kapat

PAZAR 21 MART 1999

Beklenti yok, bayram var

Seçimin yapılacağına kesin gözüyle bakan piyasada faiz yeniden yüzde 100'e indi. Para sıkışılıklığı önümüzdeki dönemde yeni düşüşün önünü tıkıyor

Para piyasalarında 18 Nisan'da seçimlerin yapılacağı artık satın alındı. Geçen hafta başında seçimlerin ertelenebileceği tedirginliğiyle 10 puan artan ve yüzde 108-110 aralığına kadar tırmanan bono faizleri, salı gününden itibaren hızla düşüşe geçti. Cuma günü oranlar yeniden yüzde 100 civarına indi. Faizdeki düşüş, piyasanın 18 Nisan'da sandık başına gidileceğine inandığını gösterdi.

Küskünlerin yarattığı siyasi belirsizlik, aslında, seçim öncesi yeni bono portföyü oluşturmak için tetikte duranlara da bir fırsat sundu. Yüzde 120'lerden başlayan düşüşü kaçıran ve yeni bono portföyü oluşturmak isteyen bankalar, Hazine'nin salı günkü ihalesine yoğun katılım gösterdi. Beklenenin üzerinde 2.9 katrilyonluk teklifin geldiği ihalelerde faiz yüzde 108-110 seviyelerinde oluştu. Bu kâğıtların faizi hafta kapanışında 6-7 puan geriledi.

TL pahalı

Piyasanın kısa vadede satın alabileceği başka olumlu bir beklenti kalmadı. Fiyatların içinde seçimlerin yapılacağı ve kısmen de koalisyonun iki partiden oluşacağı ihtimali var.

Önümüzdeki haftadan itibaren, seçim sonrası iyimser beklentilerin yanında piyasalara yön verecek faktör, TL sıkışıklığı olacak. Bayram öncesi bankacılık sisteminden çekilecek paranın ve vergi ödemelerinin gecelik faizleri ortalama yüzde 85 civarında tutması bekleniyor. Nisan ayıyla birlikte Gelir Vergisi taksitlerinin ödenmeye başlanması da kısa vadede TL'nin bollaşabileceği umudunu azaltıyor.

Bono bileşikleri yüzde 100 civarında seyrederken, yüzde 120'yi aşan fonlama maliyeti faizde kısa vadede düşüşü frenleyici bir etken. Önümüzdeki dönemde oranların alıcı ve satıcıların dengesine kaldığı görülüyor.

Avans kapatılacak

Hazine gelecek hafta 200 ile 350 trilyon lira aralığında borçlanacağı iki ihale yapacak. Bunlardan biri piyasanın fazla ilgi göstermediği üç ayda bir kupon ödemeli iki yıllık tahvil. Diğeri ise 420 günlük tahvil ihalesi. Karşılığında Hazine'den piyasaya yaklaşık 215 trilyonluk geri ödeme var. İtfasının biraz üzerinde borçlanacağı görünen Hazine, vergi tahsilatının yardımıyla da ay ortasında kamu maaşlarını ödemek için Merkez Bankası'ndan kullandığı avansını kapatmak zorunda.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr