kapat

PAZAR 21 MART 1999

Geri sayım başladı

Clinton: Sırplar çizgiyi çoktan aştılar. Bomba ve füzeleri hak ediyorlar Dakikalar geriye doğru işliyor. NATO hazır ve tetiği çekmek üzere Miloseviç barışa "evet demezse NATO saldırısı birkaç gün içinde başlar

İki ay süren barış müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Kosova'da askeri operasyon için günler sayılmaya başlandı. Temas Grubu ile NATO'nun hazırladığı barış anlaşmasına Sırplar'ın imza koymaması ve uluslararası topluluğa meydan okumayı sürdürmesi tüm dünyada tepki yarattı. Sırp lider Slobodan Miloseviç'in yardımcısının "NATO'nun bombalarını beklemekten başka yapacak bir şey yok" sözlerinden sonra Miloseviç'e sert mesajlar geldi.

"Füzeleri hak ediyorlar"

KOSOVA konusunda en çok çaba gösteren dünya lideri Amerika Başkanı Bill Clinton, Amerikan askerlerinin katılacağı olası hava saldırıları için Kongre'ye bilgi verdi. "Sırp yönetimi, NATO bombalarını ve füzelerini hak edecek kadar çizgiyi aşmıştır" şeklinde konuşan Clinton, şimdiye kadar mümkün olduğunca bundan kaçınmaya çalıştıklarını belirtti. "Müdahale etmezsek, savaş yayılacak" uyarısında bulunan Clinton, "Kosova krizi ulusal çıkarlarımızı yakından ilgilendiriyor. Çünkü orada çıkacak bir savaş genişleyerek tüm Avrupa'ya yayılacak. " dedi.

"Herşey Miloseviç'e bağlı"

İNGİLTERE Dışişleri Bakanı Robin Cook, NATO'nun hava saldırılarının birkaç gün içinde olabileceğini söyledi. Cook, "Miloseviç, anlaşma şartlarını kabul etmezse, NATO'nun hava saldırıları birkaç gün içinde başlayabilir" uyarısını yaptı. BBC radyosuna konuşan Cook, hazırlıkların son hızla devam ettiğini belirterek, "Ne kadar süreceği Miloseviç'e bağlı. Tek çıkış yolu, masaya oturup barış şartlarını kabul etmesidir" şeklinde konuştu.

"Tek bir olasılık kaldı"

NATO Genel Sekreteri Javier Solana da BBC radyosunda yaptığı açıklamada saatlerin askeri operasyona doğru ilerlediğini belirterek, "NATO, tetiği çekmeye çok yakın duruyor. Belgrad'ın davranışı, bu insanlık katliamını durdurmak için bize tek bir olasılık bıraktı. Geri sayım elbette durdurulabilir. Ancak bu Miloseviç'in çok kısa bir sürede davranışını değiştirmesine bağlı" şeklinde konuştu.

AGİT Kosova'yı boşalttı

GEÇEN Ekim'de imzalanan ateşkesi denetlemek üzere Kosova'da bulunan 20 ülkeden gelen AGİT gözlemcileri, bir gecede Kosova'yı boşaltarak Makedonya'ya sevkedildi. Batılı ülkeler de vatandaşlarına Yugoslavya'ya gitmeme uyarısında bulunurken, diplomatik temsilciliklerindeki idari görevlileri boşaltıyorlar.

B-52 uçakları gidiyor

NATO'nun İtalya'daki üslerinde konuşlandırılan 400 savaş uçağı var. Çoğu Amerika'ya ait uçaklar arasında F-117 hayalet bombardıman, F-15 ve F-16 uçakları var. Bunun yanında CNN televizyonuna göre Amerika, ağır bombardıman uçakları olarak tanınan B-52'leri de bölgeye gönderiyor. Olası bir harekatta Sırplar'ın füze merkezleri ile uçaksavarları vurulmak üzere hedef seçildi.

4 soruda Kosova sorunu

1-Kosovalılar ve Sırplar ne için çatışıyorlar?

Kosovalılar, 1989'da Kosova'nın özerkliğini kaldıran Miloseviç'in kendilerine ayrımcılık yaptığını öne sürüyor. Bölgede çok az Sırp yaşasa da Kosova'nın, Sırplar için tarihi önemi var. Kosova Kurtuluş Ordusu, bağımsızlık için Sırplara saldırı başlattı. Sırp ordusu da Kosova'ya operasyonlar düzenledi.

2- Batı neden müdahale ediyor?

Kosova'da geçen yıl sivillerin Sırp askerince öldürüldüğü kanıtlandı. Bu insanı boyutun yanında, Sırbistan'dan çıkacak küçük bir savaş kıvılcımının tüm Balkanlar'a yayılmasından korkuluyor. Kosova'da çıkacak bir savaş, Makedonya, Arnavutluk, Yunanistan gibi, etnik Arnavutlar'ın yaşadığı ülkelere sıçrar ve Türkiye ile Yunanistan gibi iki NATO müttefikini de karşı karşıya getirir.

3- Kosova, Bosna'dan daha mı kötü olur?

Çatışmalar bugüne kadar, Bosna'da gördüğümüz gibi, katliam ve bombardımanlara kadar ilerlemedi. Ancak her iki taraf da çok iyi silahlanmış durumda ve çatışmayı sınırların ötesine yayma riski taşıyorlar. Bosna'da iki yerine üç taraf vardı ve Batı geç müdahale edince savaşın maliyeti çok yüksek oldu.

4- Taslak barış anlaşması neler getiriyor?

NATO müttefikleri, Kosova'ya üç yıl özerklik veren ve silahlı çatışmaların tekrar başlamayacağını garantileyecek 28 bin NATO askerinin Kosova'da konuşlanmasını öneren anlaşma hazırladı. Ancak NATO askerlerine karşı çıkan Sırplar, anlaşmayı imzalamadı.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr