kapat

PAZAR 14 MART 1999

ŞÜKRÜ KIZILOT (e-posta:skizilot@sabah.com.tr )

50 Milyon liraya 50 milyar lira nasıl kazanılır?

Geçenlerde bir okurumuz telefon etti. Sahibi olduğu işhanından ve diğer gayrimenkullerinden 1998 yılında elde ettiği kirayı Ocak ayında beyan etmeyi unutmuş. Daha doğrusu yıllardır Mart ayında beyan ettiği için, bu yıl da Mart'ta beyan edeceğini düşünmüş. Ocak ayında beyan etmesi gerektiğini öğrendiğinde de, iş işten geçmiş.

Kira gelirinin ilk taksiti olarak ödemesi gereken gelir vergisi yaklaşık 100 milyar liraymış. Tüm bunları anlattıktan sonra sordu:

- Şimdi ben ne yapabilirim?

- Beyannamenizi, Vergi Usul Yasası'nın 371. maddesine göre pişmanlıkla verebilirsiniz. Bu taktirde, vergi cezasından kurtulursunuz, ancak pişmanlık zammı ödersiniz.

- Peki, onun tutarı nedir?

- Aynen gecikme zammı gibi yani geciken her ay ve kesri için yüzde 12. Sizin olayınızda toplam 24 milyar lira ödeyeceksiniz.

- Peki, ben bir düşüneyim. Çok teşekkür ederim...

İlginç bir buluş

Dün aynı okurumuz yine telefon etti. İlginç bir yöntemle sorununu çözmüştü. Üstelik sorununu çözmekle kalmamış, 50 milyon lira ödemek suretiyle 50 milyar lira kazanmış. Dayanamayıp sordum.

- Nasıl oluyor da 50 milyon lira ödeyerek 50 milyar lira kazanıyorsunuz?

- Gayet basit. Ocak ayında ödeyeceğim 100 milyar lira vergiyi 1 Nisan'a kadar vadeli olarak, net 26 milyar lira faiz getirecek şekilde bankaya yatırdım. 1 Nisan'da, 100 milyar lirayı çekip vergi borcumu ödeyeceğim.

- Peki, iki aylık pişmanlık zammı olan 24 milyar lira ne olacak?

- Söylemeyi unuttum. Onu da ödemeyeceğim. Böylece, ödemekten kurtulduğum 24 milyar lira, artı elde edeceğim 26 milyar lira faizle tam 50 milyar lira kazanmış olacağım.

- Bir dakika nasıl oluyor bu?

- Çok basit. Küçük bir operasyonla olayı çözdüm. Bakın anlatayım; bir arkadaşıma 1998 yılında 500 milyon lira borç para vermiş ve karşılığında 50 milyon lira faiz almış gibi gösterdim. 1998'de kira gelirimin yanı sıra bir de 50 milyon lira alacak faizi gelirim olduğu için, beyannameyi verme sürem, Yasa gereği Ocak ayından Mart ayına kaymış oluyor. Yani, vergi borcumu ödemek için, Mart ayının sonuna kadar hatta son günü de bayram tatiline rastladığı için 1 Nisan'a kadar zamanım var. 1 Nisan 1999'da beyannamemi verip, vergimi normal taksit gibi hem de cezasız ve faizsiz ödemiş olacağım. Sizin anlayacağınız, 1998'de 50 milyon lira alacak faizi elde etmiş gibi gösterince, herşey halloldu. Üstelik 50 milyar lira da kazancım oldu. Bilmem anlatabildim mi?

- Evet beyefendi, çok iyi anlattınız. Ben de çok iyi anladım...

Okurum, ilginç buluşu ya da birilerinin yönlendirmesi sayesinde 50 milyon lira ile tam 50 milyar lira kazanmıştı... Belki size inanılmaz gibi geliyor, ama bu olay gerçeğin ta kendisi...


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr