kapat

PAZAR 14 MART 1999

Hedefleri Hoca'ya af

Fazilet Partisi'nin seçimi erteleme taktiği olarak Meclis'in açık tutularak kanunlaştırılmasını istediği beş ayrı kanun tasarı ve teklifi var. Kanunlaştınılacak yasa hükümleri şunları öngörüyor.

312'de değişiklik: Necmettin Erbakan'ı da ilgilendiren bu yasa değişikliği ile halkı din dil ırk ve sınıf farkı gözeterek, kanunsuzluğu teşvik edenlere verilecek ceza miktarı azaltılıyor. Yasa hükmünde yer alan "Kanunun cürüm saydığı bir fiili açıkça öven veya iyi gördüğünü söyleyen" ibaresinden "İyi gördüğünü söyleyen" kelimeleri çıkarılıyor. Böylelikle Erbakan hakkında TCK 312'den açılan dava ortadan kalkacak. Recep Tayyip Erdoğan, Eşber Yağmurdereli gibi mahkumiyet almış kişilerin cezaları da düşecek.

Pişmanlık Yasası: Yaptığı itiraflar ile mensubu bulunduğu terör örgütü hakkında önemli bilgiler veren ve bu örgüte darbe vurulmasına yardımcı olan kişilere ceza indirimi öngörüyor.

İtirafçılar için ölüm cezası 20 yıla, müebbed hapis cezası 10 yılı kadar indirilebiliyor. Diğer cezalar da üçte bir oranında uygulanacak.

DGM'ler: Devlet Güvenlik mahkemelerinin yapısını değiştirerek bu mahkemelerde bulunan asker üyeleri devre dışı bırakıyor. Kanun tasarısı aynen benimsendiği takdirde DGM'ler de sadece sivil hakimlerden oluşacak askeri hakimler DGM'lerden ayrılacak. Bu kanun da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın askeri hakimlerce yargılanması konusunda Avrupa'dan gelen baskıların sona erdirilmesini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye aleyhinde askeri hakimler dolayısıyla açılan davaların engellenmesi amaçlanıyor.

Siyasi Partiler Yasası: Siyasi partilerin kadın ve gençlik kolları teşkilatı kurmasına imkan veriyor. Sendika yöneticilerinin görevlerinden istifa etmeden politika yapıp Milletvekili seçilmesini öngörüyor. FP bu kanun teklifi ele alınırken bir önerge ile Partisinin kapatılmasına neden olan yöneticilere getirilen 5 yıllık politika yasağının kaldırılması ve bu durumdaki kişilerin bağımsız Milletvekili olabileceğini öngören bir düzenleme yapmayı hedefleyerek Erbakan'ı kurtarmayı amaçlıyor.

Terörle Mücadele: Terörle Mücadele Kanununun 8'inci maddesinde yapılması öngörülen değişiklik ile de hangi yöntem maksat ve düşünceyle olursa olsun Türkiye Cumhuriyetinin bölünmez bütünlüğünü hedef alan yazılı ve sözlü propoganda yapılamaz hükmü dolayısıyla mahkum olanlara ceza tecili getiriliyor.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr