kapat

PAZAR 14 MART 1999

Ölüm "çarşı"da yakaladı

Göztepe'deki 6 katlı Mavi Çarşı, en kalabalık saatlerinde atılan 3 molotof kokteylle cehenneme döndü. Yangın merdiveni yoktu. 14 kişi yanarak, dumandan zehirlenerek öldü

Gözüdönmüş teröristler, İstanbul'da, Bakırköy ve Ataköy'den sonra bu kez Kadıköy'ü hedef seçti. Dün saat 16.45'te Kadıköy Göztepe'deki Mavi Çarşı'nın girişinden içeri giren üç saldırgan, dükkanların önüne molotof kokteylleri attıktan sonra koşarak kaçtı. Alevler vitrindeki giysileri tutuşturdu ve yangın kısa sürede 6 katlı mağazaya yayıldı. Mağazanın içindeki görevliler ile müşteriler üst katlara doğru koşmaya başladılar. Ancak mağazanın yangın merdiveni yoktu. Üst kata çıkanlar burada mahsur kaldılar. Yangın haber alındıktan hemen sonra Erenköy müfrezesi itfaiye ekipleri geldi. Ancak itfaiye aracının merdiveni yoktu, mahsur kalanlara yardım edemedi. 13 kişi feci şekilde can verdi.

Ölenlerden bazılarının mağazada çalışan Meltem Özkılıç (24), Seval Balcı, Sonnur Atalay, Zeynep Yemekhaneci olduğu belirlendi.

Anne öldü, kızı kurtuldu

Mağazaya kızı Sinem Akyürek'le alışverişe gelen Ümit Akyürek, diri diri yanarak ölürken, kargaşada annesini kaybedip üst kata çıkmayı başaran Sinem Akyürek, yan binadan uzatılan merdivenle kurtarıldı. Dumandan etkilenen genç kız SSK Göztepe Hastanesi'ne, annesinin cesedi ise aynı hastanenin morguna kaldırıldı. Talihsiz Sinem'e annesinin öldüğü ise söylenmedi.

10 dakika sonra Kadıköy İtfaiyesi'ne ait yangın merdiveni olay yerine ulaştırıldı. En üst kata çıkan yaklaşık 20 kişi, yan binadan uzatılan ve olay yerine gelen ikinci itfaiye aracının merdiveniyle indirilerek kurtarıldı.

Sevgi Nahinar dumandan zehirlenerek; Mavi Çarşı'nın sahibi İbrahim Taslı, Müdiresi Fevziye Şahinöz (40) ve çarşıya iş aramak için geldiği sanılan Selami Demirci (26) ise paniğe kapılıp aşağıya atlayarak yaralandı. SSK Göztepe Hastanesi'nde tedavi altına alınan Demirci'nin belinin kırıldığı; Demiröz'ün ise kafatasında çatlak olduğu, beyin travması geçirdiği ve durumunun ağır olduğu bildirildi. Mağaza sahibi Taslı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Son anda kurtarıldı

Yangından itfaiye tarafından kurtarılan erkek reyonu çalışanı Savaş Küroğlu, olayı şöyle anlattı: "Girişten dumanlar gelmeye başladı. Bir anda göz gözü görmez oldu. Üst katlara kaçtık. Ama alevler binanın ön kısmını sardığı için yangın bütün katlara yayıldı. Kaçamayanlar yandı. O kokuyu, o çığlıkları hatırlamak bile istemiyorum."

"Çığlıklar geliyordu"

Olay sırasında yoldan geçen 12 yaşındaki Bora Arat da korkunç yangını şöyle anlattı: "Bina bir anda alevler içinde kaldı. İçerdekiler çığlıklar atarak yardım isitiyorlardı. Bir kadın en üst kattan aşağıya atladı. Beton zemine çakıldı."

Vali: Yangın merdiveni yapmayan bina sahibi yüzünden bu kadar can kaybı oldu

İstanbul Valisi Erol Çakır, Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk olay yerine gelip incelemelerde bulundu. Vali Çakır, "Malesef 13 ölü var. Binada yangın merdiveni olmadığı için bu kadar can kaybı oldu. Yangın merdiveni yapmayan bina sahipleri ve ruhsat veren yetkililer sorumlu. Bu tür saldırılara karşı halkımız soğukkanlı davranmalı" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın ise şunları söyledi: "Yangın haber alındıktan 4-5 dakika sonra Erenköy Müfrezesi olay yerine geldi. Ancak Erenköy Müfrezesi'nde yangın merdiveni yok. Olaydan 10 dakika sonra da Kadıköy İtfaiyesi'ndeki yangın merdiveni olay yerine ulaştı. Olay sırasında binada 18 vatandaşımız vardı. Bunlardan 5 tanesini itfaiye kurtardı. 13 ölü 3 yaralı var. Ölenlerden 10-11'i bayan. Bu bina daha önce yangın merdiveni olmadığı için uyarılmıştı. İstanbul 15 yıldır terör tehditi altındadır, bu yangının nedeni de budur. Buraya ruhsat verenler hakkında tahkikat başlatıldı." Yalın, "Saldırganların ellerindeki silahlarla mağazadakileri yukarıya doğru çıkmaya zorladıkları ve benzin dökerek yangını başlattıkları" şeklinde bir duyum aldıklarını da belirtti.İtfaiye ekipleri, yangını söndürdükten sonra soğutma çalışmalarına başladı. Binada başka ölü ya da yaralı olup olmadığı araştırılıyor. Yetkililer kömürleşen cesetler üzerinde kimlik tespiti yapmakta güçlük çekiyor.

Ecevit: Milleti paniğe düşürmek istiyorlar

Göztepe'deki katliama ilk tepki devletin tepesinden geldi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, saldırının haince ve sinsice yapılmış olduğunu belirterek, "Devlet, gece gündüz demeden bu hain saldırıyı tertip edenleri bulup kanunun pençesine teslim edecektir" dedi. Başbakan Bülent Ecevit de, faillerinin kısa zamanda yakalanacağını bildirerek, "Seçim ortamı içinde milleti paniğe düşürmek istiyorlar. Fakat ben, milletimizin demokrasiye sımsıkı sahip çıkacağına inanıyorum" diye konuştu.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Devletimiz, terör odaklarının uşağı canilerin son çırpınışları olan bu tür girişimleri, son verecek kadar güçlüdür. Tüm vatandaşlarımızın devlete güvenmelerini diliyorum ve İstanbullular'a başsağlığı dileklerimi sunuyorum."

Dünya da dehşete düştü

Çarşı'daki vahşet tüm dünyada gündemin ilk sırasına oturdu. Dünyaca ünlü CNN televizyonu, İstanbul'daki çarşı terörünü anında verdi. "Breaking News" (Son dakika) haberiyle vahşeti duyuran CNN, daha sonra NTV televizyonunun çektiği taze görüntüleri verdi. CNN ile canlı bağlantı kuran NTV muhabiri Ahu Özyurt, çarşıdaki can pazarını sıcağı sıcağına aktardı. CNN daha sonraki bültenlerinde ise olayı ana haber olarak ilk sıradan duyurdu.

İngiliz BBC televizyonu da Ankara'da bulunan muhabiri ile yaptığı canlı telefon bağlantılarında "Ölenlerin hemen hepsi masum insanlar. Birçoğu yanarak, diğerleri de boğularak can verdi. PKK üzerinde duruluyor" yorumunu yaptı.

Gündemin başına oturdu

Dev haber ajanları AFP, Associated Press (AP) ve Reuters da "Acil" koduyla yayınladıkları ilk haberlerde 2 kişinin yanarak öldüğünü diğerlerinin ise çatı katında dumandan zehirlenerek can verdiklerini duyurdular. Dünya ajansları saldırıyı PKK'nın düzenlemiş olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğuna da dikkat çektiler. AP "Bu saldırı son yıllarda Türkiye'de düzenlenen en kötü terörist saldırıdır" yorumunu yaptı.

Merdiven faciası

Ne 6 katlı binada ne de olaya ilk müdahale eden itfaiye aracında yangın merdiveni vardı. Ölü sayısı bu yüzden arttı

Kadıköy Göztepe'deki Mavi Çarşı'ya molotof kokteyli atan 3 cani köpek, 13 masum vatandaşı katletti. Ancak bu kan, uyarılmasına karşın 6 katlı çarşıya yangın merdiveni yapmayan bina sahibi ile bu binaya ruhsat veren yetkililerin eline de bulaştı...

İstanbul Valisi Erol Çakır, olaydan sonra yaptığı ilk açıklamada "Binada yangın merdiveni olmadığı için bu kadar can kaybı oldu. Yangın merdiveni yapmayan bina sahibi ve buraya ruhsat veren yetkililer, yitirilen canlardan sorumludur" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın da bina sahibinin daha önce yangın merdiveni olmadığı için uyarıldığını, buna karşın binaya yangın merdiveni yapılmadığını söyledi.

Merdivensiz İtfaiye aracı

Bu arada yangına ilk müdahale eden Erenköy Müfrezesi'ne ait eski tip itfaiye aracında yangın merdiveni olmaması da, ölü sayısının artmasında etkili oldu. Çatıdakilere ulaşılamayınca çevrede bulunan bir çelik merdiven, Mavi Çarşı ile yanındaki binanın çatısı arasına konularak, çatıdakiler kurtarılmak istendi. Bir kadın karşı binanın çatısına geçmeyi başardı. 2 kişi de vatandaşların gerdiği araba brandalarına atladı.

Yaklaşık 10 dakika Kadıköy İtfaiyesi'nin yangın merdiveni olay yerine ulaştı. İtfaiye, yarım saatten fazla bir uğraşla yangını söndürdükten sonra, soğutma çalışmalarına başladı. Daha sonra itfaiye erleri içeriye girerek, cesetleri dışarıya çıkarmaya başladı. İtfaiyeciler içeri girdiklerinde, kömürleşmiş cesetlerle vitrin mankenlerini ayırt etmekte güçlük çektiler. Bu yüzden ilk başta ölü sayısının daha fazla olduğu sanıldı ama sonunda 12 vatandaşımızın hayatını kaybettiği anlaşıldı. Binadan çıkartılan cesetlerin konduğu ceset torbaları sıcaktan erirken, yetkililer kimlik tespiti yapmakta güçlük çekti.

Panikte çatıdan atlayarak ağır yaralanan mağaza sahibi İbrahim Taşlı daha sonra kaldırıldığı Göztepe SSK Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Böylece Mavi Çarşı katliamının bilançosu 13 ölü, 5 yaralı oldu. Ölenlerin çoğunun mağaza çalışanı bayan tezgahtarlar olduğu bildirildi.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr