kapat

PAZARTESİ 11 OCAK 1999

Kürsüden sanık sandalyesine

Haklarında müteahhitlerle mesleğe yakışmayan ilişki kurdukları gerekçesiyle rapor hazırlanan hakimlere yargı yolu gözüktü

Kartal Adliyesi'nde görevli Hakim Mustafa Araz ile aynı adliyeden bir süre önce emekli olan Hakim Halil Fırat hakkında, adliyeye sık sık işi düşen bir müteahhitle "hakimlik mesleğine yakışmayacak ilişkiye girdikleri" iddiası ile hazırlanan Teftiş Kurulu raporu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) sevk ediliyor.

Adalet Bakanlığı Müfettişi Ahmet Abdullah Çeliksular tarafından hazırlanan raporu inceleyen Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, raporun HSYK'ye sevki yönünde görüş bildirdi. Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu'nun da bu görüşe katılması üzerine Araz ve Fırat'a, resmi yazı gönderilerek yazılı savunma hazırlamaları istendi. Savunmalar Adalet Bakanlığı'na ulaştıktan sonra haklarındaki dosya HSYK gündemine alınacak.

HSYK, Araz ve Fırat hakkında "ihraç" kararı verirse, Araz hakimlik mesleğinden çıkartılacak. Fırat hakkında ise emekli olduğu için idari bir yaptırım söz konusu olamayacak. Kurul, hakimler hakkında da suç duyurusunda bulunma kararı verirse haklarında dava açılabilecek.

Raporun özeti

Hakim Araz ve Fırat hakkında Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, Araz ve Fırat'ın, çeşitli mahkemelerde davaları bulunan Alaattin Taş ve ortağı Recep Ali Varer adlı müteahhitlerle, hakimlik mesleğinin gerektirdiği güven ve saygınlığı sarsacak şekilde ilişkiye girdikleri ve iki hakimin bu müteahhitlerden eşleri adına piyasa değerinin çok altında fiyatlara daire satın adıkları ileri sürülmüştü.

Raporda ayrıca, Araz ve Fırat'ın, müteahhit Taş ve ortağının taraf olduğu bazı davalarda, bu davalara bakan hakimlerle görüşerek tavassutta bulundukları da iddia edilmişti.

ERSİN BAL


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: webabla@yore.com.tr