kapat

PAZAR 14 MART 1999

İlk raunt küskünlerin

Meclis'in olağanüstü toplanması için imza veren Küskünler, FP'lilerin de desteğiyle ilk raundu kazandı. Meclis usul tartışmalarıyla olağanüstü toplandı.

Bakanlar Kurulu üyelerinin katılmadığı toplantıda TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başkanlık Kürsüsü'ne oturdu ve elektronik sistemle oylamayı başlattı. 5 dakika süren oylamanın bitmesinin hemen ardından Çetin, kesin rakamların elinde olmamasına karşın sayının 200'ü geçtiğini duyurdu. Alkışlarla karşılanan bu sözlerinden sonra Çetin, kesin rakamı 226 olarak açıkladı. Böylece toplanabilmek için gerekli olan 184'ün üzerinde milletvekilinin salonda yerini almasıyla çalışmalara başlandı.

Usul tartışması

Çetin'in, toplantı yeter sayısının bulunduğunu ve görüşmelere geçileceğini söylemesi üzerine Genel Kurul'da tartışmalar başladı. DYP'li Kamer Genç, yerinden kalkarak usul yönünden hata yapıldığını, Anayasa Mahkemesi'nden görüş sorulması gerektiğini belirtti. Çetin, ilgili kişilerden gerekli yorumları aldığını, Anayasa ve İçtüzük hükümleri çerçevesinde Meclis'i toplantıya çağırdığını söyledi. Çetin, "Meclis'in toplantıya çağrılması konusunda usulsüzlük görmüyorum ve usulsüzlük müzakeresi açmıyorum" dedi. Genç'in itirazlarını sürdürmesi üzerine Çetin, Danışma Kurulu'nda anlaşma sağlanamaması üzerine, FP Grubu tarafından Genel Kurul'a gündem değişikliği ve çalışma saatleri ile ilgili öneri getirildiğini belirtti. Çetin, bu önerilerden sadece Genel Görüşme ile ilgili bölümü oylamaya sunacağını söyledi.

"İçtüzük ihlali"

Ancak ANAP Grup Başkanvekili Ülkü Güney ve TBMM Başkanvekili ve DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan, öngörüşmesi henüz gerçekleşmeyen bir konunun, asıl görüşmesinin yapılmasına karar verilmeden, asıl görüşme günü ile ilgili karar alınamayacağını söylediler. Çetin, TBMM'nin her zaman olağanüstü toplantıya çağrılmadığını, bu nedenle değişik uygulamaların söz konusu olduğunu ifade etti. Çetin tartışma uzayınca, konuyla ilgili usul müzakeresi açtı.

Gürkan bunun üzerine söz alarak, Çetin'in tutumunu eleştirdi ve "Bugün açtığınız usul müzakeresi bile usulsüz. Biçimi de dahil olmak üzere içtüzüğü açıkça ihlal ettiğinizi, yanlış uyguladığınızı üzülerek sizi seven, sayan biri olarak itiraf etmek zorundayım" dedi.

İçtüzüğün 7. maddesinin açık olduğunu kaydeden Gürkan, şöyle devam etti: "Bırakın bir grup önerisini oya sunmayı, Danışma Kurulu'nu bile toplantıya çağıramazsınız. 7. Maddeyi paspas gibi çiğneyemezsiniz. Açılmamış genel görüşmenin gününü kime hangi hakla tayin ettirmeye çalışıyorsunuz?"Çetin'in Genel Kurul'un yetkisinde olmayan bir konuyu oylattığını, bunun yeni bir içtüzük ihdası anlamına geldiğini savunan Gürkan, Çetin'i içtüzüğü dikkate almayarak, Meclis'i keyfi olarak yönetmekle suçladı. Gürkan, usul tartışmasının kesilerek Meclis'in daha fazla yıpratılmamasını istedi.

"Hesabı sorulur"

Öneri aleyhinde söz alan DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven de, "Bu kadar engel konulduktan sonra 18 Nisan'da seçim yapılacağını mı zannediyorsunuz?" diye sordu. Güven, Çetin'in Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılmasına ilişkin başvuruyu sadece şekil hükümlerine dayanarak kabul ettiğini, ancak konunun hukuki durumunu gözönüne almadığını ileri sürdü. Başkan'ın, Meclisi ve Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırmasının yanlış olduğunu öne süren Turhan Güven, "Siz burada bir grup önerisini okutarak içtüzüğe aykırı hareket ediyorsunuz. Birileri gelir bunun hesabını sorar Sayın Başkan... Anayasa ve içtüzük bunun neresinde. Bunu sormak benim hakkımdır. Siz mümkün olanı değil, mümkün olmayanı istiyorsunuz. Sadece konu üzerinde görüşme yapılabilir, herhangi bir oylama yapılamaz" dedi.

Meclis'in yıldızı Soysal!

Yıllardır laikliğin en yılmaz savunucusu rolünü kimselere bırakmayan Bağımsız Milletvekili Mümtaz Soysal'ın, siyasi yasaklı Necmettin Erbakan'ı kurtarma operasyonu kamuoyunda şaşkınlık yaratmıştı. Küskün milletvekillerini Erbakan'la görüşmeye götüren Soysal'ın "siyasi yasağını kaldırırız sözü verin" demesi üzerine bugün bütün gözler Profesör Mümtaz Soysal'a çevrilmişti. Meclis Genel Kurulu'nun dünkü toplantısınının yıldızı da Soysal'dı. Bir anda "seçimi erteleme" girişiminin önderi konumuna geçen Mümtaz Soysal, diğer küskünler Yalım Erez ve ANAP'lı İlhan Kesici'yle birlikte Meclis'teki yerini almıştı.

FAZİLET'TEN ERKEN ATAK

Hikmet Çetin'e sert suçlama

Küskünler ile seçimin ertelenmesine karşı çıkan partiler arasında dün ilk raunt Danışma Kurulu'nda yaşandı. FP, Genel Kurul'dan önce Meclis gündemini belirlemek amacıyla Danışma Kurulu'nun toplanmasını istedi.

FP Grup Başkanvekili Kapusuz, dün sabah, saat 15.00'de toplanacak Genel Kurul'un açılması için gereken çoğunluğun bulunup bulunamayacağı belli olmadan, Meclis Başkanlığı'na bir dilekçe vererek, Danışma Kurulu'nun saat 12.00'de toplanmasını istedi. Kapusuz, dilekçesinde "Olağanüstü toplantı konusu olan genel görüşmenin açılması kabul edildiği takdirde, görüşme gününün tespiti ile Genel Kurul çalışmalarına devam kararı verilmesi halinde gündemin, çalışma gün ve saatlerinin düzenlenmesi için Danışma Kurulu'nun saat 12.00'de toplantıya çağırılmasını arz ederim" dedi.

Acele davranmalarının nedenini "zaman kazanmak" şeklinde açıklayan Kapusuz, Genel Kurul'un toplanması durumunda öncelikli olarak, Pişmanlık Yasası, TCK'nın 312 ve Terörle Mücadele Kanunu'nun 8. maddesi ile Siyasi Partiler Yasası'ndaki değişikliklerin gündeme getirileceğini söyledi. Kapusuz, "Bu kabul edilirse, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi saat 15.00-24.00 arası Meclis'in çalışmasını isteyeceğiz" dedi.

ERBAKAN'IN YASAĞI

FP Grup Başkanvekili Kapusuz, seçimlerin ertelenmesini desteklemelerinin söz konusu olmadığını ifade ederek, şöyle dedi: "Demokratikleşmeye ilişkin yasaların çıkmasını istememizin seçimlerin ertelenmesiyle ve şahıslarla da bir ilgisi yok. Sayın Necmettin Erbakan ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aday olması gibi bir zorunluluk da yok" diye konuştu. Kapusuz, "Hükümetle ilgili gensoru önergesi verilirse destekler misiniz?" sorusuna ise, "Olmamış bir şeyle ilgili konuşmak mümkün değil. Ama FP Grubu yapılması gereken neyse onu yapacaktır" dedi.

ÇETİN SÜRPRİZİ

Meclis Başkanı Çetin, Kapusuz'un talebini incelettikten sonra tüm partilerin grup başkanlıklarına bir yazı göndererek, Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırdığını duyurdu. Toplantı saatini 12.00 yerine 13.30 olarak belirleyen Çetin, gruplardan Danışma Kurulu'na katılmalarını rica etti.

ANAP Grup Başkanvekili Ülkü Güney, Çetin'i arayarak, Meclis'in çalışıp çalışmayacağı belli olmadan Danışma Kurulu'nun toplantıya çağırılmasını onaylamadıklarını söyledi, bu kararın gerekçesini sordu. Çetin ise, "Geçmişte emsaller var. Bu emsaller doğrultusunda karar verdim" dedi.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr