kapat

PAZAR 21 MART 1999

Baykal "dağ"ı aştı

Karşısında büyük bir kalabalık gören Deniz Baykal, 9 yıl sonra gittiği Ağrı'da, "Ağrı dağını arkamıza aldık, iktidara yürüyoruz" dedi

AYKUT KESKİN (SHA)

Partisinin Ağrı'da düzenlediği mitinge katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, şehre en son 1989 yılında geldiğini hatırlatarak, "Bugün bu hasreti gideriyoruz. Nevruz'u ve yeniden doğuşu, Ağrı dağı eteklerinden gerçekleştiriyoruz. Seçim çalışmalarımızı buradan başlatıyoruz ve Ağrı dağını arkamıza alarak iktidara yürüyoruz" dedi.

Genel Sekreter Adnan Keskin, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tanla, Erzincan Milletvekili Mustafa Yıldız'ın da katıldığı miting alanı oldukça kalabalıktı. Kalabalığı görünce keyfi yerine gelen Baykal, CHP'nin önce ön seçim yapıp ardından Ankara'da yeni listeler hazırlayan partilerden olmadığını söyledi ve ekledi: "Sizleri seçmiş olduğunu insanlar temsil edecek."

"Kendilerini pazarlıyorlar"

"Türkiye'de yüzbinlerce işsiz varken, bazı siyasetçilerin ekonomiyi düzelttik diye naralar attıklarını" söyleyen Deniz Baykal şöyle konuştu: "Şıracının şahidi bozacı. Gel de bu işin içinden çık. Ağrı'ya bir bakın. Binlerce işsiz kol geziyor. Ekonominin neresi düzgün? Siyasi liderlere bakın televizyonlarda buzdolabı, sabun, deterjan satar gibi kendilerini satmaya çalışıyorlar. ANAP iktidara geldiği takdirde 3.5 milyon kişiye iş vermeyi vaad ediyor. İş vermeyi bırak. Sen 3 bin kişiyi işsiz bıraktın, bunu düşün."

"Bozuk düzen partileri" ve CHP

Türkiyede iki parti bulunduğunu belirten Baykal, bunlardan birincisinin ANAP, DSP, FP, DYP'den oluşan bozuk düzen partileri bir de bunların dışında halkın partisi olarak CHP'nin bulunduğunu söyledi.

Baykal, "Bu ülkenin değişime ihtiyacı var. Hayvancılığı Ağrı'da bunlar batırmadı mı? İthalat kapısını açıp, yaylaları kapatıp, et balık konbinalarını bunlar satmadı mı? Alınan kredileri yandaşlarına vermediler mi? ANAP mı farklı bunlardan, yoksa DSP mi farklı? Tümünde yolsuzluklar yok mu? Ben iyi biliyorum ki Ankara'da yolsuzluk var. Siz de iyi biliyorsunuz ki Ağrı'da da bu partilerde yolsuzluk var" diye konuştu.

Konuşmasında sık sık ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı eleştiren Deniz Baykal, Yılmaz'ın (ben kavga etmeyeceğim. O yüzden liderlerle açık oturuma ve TV'lerde canlı yayınlara çıkmayacağım) dediğini hatırlatarak, "Ama Mahsun Kırmızıgül'ün arkasına saklanıp CHP'ye taş atıyor. Sayın Yılmaz, arkadan konuşma gel televizyona birlikte konuşalım" diye seslendi.

"Bunlar 10 milyar dolarlık özelleştirme yapacaklardı. Ama yolsuzluk konusunda dürüst olamayınca özelleştirme de yapamadılar" diyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal şöyle konuştu: "3 tane banka battı. 100 trilyonu alıp götürdüler. Bir de Doğu'ya paket ilan ettiler. Güneydoğu'nun sorunu paketle çözülmez. Bugüne kadar 10 paket açıldı, hani çözüm? Güneydoğu çözümü Ankara'dan çözülecek bir sorun değildir. Bir yılda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne 50 milyon dolar vereceklermiş. 3 banka için vatandaşın cebinden alınan para bunun 60 katı. İktidara geldiğimizde bütün bunlara son vereceğiz.CHP'nin 2 hedefi var.birincisi bu ülkeyi soydurmamak. İkincisi Türkiye'deki adaletsizliklere son vermek. Kalkınmayı Doğu'dan Ağrı'dan, Ağrı dağının eteklerinden başlatacağız."

Konuşmasında Fazilet Partisi'ni de eleştiren CHP lideri Deniz Baykal, "Yıllardır atıp tuttular. 'Faizi kaldırıp, İslam dinarını getirip, İslam natosunu kuracağız' dediler.İkdidara gelip karşılarında askeri görünce verdikleri sözlerin hepsini unuttular. Ülkede faiz kaldı mı? Adil düzenlerinin, ANAP'ın bozuk düzeninden farklı olmadığı anlaşıldı. Birisinin kocası diğerinin eniştesi, ayrıca bunların da başları var. Bundan böyle halk kendi düzenini kuracak" diye konuştu.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr