kapat

PAZAR 14 MART 1999

FP'de "Küskünler"e destek veren Asiltürk: "Riski göze alacağız"

Asiltürk FP'lilere "30 bin kişinin katili Apo'ya af istiyorlar, eski Başbakan'a siyasi mevta muamelesi yapıyorlar. Oy da kaybetsek destek vereceğiz" dedi

ALİ EKBER ERTÜRK

Meclis'in olağanüstü toplantısından önce, kriz yaşanan ve bölünen FP Grubu da olağanüstü toplantıya çağırıldı. Genel Başkan Recai Kutan'ın İstanbul'a gitmesi nedeniyle toplantının başkanlığını, FP'lilerin küskünlere destek vermesi için Necmettin Erbakan adına kulis yürüten Oğuzhan Asiltürk yaptı.

FP milletvekillerine Meclis toplantısına katılmaları yönünde telkinde bulunan Asiltürk, Erbakan'ın siyasi yasağının kaldırılmasının Meclis gündemine getirilmesi konusunda "30 bin kişinin katili için af düşünüyorlar da eski bir Başbakan'a siyasi mevta muamelesi yapıyorlar" dedi.

Asiltürk, bir itirafta da bulunarak, adeta "kriz politikası" yürüteceklerinin mesajını verdi. "Seçimler kesinlikle iptal edilmeyecek. Bundan şüpheniz olmasın" diyen Asiltürk, şunları söyledi:

"Sonuç alamayız"

"Terör konusunda yapılacak genel görüşmeden sonra TBMM'nin çalışmalarına devam etmesi halinde, TCK'nın 312. maddesi ve Siyasi Partiler Yasası'ndaki değişiklik gündeme gelecek. Bu, bir demokratikleşme hareketidir. Tabii ki böyle bir harekete destek olacağız. Seçimler de 18 Nisan'da yapılacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Ama bu mesele sadece seçim meselesi değildir. Küskünlerin de meselesi değildir. Bir takım konular gündeme getiriliyor. Demokratikleşme yolunda düzenlemeler yapılacağı söyleniyor. Bunların sonuç vereceğine ben de inanmıyorum. Bu bir aylık süre içinde mümkün görülmüyorlar. Ama biz hiç değilse bunları gündeme getirelim. Riski göze almalıyız. Oy da kaybetsek, tepki de görsek biz destek olalım. Nasıl olsa hükümet olsun, ANAP olsun, diğer partiler olsun engel olacaklar. Hükümetten üye olmadığı taktirde bunların gerçekleşmesi de imkansız gibi. Ama millet, bu partilerin tavırlarını görsün."

Tepki gösterdiler

Asiltürk'ün sözlerine başta Manisa milletvekili Bülent Arınç ile Ankara milletvekili Ersönmez Yarbay olmak üzere, bazı milletvekilleri sert tepki gösterdi.

Arınç, "Ayseli Göksoylar'la, Hamdi Üçpınarlar'la, Yalım Erezler'le bir arada olmayı kabul ediyor musunuz?" diyerek, FP yönetimine ve Asiltürk'e sert çıktı.

İstanbul Milletvekilleri Bahri Zengin ve Azmi Ateş ise, Asiltürk'ü destekleyen konuşmalar yaptılar. Yozgat Milletvekili İlyas Arslan kamuoyunda küskünler olarak adlandırılan milletvekili arkadaşlarının fedakarlık yaparak, demokratikleşme hareketine katkı için çalıştıklarını ifade etti. İsim vermeden Cemil Çiçek ve Bülent Arınç'ı eleştiren Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başkanlık Divanı üyemiz ve küskünleri 'ahlaksızlık' ile suçlayan bir başka arkadaşımız, bu kişiler üzerinden siyasi prim yapmaya çalışmaktadırlar. Başkanlık Divanı'ndaki arkadaşımızın bizim davamıza geçmişte ne kadar katkı yaptığı tartışılır. Bu ve diğer arkadaşımız, 28 Şubat zihniyeti ile FP'yi eleştirmektedirler."Arslan'ın sözlerini tamamlamasından sonra Malatya milletvekili Asiltürk'ün talebi üzerine Şener, toplantıyı sona erdirdi. Toplantıda herhangi bir karar alınmadığı için milletvekilleri, Genel Kurul'a katılıp katılmama konusunda serbest hareket ettiler.

Kutan: Herkes serbest

Meclis'in olağanüstü toplantı yaptığı saatlerde İstanbul'da 3'üncü Evrensel Ehl-i Beyt Kurultayı'nın açılışına katılan FP Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin Meclis'e katılıp katılmama konusunda grup kararı almadığını söyledi.

Kutan, gazetecilerin soruları üzerine "Her milletvekili hür, serbest hareket ediyor" diye konuştu. TBMM toplantısına katılmayacağını da ifade eden Kutan, gazetecilerin, "Kapatılan RP'nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, TBMM'nin toplantıya çağrılmasında, milletvekilleri üzerinde etkili olduğu" iddialarını sormaları üzerine de, "Hayır, hayır, katiyyen yok, hayalinizin ürünü" dedi. Kutan, "Erbakan'la ipleri kopardınız mı?" şeklindeki bir soruya da, "Niye koparayım" yanıtını verdi.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr