kapat

PAZAR 14 MART 1999

"Halleluya"

Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya Dışişleri Bakanları NATO'ya girmelerinin şerefine ABD'li meslektaşları Madeleine Albright'a uzun uzun sarıldılar.

Kuzey Atlantik Paktı NATO'nun 16 olan üye sayısı önceki gün Missouri'nin Independence kentinde düzenlenen bir törenle 19'a çıktı. Amerika Dışişleri Bakanı Madeleine Albright Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'ın imzalanmış başvurularını kabul ederken sevincini gizleyemeyerek "Halleluya" diye bağırdı.

1948 yılında, ailesiyle birlikte Sovyet istilasından kaçarak Çek Cumhuriyeti'nden Amerika'ya gelip yerleşen Albright, doğduğu ülkeyle birlikte iki eski doğu bloku üyesinin üyelik töreninde, "Bundan sonra asla kaderiniz kumar masasındaki poker kağıtları gibi olmayacak" dedi.

NATO'yu kuran Amerika Başkanı Harry Truman'ın anısına yapılan Truman Kütüphanesi'nden düzenlenen törende, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Kavan da, Sovyet işgali sırasında Kansas'ta kurulan bir yeraltı hareketinde çalıştığını söyledi ve "Benim için, ülkemin bir daha yabancı işgalcilerin kurbanı olmayacağı garantisini almak çok değerli" dedi.

Rusya kızgın

Üç ülkenin NATO üyeliği Polonya'nın başkenti Varşova'da havai fişeklerle kutlanırken, Macaristan'da Savunma Bakanlığı önüne NATO bayrağı asıldı.

Rusya ise Varşova Paktı'nın üç eski üyesinin NATO'ya kabul edilmesi konusundaki memnuniyetsizliğini açıkça dile getirdi. NATO'nun genişlemesinin kendi sınırları için bir tehdit olduğunu düşünen Rusya bu genişlemenin daha saldırgan bir batı dünyası oluşmasına yol açacağını öne sürüyor.

Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nin NATO'ya yeni bir güç kazandırmayacağı biliniyor. Üç ülkenin ordusunda yabancı dil bilen asker sayısı çok az ve savunma teknolojileri eskimiş durumda. Bu ülkelerdeki savunma teknolojilerinin yenilenmesi ve askerlerin eğitiminin 10 yıl kadar süreceği tahmin ediliyor.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr