, turistik tesisler zarar gördü. Hortum sadece kıyıdan yaklaşık 100 metre mesafedeki tesis, konut ve ağaçlara zarar verdi. Hortumun öğle yemeği sırasında meydana gelmesi nedeniyle can kaybı yaşanmadı. Bazı yazlık konutların, turistik tesislerin çatıları, cam, çerçeveleri kırılırken havalarda uçuşan kiremitler şans eseri kimseye zarar vermedi. Hortum sırasında yaklaşık 20 metre boyundaki kara selvi, okaliptos, zeytin ağaçları kökünden söküldü, ana dalları kırıldı.

ZEKİ ÖZKESKİN


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr