kapat

PAZAR 21 MART 1999

Cep telefonu kullan akıllan!

İngiltere'da yapılan bir araştırma, 'cep telefonları'nın insanların beyin fonksiyonlarını artırdığını ortaya koydu

İngiltere'de Sağlık Bakanlığı tarafından Bristol Üniversitesi'ne yaptırılan bir araştırma cep telefonlarının beyin fonksiyonlarını arttırıp "insanı daha akıllı hale getirdiğini" ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarına göre, cep telefonları, özellikle hafızaya ve pratik zekâya dayalı fonksiyonlarda belirli bir artışa yol açıyor. Cep telefonlarının kanser riskini arttırdığı, beyinde tümöre neden olduğu gibi iddiaları da yalanlayan araştırmanın, yaklaşık 10 milyon kişinin cep telefonu kullanıcısı olduğu İngiltere ve pek çok ülkede rahatlama yaratması bekleniyor.

Beyni canlı tutuyor

Araştırmayı yapan Bristol Üniversitesi'ndeki bilimsel ekibe başkanlık eden Doktor Alan Preece, Sağlık Bakanlığı yetkililerine verdiği brifingde şunları kaydetti: "Araştırmayı özel bir kask giydirilmiş kişiler üzerinde, mobil telefon dalgalarının aktif ve pasif olduğu 2 ayrı dönemde uyguladık. Hafıza açısından sonuç her iki durumda da aynıydı. Yani bu kişilerin hafızaya dayalı beyin faaliyetlerinde, kaskla telefon kullandıkları dönem içinde telefon açıkken ya da kapalıyken bir fark görülmedi. Aksine bu kişiler, telefon dalgaları aktifken beyin fonksiyonlarını daha iyi kullanabildiler" dedi. Dr. Preece ve ekibinin yaptığı araştırmanın ayrıntılı sonuçlarının, önümüzdeki günlerde "Uluslararası Radyasyon Biyolojisi" adlı dergide yayımlanacağı belirtiliyor.

(A.A.)


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr