kapat

PAZAR 21 MART 1999

Borsa adım adım rekora gidiyor

Seçim ertelenmesi kenara itildi. Yabancılar son iki günde yine alıma geçti. 4.308'e çıkan endeks, tarihi zirvesine doğru yükselmeye başladı

OĞUZ KARAMUK

Seçimlerin ertelenme beklentisini bir kenara atan borsa, hızlı yükselişini geçen hafta da sürdürdü. Endeks yüzde 4.48 yükselerek 4.308'e çıktı. Şubat'taki yüzde 51.5'lik primin ardından Mart ayında yaşanan yüzde 10.8'lik artış, borsayı 4.615 puandaki TL bazlı tarihi zirvesinin yüzde 7 altına taşıdı.

Haftaya küskünlerin yarattığı tedriginlikle başlayan borsa, salı günü 3.909 puana kadar indi. Ancak Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun seçimlerin yapılması gerektiğine yönelik açıklaması, piyasayı tekrar ateşledi. Endeks haftanın son üç gününde yüzde 10.2 yükseldi. Mart başından bu yana sessiz duran yabancılar son iki günde alıma geçti. Cuma günü 4.200 seviyesindeki direnç kırıldı ve endeks dolar bazında 1.19'a çıktı. Haftalık işlem hacmi bir öncekine göre yüzde 11.5 artarak 1 milyar 554 milyon dolara ulaştı.

Para hikayesi olana

Ocak sonundaki dip seviyeden bu yana yüzde **'i bulan yükseliş, geçen hafta da lokomotif kağıtlarla gerçekleşti. Banka, holding, perakende ticaret şirketleri ve kamular çıkışı sırtladı. 8-10 hisse senedi etrafında dönen para, diğer hisselere yeterince yönelmeyince, yükseliş dengesiz oldu. Ancak son günlerde likit olan ve beklentisi bulunan kağıtlarda kıpırdanmalar başladı. Önümüzdeki dönemde bunun yoğunlaşarak devam etmesi beklenebilir. Mali sektörün doygunluğa ulaşmasından sonra, ucuz kalan sanayi şirketleri piyasanın ilgisini daha çok çekiyor.

Gelecek hafta piyasayı rahatsız edecek önemli bir beklenti görünmüyor. Bayram öncesi takas avantajını kullanmak isteyen yatırımcılar, endeksi yeni bir rekora taşıyabilir. Ancak artan TL sıkışıklığı, gecelik faizlerle beraber kredili müşterilerin maliyetlerinde yükselmeye neden olacak.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr